koronavirus_labor_vakcina
Üzlet

Megnyílt az első két Nemzeti Laboratórium, az egyik virológiával foglalkozik majd

Portfolio
A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül, egyikük Jakab Ferenc vezetésével virológiai területen tevékenykedik majd – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal.

Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik

– jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai szakmai műhelyeit fogják össze. Céljuk a jelentős globális problémákra választ adni képes kompetenciák fejlesztése, a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítása.

A tárcavezető jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen

  • Biztonságos társadalom és környezet,
  • Egészség,
  • Ipar és digitalizáció,
  • Kultúra és család

alakítanak ki Nemzeti Laboratóriumokat. Négy labor jogszabály alapján jön létre, a továbbiakhoz egyedi kérelmek alapján biztosít idén közel 5 milliárd forint támogatást az NKFI Hivatal. A 3-5 éves futamidejű projektek finanszírozása évenként aláírandó okiratok, megállapodások alapján történik.

A sikeres működés érdekében az ITM létrehozta a Laboratóriumok Programirányítási Rendszerét. Ennek célja a kutatások, célkitűzések előrehaladásának közvetlen nyomon követése, szakmai támogatása, hazai és nemzetközi hálózatosodásának elősegítése, az eredményesség ösztönzése.

A budapesti, pécsi, szegedi és veszprémi laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, az agrártechnológia és a kvantuminformatika témaköreivel foglalkoznak majd. A baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem bázisán jött létre a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Magyarországon mintegy 150 ezer házaspár küzd meddőségi problémákkal. A 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő laboratórium küldetése, hogy a megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével járuljon hozzá a sikeres meddőségi kezelések, és így a megszülető gyermekek számának növeléséhez.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium feladata a komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelentő fertőző betegségek, új kórokozók felderítése, azonosítása, vizsgálata, egy nemzetközi szintű oktató és képző központ létrehozása lesz.

A 2 milliárd forintos támogatással útjára indított labor megalapításánál a koronavírus-járvány második hullámának beköszöntével aligha van időszerűbb teendő – emelte ki Palkovics László.

Címlapkép: Getty Images

szomorúnyugdíjas
wall street
vakcina__koronavirus
vakcina oltás
forintka191126getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
wall street