nikola
Üzlet

Egyre csúnyább a Nikola és a shortosok közötti háború

Portfolio
Lényegében egy kisebb háború robbant ki az elektromos teherautókat gyártó Nikola, és a shortos Hindenburg Research között, miután a Hindenburg közzétett egy elemzést a cégről, amelyben csalással és hazugságokkal vádolták meg a társaság vezetőjét. Az elemzés végén 53 kérdés is szerepelt, melyből a Nikola csupán 10-re válaszolt, de azok a válaszok sem voltak meggyőzőek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Wall Street egyik kedvenc részvényévé vált az elektromos teherautók gyártására szakosodott Nikola, amely bár még nem gyárt járműveket, sokat ígér, többek között hidrogén cellás akkumulátorral működő tehergépjárműveket. A cég sokaknak felkeltette a figyelmét, ez a részvényárfolyam alakulásán is meglátszik, hiszen a 810,9 százalékos pluszban is járt az árfolyam idén.

nikolas

Viszont nem csak a tőzsdei elektromosautó-lázat meglovagolni kívánó mohó befektetők figyelmét keltette fel a cég, hanem a shortolásra specializálódott Hindenburg Research-ét is. A Hindenburg még a múlt héten tette közzé az elemzését, amelyben lényegében a pénzügyi kimutatásoktól kezdve, a cég sztoriján át, gyakorlatilag szétszedik a Nikolát. Azzal vádolták meg a céget, hogy az egy „bonyolult csalás”, amely a cég alapítójának és igazgatójának, Trevor Miltonnak a hazugságaira épült fel.

Az egyik legfelkapottabb része az egész Nikola-Hindenburg háborúnak, hogy a Nikola elismerte azt a vádat, hogy a lenti promóciós videóban a Nikola One nevű járművük nem önerőből haladt,

egyszerűen csak egy lejtőről legurították.

A sztori addig eszkalálódott, hogy már az amerikai hatóságok figyelmét is felkeltette. Az SEC, azaz az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, hogy kiderítse valóban van-e alapja a Hindenburg által megfogalmazott vádaknak és megpróbálta-e megtéveszteni a befektetőket a valósnál jobb kilátások belengetésével a Nikola.

Kedden ismét csak új fejezet nyílt az adok-kapokban, a Hindenburg elemzésének végén 53 kérdés szerepelt, amelyre szerettek volna választ kapni a Nikolától. Az elektromos kamiongyártó azonban ezekből csak tízre válaszolt, melyekkel a Hindenburg szerint nagyrészt vagy beismerték a vádakat, vagy pedig új kérdések merültek fel. A teljesség igénye nélkül itt vannak a Nikola válaszai közül a fontosabbak.

  • Tehát az már tudjuk, hogy a Nikola One a videóban nem önerőből megy, a Nikola pedig közölte, hogy sosem állította, hogy önerőből halad a jármű. Ezzel szemben a videó leírásában 1 000 lóerőről írnak.
  • A Hindenburg szerint a Nikola vezére azt állította, hogy a hidrogén költségét 81 százalékkal csökkentették a versenytársakhoz képest, és napi 1 tonna hidrogént gyártanak a cég központjában. A Nikola válasza erre az volt, hogy a cég továbbra is úgy gondolja, hogy a tervezett hidrogén töltőhálózata kulcsfontosságú versenyelőnyt jelent majd.
  • A shortos cég szerint a Nikola vezére hamisan állította 2020-ban, hogy 5 darab Nikola Tre jármű „éppen most” kerül le a szerelőszalagról. A Bloomberg megerősítette, hogy még a szerelőszalag sem készült el, nem hogy a járművek. A Nikola válasza erre az volt, hogy a teherautókat épp most szerelik össze Németországban.
  • A jelentés szerint a Nikola megrendelései között található egy 3,5 milliárd dolláros tétel egy olyan cégtől, amelynek 1,3 millió dollár készpénze van. A Nikola válasza erre az volt, hogy egy másik cégtől van megrendelésük, a járművek leszállítását pedig várhatóan 3 éven belül elkezdik.

Címlapkép: Nikola

bullbear
hacker
london191217gettystock
koppenhága_dánia_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bullbear