Startupok és fenntartható megoldások: mutatjuk a legizgalmasabb új technológiákat
Üzlet

Startupok és fenntartható megoldások: mutatjuk a legizgalmasabb új technológiákat

Portfolio
Kék Bolygó Start-Up Trambulin névvel indított kelet-közép-európai startup akcelerátor és mentorprogramot a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve tavaly októberben. A program keretében 12 fenntarthatóság központú startup kapott szakmai támogatást, és egyikük egy nagy lépéssel közelebb kerülhetett egy tőkebefektetés lehetőségéhez is.

A Start-Up Trambulin mentor program célja, hogy segítse az innovatív megoldások finanszírozását az emberi, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrások fenntartható hasznosítását elősegítő startup projektek támogatásával a kelet-közép-európai (kiemelten a V4) régióban. A középtávú terv pedig egy kelet-közép-európai startup csomópont megalkotása.A résztvevő 12 csapat az elmúlt két hónap alatt 20 szakértő és 6 mentor segítségével fejlesztette tovább startup vállalkozását, valamint felkészítették projektjüket a külső, valamint kiemelten a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap lehetséges befektetésére.

Fenntarthatóság a fókuszban

A programra azoknak a korai és növekedési fázisban lévő kelet-közép európai (kiemelten a V4 országok) startupoknak a jelentkezését várták, amelyek az alábbi fenntarthatósági témák közül egyre vagy többre fókuszálnak:

  • egészséges társadalom
  • vízvédelem és alapvető köztisztaság
  • megfizethető és tiszta energia
  • fenntartható települések és közösségek
  • felelős fogyasztás és termelés
  • éghajlatváltozás mérséklése
  • természetes ökoszisztémák védelme
  • helyi erőforrások fenntartható hasznosítása

A jelentkezés során előnyt jelentett, ha a startupok már túl voltak az első validáláson és rendelkeztek MVP-vel, de a program validálást igénylő ötleteket is támogat. A programban való részvételre a jelentkezők közül a legjobb 12 csapat kapott lehetőséget.

Az akceleráció és mentorálás októberben indult, központi része volt a tíz nap terjedelmű tematikus workshopok lebonyolítása. A workshopok célja az volt, hogy külső trénerek bevonásával tematikus ismereteket nyújtson a résztvevők számára mindazon szakterületen, amelyek a projekt ötletük továbbfejlesztéséhez, illetve kiemelten külső tőke bevonásához szükségesek. Mindemellett egyéni mentorok segítségével is fejleszthetik ötleteiket a résztvevők. A felkészítést egy befektetői nap zárta.

Okosbútorok és beltéri növénytermesztés

A 12 csapat az elmúlt két hónap alatt 20 szakértő és 6 mentor segítségével fejlesztette tovább startup vállalkozását, valamint felkészítették projektjüket a külső források befogadására.

A befektetők előtt is mérlegre kerülnek a fenntartható megoldásokra fókuszáló startupok:

  • Yellow Rabbit - sportpályákon, versenyeken, parkokban kihelyezett egészséges ételeket kínáló automaták hálózata
  • Growberry - hidropóniás ipari növénytermesztési rendszer
  • Kuube - utcai okosbútorok
  • Split Medtech Device - csonttörés regenerációt felgyorsító orvostechnikai eszköz
  • Fridge & Pantry Management - mobilalkalmazás, virtuális hűtő, amely segít rendszerezni az otthoni élelmiszereket
  • Sincroll Drive Technologies - innovatív fogaskerék meghajtási technológia
  • Green Drops Farm - hidropóniás beltéri növénytermesztő eszköz
  • Agrocoat - ültetvényeken használható okos növényvédelmi tetőrendszer
  • Grofie - 360 fokos, komplex kültéri zöldfal rendszer
  • Hydrobot - vízszivárgásokat monitorozó távvezérelt robot
  • Csalomon - növényvédelmi, vonzódás alapú kártevő csapdák
  • Zwippen - Alzheimer-kór korai diagnózisát, a stroke-rehabilitációt elősegítő, finom motorikát fejlesztő orvosi rendszer

Feromonos rovarcsapdák vitték el a fődíjat

A Kék Bolygó Start-up Trambulin program fődíját a Csalomon csapata kapta: a cég hormonális rovarcsapdákat fejleszt. A feromonos rovarcsapdák a növényvédelem arzenáljában a "felderítő műhold" szerepét töltik be. A feromoncsapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami a faj hímjeire erősen vonzó hatású. A tojásrakást megelőző párzási időben a csalogatóanyag a csapdába vonzza a nőstények után kutató hím egyedeket, amelyek ott megfogódnak, értesítve a gazdálkodót arról, hogy a kártevő faj rajzása elkezdődött. A Csalomon eddig 190 faj feromonját azonosította és készített rovarcsapdát.

A módszer segítségével már a tojásrakási időszak kezdetén értesülhetünk a kártevő jelenlétéről, így közvetlenül a kelő hernyók ellen védekezhetünk, még a kártétel kialakulása előtt. Csapdáikat alma, körte, barack, meggy, szilva, szőlő, bogyósok, zöldségfélék, szántóföldi növények, erdei- és dísznövények, raktározott termények kártevőire kínálják.

A cikk megjelenését a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo