crash
Üzlet

Megszólalt a guru: jöhet az összeomlás a tőzsdéken?

Portfolio
Michael Gayed, az ATAC Rotation Fund idén 50 százalékos profitot realizáló cégvezére figyelmeztet: az építési fa árfolyamának alakulása rossz dolgokat jelezhet előre a teljes részvénypiac tekintetében. A guru szerint bár nem érdemes elhamarkodott döntéseket hozni, de nem árthat csökkenteni a kockázatos befektetések arányát a portfóliónkban.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

A legtöbb nagy korrekciót, összeomlást és medvepiacot megelőzte az építési fa árának esése. Az elmúlt hetek történéseit intő jelnek tekintem, lehet, hogy már itt is van a vihar!

– vélekedett Michael Gayed, az ATAC Rotation Fund vezetője, aki a március óta tartó ralit kihasználva 50 százalékos profitot tudott realizálni befektetési alapján keresztül.

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, az építési fa árfolyamában valóban megtört a március óta tartó növekvő trend, nagyot zuhant az árfolyam a hetekben. Az eddigi szárnyalást nagy valószínűséggel annak köszönhette a nyersanyag, hogy a koronavírus alatt sokan ezt az időszakot használták ki a lakásfelújításokra, így jelentősen megnőtt a kereslet, miközben a termelés pont a járvány miatt akadozott. 

Múlt pénteken azonban az árfolyam alakulásának hatására Gayed átcsoportosította befektetési alapját a biztonságosabb lehetőségeket favorizálva – a döntés a napokban tapasztalt visszaesések tükrében jókor született.

Adódik a kérdés, hogy a jelenlegi légkörben hogyan járjon el a befektető? A guru szerint nem érdemes drasztikus lépésekhez folyamodni, kezdésként érdemes csökkenteni a kockázatos befektetések arányát a portfólióban.

Nem minden vihar végződik összeomlással, ezért nem is érdemes rögtön shortolni a piacot és készpénzbe menekíteni a befektetésünket

– magyarázza Gayed.

Csökkenteni érdemes azonban a kockázati kitettséget úgy, hogy felülsúlyozzuk a defenzív papírokat a portfóliónkban, illetve érdemes megfontolni az állampapírok lehetőségét is. A várakozások helyes menedzselése a legfontosabb most

A szakember vélekedése szerint vad időket élnek meg a részvénypiacok.

Bár globálisan mindenkit megbénított a pandémia és a folyamatosan megdőlő esetszám rekordok alapján az USA nem is kezeli jól a helyzetet, a részvénypiacok mindezekről az aggasztó körülményekről nem igazán vettek tudomást az elmúlt hónapokban – most azonban az építési fa árfolyamának összeomlása nem kizárt, hogy a valós gazdasági helyzetre eddig fittyet hányó tőzsdei szárnyalás megtorpanását vetíti előre.

Az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 tőzsdeindex a márciusi összeomlás ellenére is pozitív teljesítményt tud idén felmutatni, a tech-túlsúlyos Nasdaq pedig elképesztő, közel 19 százalékos szárnyaláson van túl idén, a koronavírus ellenére.

nasdas

(MarketWatch)

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

bullbear
sas amerika usa
Koronavírus
GettyImages-1157449079
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Deviza- és árupiaci elemzés, ötletelés
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bullbear