businessmen
Üzlet

Tőzsdei vakteszt nem csak borivóknak - Te melyik részvényt választanád?

Portfolio
A mindennapokban számtalan döntést kell meghoznunk, és a legtöbben igyekeznek valamilyen szempontból racionálisan választani a különböző lehetőségek közül, a lehető legjobb minőségű árut vagy szolgáltatást megszerezni, ez azonban sokszor pont a befektetéseinknél nem működik, a legtöbben egyszerűen nem racionálisak a pénzügyeikben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Borkóstoló

Képzeld el, hogy betérsz a kedvenc borozódba, ahol 3 bort ajánlanak neked, de nem láthatod a borok címkéjét, és az árukat sem közlik veled, egy kóstoló után csupán az illat és az íz alapján kell döntést hoznod.

Nyilvánvalóan a számodra legjobb ízű bort választod.

Ezután jön a csavar: megtudod a borok árát is, és a most már két tényező, az íz és az ár alapján kell döntést hoznod.

Bár nehéz számszerűsíteni, de a legtöbben egy ilyen helyzetben egyfajta hányadost képeznek az íz és az ár alapján, és a képzeletbeli hányados alapján hoznak döntést.

A képzeletbeli paraméterek akár olyanok is lehetnek, mint a lenti táblázatban, ahol például az „A” bor 1-10-es skálán csupán 3-ast kap az ízre, viszont jóval olcsóbb, csupán 18 dollárba kerül, így összességében 6-os hányadost kapunk az ár/íz osztás alapján. Itt annál „jobb” egy bor, minél alacsonyabb az ár/íz hányadosa.

Forrás: Real Investment Advice

Ebben a helyzetben legtöbben vélhetően a „B” bort választanák, mivel annak kifejezetten jó az íze, az ára pedig nem túl magas, így az ár/íz hányados csupán 4-es, ár/érték hányados alapján ez a legjobb választás.

Mi köze van ennek a részvényekhez?

Most pedig következzen egy hasonló teszt, csak három részvénnyel. Az ár/íz ráta helyett viszont most néhány fundamentális adat alapján kell kiválasztani a kedvencet. Hogy melyik részvény melyik céghez tartozik, az csak a teszt végén fog kiderülni.

Az A és a B részvény a kiskereskedelmi szektorból származik, míg a C részvény az egészségügyi szektorból. Pontosabban az A kiskereskedelmi/étterem részvény, a B részvény kiskereskedelmi/gyógyszeripari papír, a C részvény pedig az orvosi/biomedicinális és genetikai kategóriába sorolható.

Az A részvény esetében az látszik, hogy az árbevétel növekedés üteme jelentősen lassult, ezzel szemben a C részvénynél dinamikus bevételnövekedésről beszélhetünk az elmúlt időszakban, illetve a B részvény esetében is nőtt az árbevétel.

Forrás: Real Investment Advice

Tehát mostanra van egy körülbelüli elképzelésünk a bevételek alakulásáról, most nézzük meg a profitot. Az A részvény esetében masszívan profitcsökkenést látunk, az elmúlt időszakban is csökkent a vállalat adózott eredménye. A B és a C részvénynél is azt látjuk viszont, hogy nőt a profit az elmúlt időszakban.

Forrás: Real Investment Advice

Most már van némi elképzelésünk az értékesítési és profittrendekről az elmúlt évtizedből. Erre bizonyos fokig akár lehet úgy is gondolni, mint a bornál az ízre. A követező táblázat részletesebb képet nyújt az „ízről”, valamint az árról és az értékről.

Az A részvény esetében azt látjuk, hogy 10 éves időtartamon nézve jelentősen nőttek a vállalat bevételei, azonban az elmúlt 5 évben lassulás mutatkozott. Hasonló igaz az adózott eredményre is, 10 éves időtartamon még 4,5 százalékos volt a profitnövekedés mértékre, azonban az elmúlt 5 évben már negatív értéket vett fel. Az értékeltségi mutatókat megvizsgálva az látszik, hogy nagyon drága a részvény, lényegében az összes mutató alapján túlárazottnak tűnik, többek között 120 feletti P/E rátával rendelkezik. Ha tovább megyünk, akkor látszik, hogy egy idén kifejezetten jól teljesítő részvényről van szó, ebben az évben 56,2 százalékot emelkedett az árfolyam, de ha a hároméves időtávot nézzük akkor is egy sikersztorinak tűnik. A részvény osztalékhozama 0, így egy osztalékportfólió nem igazán lehet opció. Összegezve a faktorpontok alapján az látszik, hogy az A részvény növekedési szempontból gyenge, az árazása még annál is rosszabb, de nagy benne a momentum, ami miatt viszont vonzó lehet.

A B részvény esetében az látjuk, hogy bevételek és a profit szépen emelkedett az elmúlt 10 évben, az elmúlt 5 évben pedig mérsékelten, de a begyorsult a növekedés. Árazását tekintve jóval alacsonyabb szorzókon forog, mint az A részvény, viszont azt is látjuk, hogy a papír árfolyam teljesítménye kifejezetten gyenge volt az még az elmúlt 3 éves időszakban is esett, és idén is a lemaradók közé tartozik. Viszont ezzel a részvénnyel már 3,2 százalékos osztalékhozamot lehet elérni. Ezek alapján a részvénynek kiválóak a növekedési kilátásai, és az árazása is vonzó, azonban egyáltalán nincs benne momentum.

Vegül pedig a C részvény, amelynek árbevétel növekedése jelentősen begyorsult az elmúlt 5 évben, és lényegében ugyanezt a tendenciát látjuk a profitnál is. Árazása alapján valamivel drágább szorzókon forog, mint a B részvény, de jóval olcsóbb, mint az A papír. Ha a részvény árfolyam teljesítményét nézzük, akkor látszik, hogy 3 éves időtávon mérsékelten emelkedni tudott a papír, és az idei évben is csak 5,2 százalékos mínuszban van, bár hozzá kell tenni azt is, hogy az egészségügyi részvények idén általánosságban jól teljesítettek. Emellett a 3,1 százalékos osztalékhozamot is biztosít a papír. Növekedési szempontból kiváló választásnak tűnik a C részvény, viszont ez már valamivel drágább, mint a B papír, és momentumról itt sem beszélhetünk.

Forrás: Real Investment Advice

Az igazság pillanata

Itt van az igazság pillanata. Tehát láttuk három cég múltbéli adatait, viszont arról nem igazán kaptunk semmilyen információt, hogy milyenek a cégek kilátásai, és arról sem, hogy mi bennük a sztori. Ennek ellenére ezek jól megalapozott vállalatok rendkívül kompetitív üzletágakban. Az elmúlt öt és tíz év trendjeinek hasznos útmutatást kell nyújtaniuk a jövőbeli növekedéshez.

Melyik részvényt választanád?

  Valószínűleg a legtöbben a nagy momentummal rendelkező A részvényt választanák, még annak ellenére is, hogy kifejezetten magas értékeltségi mutatókkal rendelkezik, viszont mindenki magas hozamot akar elérni, a mostani piaci környezetben pedig nagy ereje van a momentumnak. Ha megnézünk akár egy Teslát vagy Zoomot, ott is hasonló számokat fogunk látni, mint az A részvény esetében. A másik kettő részvény sokkal inkább a megfontoltabb, körültekintőbb befektetők célpontja lehet, akik szeretnek jól megalapozott befektetési döntéseket hozni. A B és a C részvény is szép osztalékhozamot biztosít, így akár azoknak is jó döntések lehetnek, akik egy hosszú távú osztalékportfóliót akarnak összeállítani.

  Ha ennek az egész tesztnek a célja az lett volna, hogy azt a részvény válasszuk ki, amelyik a legjobban teljesített a korábbi időszakokban, akkor nagyon könnyű lett volna a döntés. A feladat most azonban az volt, hogy azt a részvény válasszuk ki, amelyik a legnagyobb hozamot biztosítja a jövőben. Emellett arra próbáltunk rávilágítani, a boros példával, hogy mennyire eltérő lehet a racionalitás és az értékmaximalizálás logikája a részvénykiválasztásban, hiszen ha az adott mennyiségű pénzünkért a lehető magasabb értéket akarjuk kapni, akkor gyakorlatilag semelyik esetben sem kellene az A részvényt választanunk. Viszont a részvény árfolyam teljesítményéből mégsem ez látszik, sőt pont az ellenkezője.

  A három részvény a következő volt egyébként:

  • A – Chipotle
  chipotle
  • B – CVS
  cvs
  • C – Bristol Meyers
  bristol

  Összegzés

  Ahogy a bornál is, a befektetőknek a részvényfajtákkal szemben is megvannak a preferenciáik. Nagyon csábító lehet egy olyan részvény után futni, mint a Chipotle, amelyben óriási a momentum, és nagyon felkapott. Ki ne akarna három számjegyű hozamot elérni? Ha tudnánk befektetni utólag, akkor valószínűleg mindannyian a Chipotlet választanánk, de sajnos minden nyereség és veszteség a múlté. Csak előre nézhetünk és megpróbálhatjuk felmérni, hogy mely részvények biztosítják számunkra a jövőben a legnagyobb hozamot minden egyes befektetett dollárért.

  Leggyakrabban ez a stratégia magában foglalja a veszteségek elleni védelmet is.

  Ha például megnézzük a Nikolát, az is egy bomba sztorinak tűnt elsőre, Tesla versenytárs, hidrogén hajtású kamionok, GM partnerség. A befektetők szét is tépték az igen csak megkérdőjelezhető fundamentumokkal rendelkező részvényt, több mint 800 százalékos pluszban is járt idén. Aztán az egyik shortos rászállt a cégre, aminek hatására be is szakadt az árfolyam.

  Tehát felmerül a kérdés, hogy racionálisan a Chipotle kifejezetten magas értékeltsége, valamint viszonylag gyenge jövedelem és profittrendjei mellett is érdemes a CVS és a Bristol Meyers árának a többszörösét kifizetni? A Chipotle befektetői talán az értékesítés felpörgésével és a verseny jelentős csökkenésével számolnak. Lehetséges, hogy új termékekre vagy innovatív termékvonalakra fog átállni a cég. Ha ez így van, akkor érthetőbb a részvény árazása, mint az a rendelkezésre álló információkból kiderült. Egy biztos, a Chipotlénak rengeteg burritót kell eladnia, hogy alátámassza a mostani értékeltségét.

  Egy tiszta, momentum-vezérelt, rövidtávú (spekulatív) kereskedési szempontból a Chipotléval érdemes lehet szemezni. De ha hosszú távon maximalizálni akarjuk a befektetéseink értékét, akkor az olyan, és ezekhez hasonló „value” részvényeket lehet érdemes megvizsgálni, mint a CVS, és a Bristol Meyers.

  Címlapkép: Paul Thomas via Getty Images

  háziorvos alapellátás
  nyugdíjas boldog
  piac reggel
  biden trump
  koronavírus járvány hőmérés
  lánchíd
  Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
  2020. november 10.
  Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
  2020. november 10.
  Öngondoskodás 2020
  2020. november 10.
  Portfolio Private Health Forum 2020
  2020. november 11.
  Energy Investment Forum 2020
  Portfolio hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
  hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

  Eladó új építésű lakások

  Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

  Infostart.hu
  Online előadás
  Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
  Online előadás
  Elemzések és kereskedési ötletek.
  piac reggel