igazság
Üzlet

Itt az újabb céges támadás, nulla dolláros célárral jött ki az igazságosztó

Portfolio
Egyre aktívabbak a céges visszaélések felkutatására és részvényeik shortolására szakosodott cégek, az elmúlt napokban a Hindenburg jött elő komoly vádakkal a Nikolával szemben, most a Citron támadta meg a Nano-X-et, mindkét cég árfolyama nagyot esett a tőzsdén.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Itt az újabb csalás a Citron szerint

A tőzsdei befektetők egyik nagy kedvence volt az elmúlt hetekben a Nano-X, az izraeli cég nem kevesebbet állít, mint hogy a termékével hamarosan átalakíthatja az orvosi diagnosztikát.

A vállalat részvénykibocsátására idén augusztusban került sor az amerikai tőzsdén, a jegyzési ár 18 dollár volt, de már az első kereskedési napon meredeken emelkedett az árfolyam, ami a múlt hét végére 67 dollár közelébe emelkedett, vagyis néhány hét alatt 3,7-szeresére emelkedett.

nnox1

Nem csoda, hogy sokak érdeklődését felkeltette a cég, többek között a vállalati csalásokra és az érintett cégek részvényeinek shortolására szakosodott Citron Research-ét is, a shortseller átnézte a Nano-X kimutatásait, és arra jutott, hogy nagy valószínűséggel csalásról van szó.

Többek között megemlítik, hogy

  • nagyon gyanús, hogy egy olyan cég forgatná fel az orvosi diagnosztikai piacot, amely eddig összesen 7,5 millió dollárt költött K+F-re, miközben az iparág nagyágyúi, a GE, a Siemens, a Philips vagy a Fuji éves szinten egyenként több százmillió dollárt költenek. Az izraeli cégnek csupán 21 alkalmazottja van, összesen 15-en foglalkoznak K+F-fel, az iparág nagyjai egyenként többszáz főt foglalkoztatnak ezen a területen,     
  • a Nano-X büszkén hirdeti, hogy engedélyt kapott a hordozható diagnosztikai készülékére az FDA-től, a teljes képhez azonban a Citron szerint hozzátartozik, hogy ezt az engedélyt nem piaci újdonságok, hanem már a piacon lévő készülékekhez nagyon hasonlóakhoz adja a hatóság, ráadásul a benyújtott kérelmek 85 százaléka átmegy az FDA-nél, vagyis ebben semmi rendkívüli sincsen,
  • a Nano-X egy független értékelésre hivatkozik, amelyben az izraeli cég eszközeit 6,1 millió dollárra értékelik, ez részvényenként 0,14 dollárcentet jelent, miközben a cég árfolyama a tegnapi záráskor 38 dolláron állt,
  • a Nano-X több potenciális vevőt is felsorolt az új termékére, ezek közül azonban van olyan, amelyik teljesen más profillal működik, és egyáltalán nincs jelen az egészségügyben, de olyan is van, amelyik állítólag Brazíliában működik, de csak 3 alkalmazottja van, azok is Izraelben dolgoznak, véletlenül pont ott, ahol a Nano-X is.   

A Citron összefoglalva azt állítja, hogy a 3 milliárd dollár értékű izraeli cég nem más, mint egy tudományos projekt, minimális K+F-költéssel, értelmezhető FDA-engedély nélkül, fake ügyfelekkel.

A shortseller egy második részt is készít a Nano-X elleni támadáshoz, abban a menedzsment üzelmeiről, a korábbi forrásbevonásokról is írnak majd.

A Citron támadása nyilvánvalóan hatással volt az árfolyamra, a Nano-X árfolyama a múlt heti csúcsról már 43 százalékot esett, csak tegnap 23 százalékot veszített az értékéből.

A Hindenburg is aktív

A múlt héten számoltunk be arról, hogy egy másik shortseller, a Hindenburg is csalás sejt egy amerikai tőzsdén jegyzett cégnél. A célpont nem más, mint a befektetők egyik nagy kedvence, az elektromos kamionok gyártását tervező startup, a Nikola, amelyről a Hindenburg azt állítja, hogy konkrétan csalásról van szó, és ilyen méretű, ekkora cégnél soha nem láttak még hasonló manipulációt.

Ott a történet ott tart, hogy a Hindenburg vádjaira válaszolt a Niokola, tagadva a vádakat, de nagyon gyengén érvelve (soha nem állítottuk, hogy egy korábbi reklámban szereplő kamionunk működőképes...), és most már a felügyelet is vizsgálódik a cégnél, a Hindenburg pedig makacsan tartja magát a vádakhoz.

A Nikola árfolyama nagyot esett a Hindeburg vádjainak megjelenése után, a múlt héten még 55 dollár közelében álltak a jegyzések, tegnap 40 százalékkal lejjebb, 33 dollár alatt zárt a papír. Az elmúlt napok esésével együtt is 218 százalék pluszban áll idén a részvényárfolyam.

nikola

Címlapkép: REDA&CO, Getty Images

bikuci
koronavírus
orbán viktor facebook oldala
kia elektromos auto
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
edzőterem fitness