Kiderült, mennyi Pfizer-vakcinát kap Magyarország

Portfolio
Újabb adag Pfizer-vakcina érkezhet még idén Magyarországra, a 2020-2021-es évre pedig összesen 4,4 millió adag oltóanyag van lekötve az Európai Bizottsággal megkötött szerződés értelmében – derült ki a Pfizer mai sajtótájékoztatóján.

Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett, covid-19 elleni vakcina forgalmazására, a Comirnaty lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező covid-19 elleni oltóanyag az Európai Unióban.

A vakcina működése

A Comirnaty egy úgynevzett mRNS vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a covid-19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését. A maximális védelemhez – 95%-os oltási hatásosság – két adagra van szüksége minden egyes embernek.

Az mRNS kutatása egy magyar tudósnőhöz kötődik, Karikó Katalin és csapata már több mint 30 éve fejleszti a technológiát, 2005-ben jegyezték be az első szabadalmat.

Forrás: Pfizer

A technológia nagy előnye, hogy gyorsan lehet reagálni. Ha rendelkezésre áll a koronavírus genetikai kódja, szintetikus módon elő lehet állítani, hordozza az információt, így stabilan, megbízhatóan ugyanazokat a szekvekciákat le lehet gyártani gyorsan - mondta el Vereckei Péter, a Pfizer ügyvezető igazgatója.

A sajtóeseményen felmerült, hogy az angliai variánsra működőképes lehet-e a mostani vakcina, vagy mennyi idő alatt állítható elő olyan oltóanyag, ami arra is jó lesz-e ? Technikailag a mutáns covid-19 elleni vakcina elkészítése 6 hetet vesz igénybe, de a kötelező tesztelések miatt hosszabb időbe telik, amíg a vakcinával az oltás elkezdhető - tette hozzá Fabó Tibor, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója.

A klinikai tesztek során 17 vírus ellen hatékony volt a Pfizer vakcinája által előállított antitest, ezért nem kellenek külön oltások a törzsekre, a ma ismert 17 törzs ellen hatásos volt a mostani.

A hosszú távú hatásokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva Fabó Tibor elmondta, hogy azt nem lehet megmondani még, hogy mennyi időre ad immuniást a vakcina, de 2 évig követik az oltottakat.  

Maga az mRNS 72 órán belül eltűnik a szervezetből.

A globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek. Globális szinten idén 50 millió oltóanyagot, 2021 végéig 1,3 milliárd adagot gyárt le a Pfizer és a BioNtech a közös vakcinájából. Az Európai Bizottság 200 millió vakcinát kötött le és további 100 millióra van opciója 2020-2021-re. Magyarországra vetítve ebből idén 80 ezer adag kerül leszállítása, ami 40 ezer ember oltására elég,

összesen pedig 4,4 millió oltóanyag lekötésére került sor az Európai Bizottsággal megkötött szerződés értelmében a 2020-2021-es évre.

A teljes vakcinakészletek a kormányzati szerződések alapján osztják szét, normál kereskedelmi forgalomba nem fog kerülni az oltóanyag. Az adott szabályozó hatóság azonosítja be a csoportokat, hogy milyen rendben történjen meg az oltás. Az oltást csak az államilag kijelölt oltópontokon lehet majd igénybe venni, kereskedelmi forgalomba nem fog kerülni. Ha valaki nem próbál meg elkerülőutakon hozzájutni, akkor elkerülheti a hamisítást - közölte a Pfizer a mai sajtótájékoztatóján.

Forrás: Pfizer

Aki a Pfizer oltását kapja, az kapni fog egy Pfizer logóval ellátott oltási kártyát.

Vereckei Péter szerint egy hatalmas áttörés szemtanúi vagyunk, március közepén jelentette be a Pfizer és a BioNTech a közös vakcinafejlesztést és december 26-án meg is érkezett Magyarországra az első adag oltóanyag. Soha nem volt sürgetőbb szükség erre. A gyorsaság nem mehetett a minőség és a biztonság rovására, nem kötött kompromisszumot a vállalat. Végig transzparensen zajlott a vakcina fejlesztése, folyamatosan volt közzététel - tette hozzá.

A vakcinafejlesztéshez fejlesztési programok, majd klinikai vizsgálatok szükségesek. Utána a terméket elő kell állítani, ehhez be kell szerezni az összes alapanyagot, majd legyártani. Ha ez megvan, akkor a kormányokkal, szabályozókkal megfelelő együttműködés szükséges. Ha minden létrejön, akkor jön a globális disztribúció kérdése a következő lépés, ami egy világjárvány idején nem egyszerű, amikor mindenki egyszerre szeretné a terméket.

A vakcina minőségének biztosítása érdekében különleges tervezésű, hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett ki a Pfizer,

amelyekben szárazjég segítségével hosszabb ideig biztosíthatják az ajánlott szállítási körülményeket (-90ºC és -60ºC között). A hőszigetelt szállítóláda, ha nem nyitják ki, ezt a hőmérsékletet 10 napig tudja tartani, ez lehetővé teszi a világ minden országába történő szállítást. Felengedés után az oltóanyagot tartalmazó fiola biztonságosan tárolható maximum 5 napig (max. 120 óráig), hűtött (2-8°C) körülmények között. 

A vállalat szállítása rugalmas, just-in-time rendszerre épül, amely a fagyasztott injekciós üvegeket gyorsan a kijelölt oltópontig juttatja el, akkorra, amikor arra szükség van, minimalizálva ezzel a hosszú távú tárolás igényét az oltóponton.

Forrás: Pfizer

Címlapkép: Pfizer

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF