Trump bejelentése elbizonytalanította az amerikai befektetőket

Portfolio
A tengerentúli tőzsdék hiába erősödtek sokáig a Nasdaq vezetésével csütörtökön, az utolsó órában látványos fordulat következett be annak hatására, hogy kiderült, Donald Trump amerikai elnök fontos sajtótájékoztatót tart Kínával kapcsolatban.

Felemásan zártak az amerikai részvényindexek

Csütörtökön hullámzott az amerikai tőzsdék teljesítménye, a kereskedést végül a Nasdaq 0,2 százalékos emelkedéssel zárta, míg az S&P 500 értéke nem változott, a Dow Jones értéke pedig közel 0,4 százalékot csökkent. 

Gyorsan elolvadtak a korábbi plusszok

A vezető amerikai tőzsdék kivétel nélkül a szerdai záróértékeik közvetlen közelébe estek vissza azt követően, hogy kiderült, Donald Trump amerikai elnök pénteken fontos sajtótájékoztatót tart, amelynek fókuszában Kína áll majd. Ez pedig azért ijeszthette meg a befektetőket, mert ahogy néhány nappal ezelőtti cikkünkben részletesen írtunk, az utóbbi hetekben megint fellángolt a feszültség az Egyesült Államok és Kína között. Donald Trump már a januárban megkötött kereskedelmi háborús egyezmény felrúgásával fenyegetett. 

Nem sokkal az amerikai kereskedés zárása előtt a Nsdaq értéke 0,2 százalékos, az S&P 500 és a Nasdaq  értéke pedig 0,5 százalékos mínuszban áll.

Veszik az amerikai részvényeket

Kivétel nélkül erősödnek a tengerentúli tőzsdék csütörtökön: a Dow Jones értéke 0,5 százalékot, az S&P 500 értéke 0,8 százalékot, míg a Nasdaq értéke 1,1 százalékot erősödött. A befektetőket az sem tántorítja el a vásárlástól, hogy a múlt héten további 2,123 millióan kértek első alkalommal munkanélküli segélyt az Egyesült Államokban. Bár ezzel tovább csökkent a szám, de zsinórban a tizedik hete beszélünk több milliós értékről és a 2 millió feletti szám történelmi távlatban még mindig nagyon magas. Érdemes arról is megemlékezni, hogy a felülvizsgált adatok szerint az USA gazdaságának évesített visszaesése az első negyedévben elérte az 5%-ot, ami rosszabb az előzetesen közölt 4,8%-os visszaesésnél.

54 millió forintnyi Mol-részvényt adott el Ratatics Péter

54 millió forint értékben adott el Mol-részvényeket Ratatics Péter, a Mol Csoport Fogyasztói Szolgáltatások ügyvezető igazgatója – derül ki a BÉT-en közzétett közleményből.

54 millió forintnyi Mol-részvényt adott el Ratatics Péter

A home office miatt fog esni az olajár?

A home office elterjedését hozta a koronavírus, és ha ez a trend tovább folytatódik és általános lesz az otthoni munkavégzés a járvány után is, az nagy kockázatot jelent az olajpiacra nézve – vélik elemzők.

A home office miatt fog esni az olajár?

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Előző napi záróértéke közelében fejezte be a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,02 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP 2,3 százalékkal került feljebb, a Mol 0,3 százalékot gyengült, a Richter 2,6 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a BIF teljesített, melynek árfolyama 2,7 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Graphisoft Park teljesített, melynek árfolyama 20,7 százalékot esett, ez annak volt betudható, hogy a Graphisoft Park részvényei ma forogtak először az osztalékszelvény nélkül.

Felemás nyitás Amerikában

Felemás képet festenek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,6 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett. A múlt héten további 2,123 millióan kértek első alkalommal munkanélküli segélyt az Egyesült Államokban, ezzel tovább csökkent a szám, de zsinórban a tizedik hete beszélünk több milliós értékről. A múlt heti 2,123 millióval együtt a válság kitörése óta több mint 40 millió amerikai munkahely szűnt meg legalább ideiglenesen. Közülük sokan azóta visszamentek dolgozni, de a 2 millió feletti szám történelmi távlatban még mindig nagyon magas.

Általánosságban igaz, hogy a gazdaság újranyitásával kapcsolatos optimizmus miatt a korábban ralizó tech papírok valamelyest kegyvesztetté váltak a ciklikus részvényekkel szemben, emellett egy régóta érlelődő háborút robbanthat ki Washington és a Szilícium-Völgy között, hogy Donald Trump a napokban összetűzésbe került a Twitterrel. A várakozások szerint az amerikai elnök ma aláírhat egy rendeletet, amivel a közösségi média vállalatok kikerülhetnek azon törvény hatálya alól, ami eddig megvédte őket a komolyabb jogi felelősségre vonásoktól. Ez pedig akár a felhasználói perek sorát is elindíthatja.

Jönnek az értekezletmentes szerdák a Facebooknál

Mark Zuckerberg a CNBC-n elmondta, hogy a Facebook értekezletmentes szerdákat tart, így segítve az otthonról történő munkavégzést.

Jönnek az értekezletmentes szerdák a Facebooknál

Egyre feljebb a Dow, egyre lejjebb a Nasdaq

Egyre feljebb kerül a határidős Dow, míg egyre lejjebb kerül határidős Nasdaq, a nyitáskor így a Dow 0,8 százalékkal kerülhet feljebb, míg az S&P 500 0,3 százalékot emelkedhet, a Nasdaq pedig 1,1 százalékkal kerülhet lejjebb. A felülvizsgált adatok szerint az USA gazdaságának évesített visszaesése az első negyedévben elérte az 5 százalékot, ami rosszabb az előzetesen közölt 4,8 százalékos visszaesésnél. Az előzetesnél rosszabb számért nagyrészt az alacsonyabb készletfelhalmozás felelős. A koronavírus-járvány tehát jól látható módon már az első negyedévben éreztette hatását az amerikai gazdaságban. Emellett azt is közzétették ma, hogy újabb 2,13 millió amerikai igényelt munkanélküli segélyt múlthéten, a tartós árucikkek megrendelései pedig 17,2 százalékkal estek vissza áprilisban.

Felemás nyitás jöhet az amerikai tőzsdéken

Felemás nyitás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,6 százalékos emelkedése mellett, az S&P 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot eshet. A gazdaság újranyitásával kapcsolatos optimizmusra árnyékot vet az USA és Kína közti feszültség, hiszen a kínai kormány a mai napon elfogadta azt a Hongkonggal kapcsolatos nemzetbiztonsági törvényt, amely ellen Donald Trump korábban felszólalt.

Osztalék után esik a Graphisoft Park

Összességében jó a hangulat a magyar tőzsdén, a blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, a BUX komponensei közül azonban hatalmasat estek a Graphisoft Park részvényei csütörtökön, ami nem véletlen, mivel a Graphisoft Park részvényei ma forognak először az osztalékszelvény nélkül. Az osztalékfizetéssel korrigálva a cég papírjai 1,9 százalékos emelkedést mutatnának.

Osztalék után esik a Graphisoft Park

Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde, a BUX ami elsősorban annak tudható be, hogy az OTP korábbi 2 százalék körüli emelkedése elolvadt, hiszen rövidtávon túlvetté vált a bankrészvény. Ami még szembetűnő, hogy hatalmasat estek a Graphisoft Park részvényei csütörtökön, ami nem véletlen, mivel a Graphisoft Park részvényei ma forognak először az osztalékszelvény nélkül. Az osztalékfizetéssel korrigálva a cég papírjai 1,9 százalékos emelkedést mutatnának.

A brit gyógyszergyártó fokozza erőfeszítéseit a koronavírus elleni harcban

A GlaxoSmithKline fokozza erőfeszítéseit a koronavírus elleni harcban, a cég kiterjeszti a vakcina hatékonyságjavító adjuvánsainak gyártását, a vállalat 2021-ben egymilliárd dózis pandémiás vakcinaadjuvánst állíthat elő.

A brit gyógyszergyártó fokozza erőfeszítéseit a koronavírus elleni harcban

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben, a kedvező hangulat a gazdaság újranyitásával kapcsolatos híreknek köszönhető, emellett az Európai Bizottság szerdán egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapra tett javaslatot. A jegybank elnöke továbbá arról is beszélt, hogy az eurózóna gazdasága idén 8-12 százalékkal eshet vissza.

A Cineworld Group nevű mozilánc részvényei 29 százalékos pluszban is jártak ma, a cég arra számít, hogy az angol kormány a mozikra vonatkozó korlátozó intézkedéseket júliusra feloldja, viszont arra az esetre is rendelkezik elegendő tartalékkal a cég, ha a mozik az év végéig zárva maradnak.

Teljes őrület: széttépték a csődöt jelentő cég részvényeit

Szedi az áldozatait a válság, nemrégiben a Hertz, amely a világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönzője csődvédelmet kért, azonban ez nem tántorította el a befektetőket, sőt egyenesen rávetették magukat a cég részvényeire szerdán.

Teljes őrület: széttépték a csődöt jelentő cég részvényeit

Figyelmeztető jelek: Amikor utoljára ilyen történt, jött az esés az OTP-nél

37 százalékot ralizott az OTP árfolyama egy hónap alatt, ezzel pedig rövid távon túlvetté vált. Bár továbbra is vonzó az OTP árazása, rövid távon a mostani szinteken már érdemes óvatosnak lenni.

Figyelmeztető jelek: Amikor utoljára ilyen történt, jött az esés az OTP-nél

Bezárja egyik európai gyárát a Nissan, 3 ezer munkahely szűnik meg

A Nissan úgy döntött, hogy bezárja barcelonai gyárát a globális újraépítkezési terv részeként, ennek következményeként pedig 3 000 munkahely szűnik meg – közölte a spanyol kormány.

Bezárja egyik európai gyárát a Nissan, 3 ezer munkahely szűnik meg

Több mint 12 ezer fős elbocsátás a Boeingnél, 30 százalékos leépítés az easyJetnél

Az easyJet tervei szerint akár 30 százalékos leépítés jöhet a társaságnál, ami 4 500 főt érinthet, a társaság emellett a flottája méretét is csökkenti. A Boeing tegnap jelentette be, hogy jelentős létszámleépítést hajt végre, az amerikai repülőgépgyártó több mint tizenkétezer munkatársától válik meg.

Több mint 12 ezer fős elbocsátás a Boeingnél, 30 százalékos leépítés az easyJetnél

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek az európai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben, a DAX 0,8 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,8 százalékkal került feljebb, míg az angol FTSE 100 0,9 százalékot emelkedett. A milánói börze 1,1 százalékkal került feljebb, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot emelkedett. A mai emelkedéssel már az egymást követő negyedik napon emelkednek az európai tőzsdék, Az easyJet árfolyama 4 százalékot emelkedett, miután a cég arról számolt be, hogy emelkedtek a cég téli foglalásai, eközben a Rolls-Royce közel 7 százalékot esett.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,8 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,1 százalékkal került feljebb, a Mol 0,7 százalékot emelkedett, az OTP pedig tovább menetel, ma 2 százalékot pluszban indította a napot. Csütörtökön a KSH a keresetek márciusi adata mellett az első negyedéves beruházási statisztikáit teszi majd közzé.

Emelkedéssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken

  • A szerdai kereskedés első felében úgy tűnt, hogy megtorpanhat a lendület a tengerentúli tőzsdéken, a nap második felére azonban ismét felfelé kapaszkodtak az indexek, majd az amerikai tőzsdék végül emelkedéssel zártak, a Dow nagyobb erősödése mellett az S&P500-nak március 5-e óta először sikerült a 3 000 pontos szint felett zárnia. Az USA és Kína közötti, Hongkonggal kapcsolatos feszültség árnyékot vetett a hangulatra, a befektetők azonban nagyobb részben a gazdaság újranyitásával kapcsolatos hírekre fókuszáltak. A Dow végül 553 pontos plusz mellett 2,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,8 százalékos erősödéssel zárt.
  • Ázsiában felemásan teljesítettek a tőzsdék csütörtökön, miután az USA és Kína közötti, Hongkonggal kapcsolatos feszültség árnyékot vetett a gazdaságok újranyitásával összefüggő befektetői optimizmusra. A Nikkei 1,8 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,5 százalékot esett, míg a sanghaji börze 0,3 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,5 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 112 pontos plusza 1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön a KSH a keresetek márciusi adata mellett az első negyedéves beruházási statisztikáit teszi majd közzé. Németországból az előzetes, májusi inflációs adat érkezik, az Egyesült Államokból az első negyedéves részletes GDP adat mellett a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására és az áprilisi tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára figyelnek a befektetők.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 1,4 százalékos esés után 31,76 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,4 százalékos erősödést követően 1 716,45 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 348,57 forintot kell fizetni, míg egy dollár 316,51 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF