Frankfurti tőzsde
Üzlet

Az Apple repítette Amerikát

Portfolio
Mérsékelt erősödéssel vágtak neki a pénteki kereskedésnek az irányadó európai részvényindexek, a befektetők a vállalati gyorsjelentések mellett az európai GDP-adatokat emésztették, majd délutánra lefordultak az európai tőzsdék. A magyar tőzsde eséssel zárt, a Molt alaposan megütötték. A tengerntúli tőzsdék a korábbi emelkedés után lefordultak, a Nasdaq felülteljesítő.

Erősödéssel zárta a hete Amerika

A vezető amerikai részvényindexek kivétel nélkül erősödéssel zárták a hetet: a Dow Jones értéke 0,4 százalékot, az S&P 500 értéke közel 0,8 százalékot, míg a Nasdaq értéke több mint 1,5 százalékot erősödött a csütörtöki záróértékéhez képest. Az erősödésekben fontos szerepet játszott az Apple eszeveszett száguldása, a technológiai vállalat árfolyama több mint 10 százalékot erősödött annak köszönhetően, hogy érdemben tudta növelni árbevételét és profitját az előző negyedévben. Mindez pedig azért segítette a tengerentúli részvénypiacok emelkedését, mert valamennyi meghatározó amerikai index fontos komponense az Apple. 

Továbbra sem megy Amerikának

A vezető tengerentúli indexek közül a Dow Jones több mint 200 pontos, 0,9 százalékos gyengülésben van pénteken a félidőhöz közeledve, míg az S&P-500 0,4%-kal gyengült a csütörtöki záráshoz képest, a Nasdaq viszont minimális pluszban áll. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP 0,4 százalékot emelkedett, a Richter 2,5 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom 0,3 százalékot gyengült, a Mol pedig 4,9 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban a FuturAqua teljesített, melynek árfolyama 5,9 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Mol teljesített.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Raliznak a tech óriások, az Alphabet viszont lefordult

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,6 százalékot esett, az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq viszont még 0,3 százalékos pluszban van. A csütörtöki zárás után jelentő tech óriások közül az Amazon 4,1 százalékot emelkedett, az Apple 5,7 százalékkal került feljebb, a Facebook pedig 7,6 százalékot ralizott. Egyedül az Alphabet van 4,5 százalékos mínuszban, miután a cég csökkenő árbevételről számolt be a hirdetési bevételek visszaesése miatt.

Hétfőn jelent a Richter, növekvő bevételt és profitot várnak az elemzők

Hétfőn teszi közzé idei második negyedéves számait a Richter, a Portfolio által készített konszenzus alapján az elemzők mindegyike növekvő árbevételt várt a korábbi év azonos időszakához képest. A várakozások mediánja szerint az árbevétel 9,4 százalékkal emelkedhetett a második negyedévben, a korábbi azonos időszakával összehasonlítva. Az általunk megkérdezett elemzők által adott válaszok mediánja alapján a Richter adózott eredménye 17,7 százalékkal nőhetett az idei második negyedévben.

Tovább a cikkhez

Ralizik a Richter, lefordult a Mol

Emelkedik a magyar tőzsde, a hazai blue chipek között viszont egyáltalán nem egyértelmű az irány. A Richter ralizik ma, miután az amerikai AbbVie gyógyszergyártó, a Richter kereskedelmi partnere rekord mértékű 343 millió dolláros forgalomról számolt be a Vraylar antipszichotikumot illetően, valamint a cég hétfőn teszi közzé legfrissebb számait, ahol növekvő bevételt és profitot várnak az elemzők. A Mol emellett nagyot esett, amely részben azzal magyarázható, hogy mind a Chevron, mind pedig az Exxon Mobil a vártnál nagyobb veszteséget szenvedett el, és a bevételük is elmaradt a konszenzustól. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Mol európai szektortársai között is alulteljesítő.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,3 százalékot erősödött. A hangulat javulásához vezetett, hogy az Amazon, Alphabet, Facebook, Apple négyes kedvező gyorsjelentést publikált a csütörtöki piaczárás után. Azonban a kongresszusban nem sikerült előrelépést tenni a fiskális mentőcsomag kapcsán, a koronavírusos esetek száma továbbra is növekszik, és a csütörtöki munkaerőpiaci adat is aggodalomra adhat okot, ezek a faktorok pedig árnyékot vethetnek a hangulatra.

Csak egyetlen piacán tudott nyereséges maradni a Fiat Chrysler

A koronavírus miatti gyárleállások és a kereslet visszaesésének következtében a Fiat Chrysler értékesítése jelentősen csökkent, emellett veszteséges lett a cég a második negyedévben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Japán előre rendelt 120 millió adagot a Pfizer és a BioNtech kísérleti vakcinájából

Japán előre rendelt 120 millió adagot a koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNtech vállalatok kísérleti vakcinájából - jelentette be pénteken a két cég.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1,9 százalékot erősödhet. Ami egyből feltűnik, hogy a határidős Nasdaq sokkal nagyobb emelkedést mutat, mint a két másik index, ez annak köszönhető, hogy négy technológiai óriás, az Apple, az Amazon, az Alphabet, és a Facebook is erős negyedéves számokat publikált a csütörtöki piaczárás után.

Bemutatjuk a világjárvány igazi nyerteseit: ők négyen őrült pénzeket kerestek a koronavírus árnyékáb

Most történt először olyan, hogy az Egyesült Államok négy technológiai behemótja, az Apple, az Amazon, az Alphabet, és a Facebook ugyanazon a napon tette közzé legfrissebb negyedéves számait. A befektetők kitüntetett figyelmét élvezte ez az esemény, hiszen az S&P 500 tőzsdeindex értékének közel ötödét adja ez a négy cég, és a márciusi tőzsdei mélypontról indult rali is javarészt ezeknek a cégeknek volt köszönhető. A kérdés tehát adott: képesek voltak-e olyan eredményeket felmutatni a tech óriások, hogy az amerikai tőzsdék tovább ralizhassanak.

Tovább a cikkhez

Nagyot esett az IAG

A légitársaságok papírjai idén gyengén teljesítettek, ma is azt látjuk, hogy a szektor részvényei esnek, a legrosszabbul az IAG teljesít. A IAG esése mögött az húzódik meg, hogy ma tette közzé legfrissebb számait cég, amelyből kiderült, hogy a pénzügyi év első felében 3,81 milliárd eurós nettó vesztesége volt a vállalatnak. A cég most 2,75 milliárd euró tőkét akar bevonni, hogy megerősítse a likviditási helyzetét, emellett arról is beszámoltak, hogy várakozásaik szerint a légi közlekedés kereslete 2023-ig nem áll vissza a válság előtti szintre.

Tovább esett a Renault

Mérsékelten emelkednek az európai tőzsdék, a DAX 0,7 százalékkal került feljebb, a CAC pedig 0,4 százalékot erősödött. Az autógyártók részvényei azonban gyengén teljesítenek ma, alulteljesítő a szektorral szemben azonban a Renault, amely már csütörtökön is 9,3 százalékos mínuszban zárt, ma azonban tovább ütötték az autógyártó részvényeit. A Renault gyenge szereplésének oka, hogy a cég csütörtökön közzétett legfrissebb számaiból kiderült, hogy rekord veszteséget szenvedett el a gyártó a második negyedévben.

Lejjebb került a BUX

Miközben az irányadó részvényindexek emelkednek ma délelőtt, a pénteki piacnyitástól távolodva a hazai részvényindex emelkedéssel próbálkozott meg, majd a BUX lefordult. A magyar tőzsde 1,6 milliárd forintos forgalom és 180 pontos mínusz mellett 0,5 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Richter 0,6 százalékos erősödése mellett a Mol 2 százalékkal került lejjebb, az OTP 0,5 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került lejjebb ma délelőtt. Az AutoWallis részvényárfolyama 2,6 százalékkal került ma feljebb, a társaság első féléves értékesítési számai után.

Emelkednek az európai részvényindexek

Mérsékelt erősödéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a befektetők a vállalati gyorsjelentések mellett a beérkező GDP-adatokra figyeltek. A francia gazdaság 13,8 százalékot zuhant a második negyedévben, amikor a koronavírus miatt lezárások sokkolták a gazdaságot. Az egyedi részvények közül a Nokia 13 százalékkal került feljebb, miután a vártnál erősebb profitról számolt be a második negyedévben. A DAX 0,8 százalékos erősödése mellett az olasz részvényindex 1,5 százalékot emelkedett, míg a CAC40 0,76 százalékkal került feljebb.

Felfelé kapaszkodnak az európai börzék

Enyhe emelkedéssel vágtak neki a pénteki kereskedésnek az irányadó európai részvényindexek, míg a BUX a kezdeti, enyhe esését ledolgozva immár felfelé kapaszkodik. A CAC40 0,5 százalékos erősödése mellett a milánói börze 0,8 százalékkal került feljebb, míg a DAX 0,4 százalékot emelkedett.

Mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén, a blue chipek a Richter kivételével estek a mai piacnyitás után, a gyógyszergyártó részvényei 0,4 százalékkal kerültek feljebb ma reggel. Az OTP 0,4 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot esett.

Hatodára zuhant az Erste nyeresége a koronavírus miatt

A 95,3 milliós eurós elemzői várakozásoktól elmaradó, 58,5 millió eurós adózás utáni eredményről számolt be ma reggel közzétett gyorsjelentésében az Erste Group. Ez egyúttal a második negyedéves profit hatodára zsugorodását jelenti egy év alatt, mögötte elsősorban a hat éve nem látott, 614 millió eurós céltartalék-képzés áll a koronavírus miatt. A magyar leánybank hasonló okból 14 millió eurós veszteséget könyvelt el.

Tovább a cikkhez

Európában eséssel indulhat a pénteki kereskedés

  • Eséssel indult a csütörtöki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, miután a vállalati gyorsjelentések mellett közzétették, hogy évesítve közel 33 százalékkal zuhant az amerikai gazdaság a második negyedévben. A hangulatot tovább ronthatta az is, hogy Donald Trump felvetette a novemberi elnökválasztás elhalasztását. A nap második felében a korábbi esések egy részét le tudták dolgozni az indexek, emelkedéssel azonban csak a Nasdaq tudott zárni végül, miután a befektetők a nagy technológiai cégek csütörtöki zárás után érkező beszámolóira vártak. A Dow végül 226 pontos mínusz mellett 0,9 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,4 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,4 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Tegnap tette közzé legfrissebb számait az Apple, a cég harmadik pénzügyi negyedévének bevétele 59,69 milliárd dollár lett, míg az egy részvényre eső eredmény 2,58 dollár lett, mindkettő felülteljesítette az elemzői várakozásokat. Az iPhone-ból származó bevétel 26,42 milliárd dollár lett, ami 4 milliárd dollárral haladta meg a Reuters elemzői várakozásait. A társaság emellett 4:1 arányú részvényfelaprózást is bejelentett. Az Apple árfolyama 6,4 százalékot emelkedett a csütörtöki, zárás utáni kereskedésben.
  • Az Amazon bevétele 40 százalékkal 88,9 milliárd dollárra emelkedett a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, míg a cég rekordprofitról számolt be a második negyedévre. A vállalat a harmadik negyedévre 87-93 milliárd dolláros bevételt jelzett előre, ami meghaladta a 86,34 milliárd dolláros elemzői várakozásokat. Az Amazon 5 százalékkal került feljebb a tegnapi, zárás utáni kereskedésben.
  • A Facebook bevétele 11 százalékkal nőtt, ami bár a leglassabb növekedési ütemet jelentette eddig, azonban így is felülteljesítette az elemzők által várt 3 százalékos növekedési ütemet a Reuters szerint. A reklámból származó bevételek 10 százalékkal 18,3 milliárd dollárra nőttek a második negyedévben, míg a havi aktítv felhasználók száma 2,7 milliárdra nőtt, ami jobb lett a vártnál. A Facebook részvényárfolyama 6,5 százalékkal emelkedett a csütörtöki, zárás utáni kereskedésben.
  • Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek pénteken, miután a befektetőket a csütörtöki, amerikai makroadatok után a járványügyi helyzet intette óvatosságra, az erős amerikai technológiai gyorsjelentések, és a javulásról beszámoló kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex ezúttal nem volt képes érdemben javítani a hangulatot. A Nikkei 2,2 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékot emelkedett. A dél-koreai Kospi 0,2 százalékot esett, míg a szingapúri tőzsde zárva tartott.
  • Pénteken a KSH a májusi keresetek statisztikái mellett a részletes májusi külkereskedelmi adatot teszi közzé. Az eurozónából a júliusi infláció mellett az előzetes, második negyedéves GDP adatra figyelnek majd a befektetők.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,57 százalékos esést követően 40,42 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,68 százalékos emelkedés után 1969,65 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,12 forintot kell fizetni, míg egy dollár 290,14 forintba kerül.

Pénteken teszi közzé gyorsjelentését többek között a Chevron és az Exxon Mobil is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

bullbear
idősotthon ápolás öreg ápoló
vilag_korona_vilag
forint zuhanás euró árfolyam
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bullbear