GettyImages-1281160424
Üzlet

Bitcoin, Tesla, arany? Melyik most a legnagyobb lufi?

Portfolio
A befektetők többsége szerint a bitcoin a legnagyobb lufi most a pénzügyi piacokon, rendkívül sokan gondolják úgy, hogy extrém szinteket ért el az árfolyam, de a technológiai részvények körül is vannak problémák és a Tesla is kipukkanhat. Nem minden drága azonban, a ciklikus részvények olcsónak tűnnek, és a gazdaság is javuló képet mutat, de jöhet egy kis infláció – derül ki a Deutsche Bank friss felméréséből, ahol több száz befektetési profi válaszolt különböző kérdésekre.

A bitcoin a legnagyobb buborék

A Deutsche Bank által készített havi befektetői felmérés érdekes eredményekre jutott, amelyet január 13-15 között készített a pénzügyi intézet, és 627 piaci profit kérdeztek meg benne.

Először is, a befektetők döntő többsége, 89 százaléka gondolja úgy, hogy sok buborék található jelenleg a pénzügyi piacokon, és csupán a megkérdezettek 7 százaléka nem ért ezzel egyet.

db1
Forrás: Deutsche Bank

Ez már önmagában is izgalmas és rávilágít arra a jelenségre, hogy a világ még csak éppen próbálja kiheverni a koronavírus-járvány okozta károkat, a reálgazdaság állapota sok helyen rossz, ugyanakkor a tőzsdék már tavasz óta szárnyalnak, különösen a technológiai szektor.

Nem véletlen tehát, hogy a befektetők többsége a technológiai szektort látja az egyik nagy buboréknak, egy 1-10-ig tartó skálán a válaszadók több mint 80 százaléka adott 7 vagy ennél magasabb osztályzatot, ahol a 10 az extrém buborékot jelenti.

Messze a legnagyobb buboréknak azonban a bitcoint látják a befektetők, a megkérdezettek fele adta a lehetséges legdurvább 10-es osztályzatot, míg az átlagos érték közel 9 volt.

db2
Forrás: Deutsche Bank

Külön csemege volt a Deutsche Bank azon kérdése, hogy mit tartanak valószínűbbnek a befektetők a következő 12 hónap során a bitcoinnal és a Teslával kapcsolatban: megduplázódik az árfolyam, vagy megfeleződik?

A válaszadók 56 százaléka gondolja valószínűbbnek, hogy a bitcoin értéke megfeleződhet, míg a Teslánál ez az arány 62 százalék volt.

db3
Forrás: Deutsche Bank

Lassú a vakcina leszállítás, jöhet az infláció

Kérdés persze, hogy mi okozhatja esetleg ezeknek a buborékoknak a kipukkanását, amit persze számtalan tényező okozhat, de ilyen lehet például, ha az amerikai jegybank visszafogja az eszközvásárlásait, vagy akár egy vártnál magasabb infláció. A válaszadók többsége, 71 százaléka egyébként úgy gondolja, hogy a Fed nem fogja lassítani a tempót idén sem.

Ezzel szemben a megkérdezett befektetőknek közel a 80 százaléka gondolja úgy, hogy nagyobb az esélye egy inflációs környezetnek a koronavírus-járványt követő 1-5 éves távlatban.

db4
Forrás: Deutsche Bank

Ez az arány májusban még az 50 százalékot sem érte el egyébként, vagyis egyre többen gondolják úgy, hogy egy inflációs időszak következhet, annak mértékére persze ennyiből még nem lehet következtetni.

Az mindenképpen pozitívum, hogy a befektetők közel fele gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban a 2021-re vonatkozó gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátásokat fölfelé fogják módosítani az elemzők. A képet némileg árnyalja, hogy a decemberi felméréshez képest enyhén csökkent ez az arány, és a pesszimisták tábora 19-ről 26 százalékra emelkedett.

Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a válaszadók egy jelentős része, 41 százaléka gondolja úgy, hogy a vakcinák leszállítása és az oltási folyamat nem a megfelelő ütemben halad egyelőre ahhoz képest, mint amire korábban számított volna. Különösen az amerikaiak, a németek és a franciák elégedetlenek a tempóval, míg a britek többnyire elégedettek.

db5
Forrás: Deutsche Bank

Olcsóak a ciklikus részvények

A gazdasági kilábalás alakulása különösen fontos a ciklikus részvények esetében, mint amilyen a légiközlekedés, a turizmus, az autó- vagy az olajipar. A befektetők többsége, több mint 50 százaléka szerint a ciklikus részvények továbbra is olcsóak vagy rendkívül olcsóak a nagyobb növekedési papírokhoz képest, mint amilyen az Amazon vagy a Netflix.

db6
Forrás: Deutsche Bank

Kissé ellentmondásos, de érdekes eredmény az is, hogy a befektetők egy jelentős része a technológiai és a bitcoin buborékok növekedése ellenére is úgy gondolja, hogy a következő három hónapban az amerikai és az európai részvények is magasabban lesznek, mint most. Emellett a válaszadók arra is számítanak, hogy a 10 éves amerikai és a német államkötvények hozamának az emelkedése is folytatódhat. A Deutsche Bank elemzése teljes terjedelmében itt érhető el angol nyelven. 

Címlapkép: Cindy Ord/Getty Images

porsche taycan cross turismo
general motors lg chem
forintdevizaárfolyam
penztarcamaszk
joe biden

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
porsche taycan cross turismo