Előfizetői tartalom

Tőzsdék a csúcson, gazdaság a padlón, meddig mehet ez így tovább?

Portfolio
Attól függetlenül, hogy a gazdaság történelmi jelentőségű visszaesést szenvedett el a koronavírus-járvány miatt, az amerikai részvénypiacok lényegében napi szinten döntötték a rekordokat az elmúlt időszakban. A Fitch Solutions elemzői továbbra is úgy gondolják, hogy a rali tovább folytatódhat, a nézetüket pedig megerősítette, hogy az S&P 500 augusztus 14-én sikeresen megdöntötte a korábbi történelmi csúcsát. A rekorddöntés olyankor, mikor a gazdaság ennyire gyenge helyzetben van eléggé ellentmondásos, pont emiatt érdemes újravizsgálni a tényezőket, amelyek az optimista, és a pesszimista forgatókönyvet támogatják, annak érdekében, hogy felmérhessük a kockázatokat. Dióhéjban a Fitchnél arra számítanak, hogy az emelkedés tovább folytatódhat, viszont azt is kiemelték, hogy egy nagyobb korrekció kockázata továbbra is fennáll, hiszen a gazdaságra nehezedő nyomás kombinálódik a gazdasági helyreállás hosszú és rögös útját illető várakozásokkal különösen, ahogy a politikai kockázat nő.

A technikai kép optimista

Az elemzők a helyzetfelmérést a technikai kép értékelésével kezdik. Technikai szempontból az S&P 500-nál az első ellenállási zóna 3 630, és 3 680 pont között van a Fibonacci szintek szerint, így ez a zóna lehet potenciálisan, ahol a rali megtorpanhat. Azonban az S&P 500 grafikonján számos jelentős támaszszint is adódik: ilyen a 3 400 pontnál lévő ellenállásból támaszba fordult szint, a 3 200 pontnál lévő Fibonacci szint, valamint a sokak által figyelt 200 napos mozgóátlag, ami jelenleg 3 087 pont környékén van. Amíg az index értéke a 200 napos mozgóátlag felett marad, addig maradhat az optimizmus a piacokon. Ettől függetlenül, ha a részvénypiac és a gazdaság közti szakadékot nézzük, akkor egy nagyobb korrekció lehetősége továbbra is fennáll, emelik ki az elemzők.

spx

A pesszimista forgatókönyv

Összességében a pesszimista forgatókönyv mellett elég könnyen lehet érvelni, hiszen napi szinten érkeznek a rossz hírek. A globális gazdaság a Nagy Gazdasági Világválság óta látott legrosszabb recesszióval néz szembe, a gazdasági fellendülés pedig lassú, egyenetlen, és rögös lesz. Mi több, a járvány második hulláma is a gazdasági kilátások romlásához vezetett. Mindeközben a magas szintű munkanélküliség, kombinálva a szociális feszültségekkel, és a növekvő politikai és geopolitikai kockázatokkal, megnehezíti a politikai döntéshozatalt.

sentiment
Forrás: Bloomberg, Fitch Solutions

A Fitchnél úgy gondolják, hogy a fent említett kockázatok gyengítették hangulatot annak ellenére, hogy a részvénypiacok raliztak. Ahogy a két ábra is mutatja, a fogyasztói bizalom (baloldali ábra) és a gazdasági hangulat (jobboldali ábra) alacsony maradt május óta annak ellenére, hogy a gazdasági adatok javultak, a részvénypiacok pedig visszapattantak. Az elemzők azt is kiemelték, hogy az egyéni befektetői bizalom gyenge maradt ugyanebben az időszakban.

Miről szól még a cikk?

  • Trump és az elnökválasztás jelenti a legnagyobb kockázatot.
  • Az optimista forgatókönyv: visszapattanó gazdaság, szárnyaló részvénypiacok.
  • Részvények vs. kötvények, változhat a kép vagy lejátszott meccs?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés