trump_biden_elnokvalasztas
Üzlet

Trumpra vagy Bidenre fogadnál? - Itt van néhány részvény, amelyekkel megjátszhatod az elnökválasztást

Portfolio
Közeleg az amerikai elnökválasztás és attól függően, hogy Donald Trump vagy Joe Biden győzedelmeskedik, akár jelentős mozgásokra is lehet számítani a részvénypiacokon.  Az idei választás most különösen érdekes, mert két annyira eltérő személy csap össze, amire ritkán volt példa az elmúlt évtizedekben. A befektetők már most igyekeznek helyezkedni és megtalálni a várható győzteseket és veszteseket a tőzsdei vállalatok közül. Bemutatunk néhány részvényt, aminek Biden győzelme kedvezhet, és mutatunk párat, ami Trump győzelméből profitálhat.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

November 3-án kerül sor a következő amerikai elnökválasztásra, amit a részvénypiacok mindig kiemelt figyelemmel követnek. Most pedig különösen izgalmas lesz, hiszen a két elnökjelölt programja merőben más szektoroknak kedvezhet.

Nagyvonalakban Biden programja a vállalati adók emelését célozza, ami általánosságban nem kedvez a tőzsdéknek, hiszen nyomást gyakorolhat az amerikai vállalatok profitjára. Amellett, hogy a tervezett adóemelések eleve rontják a cégek jövedelmezőségét, a demokratáknak további olyan javaslataik is vannak, amelyek nem a nagyvállalati érdekeket szolgálják (például szigorúbb munkaügyi és klímavédelmi sztenderdek, a nagyvállalati koncentráció mérséklése, ellátási láncok átszervezése). Viszont Joe Biden támogatná az infrastrukturális projekteket és a megújuló energiát. 

Donald Trump második elnöki ciklusa viszont pont ellenkezőleg, újabb adócsökkentéseket hozhat és deregulációt, amiből elsősorban az energiaszektor és a pénzügyi vállalatok profitálhatnak. Közben viszont fennmaradhat a feszült viszony Kínával.

Ami az esélyeket illeti, ha most tartanák az amerikai elnökválasztást, akkor Joe Biden nagy vereséget mérne Donald Trumpra, a demokrata jelölt kényelmes előnnyel várja a novemberi választást. Biden előnye azonban olvadóban van, már nem akkora a különbség köztük, mint nyár közepén - ha ez a trend kitart, akkor Trump novemberre még megfordíthatja az állást. 

Az is lényeges, hogy a Szenátusban ki szerez majd többséget, ugyanis ha a megválasztott elnök pártja kontrollálja a Kongresszust, akkor gördülékenyebben mehet a törvényhozás, nem úgy, mint most, amikor politikai vita miatt áll az újabb fiskális élénkítés.

A Reuters összegyűjtött néhány részvényt elemzők és stratégák ajánlásai alapján, hogy melyik elnökjelölt győzelme esetén melyik részvény lehet jó választás.

A Joe Biden-portfólió

A demokrata elnökjelölt megválasztása esetén azt ígéri, hogy 1700 milliárd dollárt költene klímavédelmi célokra 10 év alatt, ezeknek jelentős része infrastruktúra-fejlesztés és technológiai beruházás lenne. A zöld energia felé nyitás (ami például az adójóváírások kiterjesztésével valósulhat meg) az alternatív energiával foglalkozó részvényeket támogathatja. A Credit Suisse elemzői a napenergia-cégek részvényeit emelik ki, mint a Sunnova Energy International, a SunPower Corp., vagy az Enphase Energy.

sunnovaenergy
A Sunnova Energy árfolyamának alakulása

Mind a három részvény kiemelkedően teljesített idén, az év eleje óta több mint duplázni tudták az árfolyamukat.

Biden megválasztása lendületet adhat az elektromos autók gyártóinak is, közülük is az első számú amerikai elektromosautó-gyártót, a Teslát emelte ki a Reuters. A Tesla árfolyama már idén is nagyot ment – függetlenül attól, hogy még Trump az elnök – és Biden elnöksége még tovább hajthatja felfelé a papírt a várakozások szerint. A CFRA elemzője kiemeli, hogy az elnökjelölt többek között új adókedvezményeket és állami vásárlásokat lengetett be az elektromos autók gyártóinak.

teslaarfolyamaaaa
A Tesla árfolyamának alakulása

Természetesen nem csak az elektromos autók gyártói, de a beszállítóik is profitálhatnak ebből, az olyan elektromos járművekhez alkatrészeket gyártó vállalatok, mint például az Aptiv, a BorgWarner, vagy a Visteon.

borgwarner
A BorgWarner árfolyamának alakulása

Az infrastruktúrafejlesztés is kiemelt helyen szerepel Joe Biden programjában, az LPL Financial vezető részvénypiaci stratégája szerint ha Biden-kormányzat lesz, akkor az első lépések között szerepelhet egy infrastruktúra-csomag. Ez pedig a gépipartól kezdve az építőipari szektorig számos vállalatnak kedvezhet. A Citi elemzője az AECOM, a Jacobs Engineering Group és a MasTec részvényeit emelte ki.

jacobsenrg
A Jacobs Engineering árfolyamának alakulása

A várakozások szerint Biden megválasztása az amerikai-kínai vámháború enyhülését hozhatja, ami általánosságban azoknak a vállalatoknak is kedvezhet, ahol nagy az import súlya, illetve az exportorientált cégeknek is jól jöhet. A JP Morgan egy júliusi elemzésében a Procter & Gamble, a Thermo Fisher és a 3M részvényeit említette, mint várhatóan felülteljesítő papírok a Biden-elnökség esetén a kínai-amerikai feszültségek enyhülése miatt.

Az alábbi táblázatban láthatók az említett részvények főbb fundamentális mutatói:

Részvények, amelyek Joe Biden győzelméből profitálhatnak
  piaci kapitalizáció (mrd USD) idei árfolyamvált. bevétel CAGR EPS CAGR P/E 2021 a céget követő elemzők  vételi ajánlások aránya felértékelődési potenciál a célár alapján
Sunnova Energy 2,3 138% 32% -- -- 10 100% 16%
SunPower Corp. 1,8 109% -6% -- 32,1 13 23% -7%
Enphase Energy 9,3 182% 35% 34% 43,4 16 63% 6%
Tesla 379,6 387% 30% 393% 126,3 33 27% -23%
Aptiv 23,3 -9% 4% 2% 24,1 23 87% 10%
BorgWarner 7,6 -15% 2% 0% 10,7 17 59% 25%
Visteon 1,8 -25% 6% 28% 18,1 12 42% 19%
AECOM 6,3 -9% -12% 5% 15,5 10 90% 18%
Jacobs Engineering 11,8 1% 4% 10% 15,5 16 100% 17%
MasTec 3,1 -34% 0% -5% 9,3 11 100% 30%
Procter & Gamble 342,6 10% 3% 6% 23,9 22 59% 1%
Thermo Fisher 167,1 30% 8% 14% 24,4 20 85% 7%
3M 92,3 -9% 3% 3% 17,6 19 16% 4%
CAGR: várt éves átlagos növekedés 2019-2022 között, Forrás: Refinitiv, Reuters, Portfolio

Az említett részvények közül a Sunnova Energy, a Jacobs Engineering és a MasTec részvényeit az összes, a cégeket követő elemző vételre javasolja, kétszámjegyű felértékelődési potenciállal. A legnagyobb profitnövekedést a Teslától várják az elemzők a konszenzus szerint, de a három napenergia-cégnél is jelentős eredményjavulás jöhet a közeljövőben, nyereségesek lehetnek néhány év múlva a most még profitot nem termelő vállalatok. A legolcsóbbnak jelenleg előretekintő P/E ráta alapján a MasTec és a BorgWarner részvényei tűnnek.


A Trump-portfólió

Általánosságban elmondható, hogy Trump győzelme esetén fellélegezhetnek majd azok a vállalatok, amelyek az adócsökkentés nyertesei voltak Donald Trump elnöksége alatt. (Trump a társasági adót 21 százalékra csökkentette, a vállalatok külföldön szerzett jövedelmének adóját pedig 10,5 százalékra mérsékelte.)

A JP Morgan szerint Trump adócsökkentésének legnagyobb nyertesei közé tartozott például az AT&T, a Target és a Waste Management, akik Biden megválasztása esetén alulteljesítők lehetnek.

wastemanagement
A Waste Management árfolyamának alakulása

A bankok szintén az elnökválasztás vesztesei lehetnek Biden elnöksége esetén, ugyanis szigorúbb szabályozásra számíthatnak, különösen ha Elizabeth Warren szenátor valami fontos pozícióhoz jut. A szenátor korábban hangoztatta, hogy megregulázná a pénzügyi szektort, szerinte az ugyanis káros az amerikai gazdaságra, de nem csak a bankok aggódhatnak. Felülvizsgálná az egyesüléseket a pénzügyi szektorban és a technológiai iparban, egyes vállalatokat pedig fel is darabolna (például a Facebook-ot).

A Keefe, Bruyette & Woods elemzője szerint ha Trump győzedelmeskedne és a republikánusok megszereznék a Szenátust, az lenne a legjobb szcenárió a bankoknak, ilyen esetben vonzóak lehetnek például a Wells Fargo vagy a Citigroup részvényei.

ciritgroip
A Citigroup árfolyamának alakulása

A védelmi szektornak szintén kedvezhet Trump megválasztása, vélhetően fenntartaná a jelentős védelmi költekezést a BCA Research stratégája szerint.

A fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalatok szintén profitálhatnak Trump újraválasztásából, az LPL szakértője szerint a szektor legtöbb vállalata jól teljesíthet ebben az esetben, kivéve azok, akik a megújuló energiában érdekeltek.

A "Trump-portólióban" kiemelt részvények fundamentális mutatóit az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Részvények, amelyek Donald Trump újraválasztásából profitálhatnak
  piaci kapitalizáció (mrd USD) idei árfolyamvált. bevétel CAGR EPS CAGR P/E 2021 a céget követő elemzők  vételi ajánlások aránya felértékelődési potenciál a célár alapján
AT&T 199,8 -28% -2% -2% 8,7 30 3% 15%
Target 77,3 20% 5% 9% 20,1 29 7% 4%
Waste Management 48,0 0% 2% 2% 25,9 16 5% 5%
Wells Fargo 97,4 -56% -5% -6% 11,4 28 3% 26%
Citigroup 87,5 -47% 0% 2% 7,1 26 8% 62%
CAGR: várt éves átlagos növekedés 2019-2022 között, Forrás: Refinitiv, Reuters, Portfolio

Az öt részvény elemzői megítélése nem kifejezetten optimista, a cégeket követő elemzők közül kevesebb mint 10 százalék a vételi ajánlások aránya. Ennek ellenére jelentősebb felértékelődési potenciál várható például a Citigroup részvényeire az átlagos célár alapján. Az AT&T és a Citigroup papírjai olcsónak tűnnek előretekintő P/E ráta alapján, viszont nem is várnak túl nagy növekedést a két vállalattól az elemzők 2019 és 2022 között.

Címlapkép: Stephen Maturen/Getty Images

Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.
kórház doktorok orvos
GettyImages-1206945181
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1206945181