Előfizetői tartalom

Fék nélkül esik az arany ára - Merre tovább?

Portfolio
Hatalmas ralin van túl az arany az idei évben, és bár az augusztusi 2000 dollár feletti csúcsához képest némileg visszaesett az árfolyama, de még így is 25 százalékos pluszban van 2020-ban, ezzel messze az egyik legjobban teljesítő eszköz idén. Az elmúlt napokban azonban egyre lejjebb került az arany árfolyama, a fő mozgatórugó most az erősödő dollár, de az is igaz, hogy továbbra is alacsony az infláció a világban, és a technikai kép is elromlott.



Nagyot ralizott idén az arany

Az alábbi árfolyam grafikonon látható közelebbről is, hogy gyakorlatilag néhány kisebb megtorpanástól eltekintve szinte végig emelkedett április óta az arany árfolyama, év eleje óta mostanáig az elmúlt hetek korrekciójával együtt is 25 százalékot:

gold_price

Az arany szélesebb kitekintésben, más eszközökhöz viszonyítva is jól teljesít idén, itt is az élmezőnyben található, és nála csak néhány eszköz tudott jobb teljesítményt felmutatni, mint például az ezüst vagy a 30 éves amerikai államkötvény. Ez utóbbi talán elsőre meglepő lehet, de valójában a kamatvágások és az ultra laza monetáris politika tette meg a hatását. Az is látható, hogy a mezőny legjobban teljesítő eszközei között túlsúlyban vannak a különböző nyersanyagok: az arany és az ezüst mellett a földgáz, a palládium és a réz is két számjegyű árfolyamemelkedést produkált idén.

Ha pedig a fontosabb nyersanyagok árfolyamát nézzük, akkor az arany 25 százalékos emelkedéssel közvetlenül az ezüst mögött található, ami 37 százalékot nőtt idén, de jól teljesített a palládium is, ami 19 százalékkal magasabb. A sor végén pedig a már említett élelmiszeripari termékek és az olaj található.

Miről szól még a cikk?

  • Milyen tényezők állnak az idei rali és a mostani korrekció mögött?
  • Mit gondolnak a tőzsdeguruk az arany kilátásait illetően?
  • Mit mutat a technikai kép?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés