Koronavírus Magyarországon: holnaptól jönnek a szigorítások, ez majd megfékezi a tomboló harmadik hullámot?

Portfolio
Vasárnap reggelig összesen 116,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a világon és 2,58 millió halálos áldozatot követelt eddig a vírus a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Az Egyesült Államokban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, már közel 29 millió főt és több mint félmillió halottat jelentett eddig az ország. Magyarországon teljes erővel lesújtott a harmadik hullám, a napi fertőzöttszám csúcsot döntött szombaton, az látszik, hogy az oltás nem halad olyan gyorsan, mint a vírus terjedése. Ezért szigorító intézkedésekről döntött a héten a kormány, amelyek holnaptól lépnek életbe. Hírek a koronavírusról percről percre.

Fél Olaszország zár alá került, egy nagyon ritka mutánst is azonosítottak Lombardiában

Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret.

Fél Olaszország zár alá került, egy nagyon ritka mutánst is azonosítottak Lombardiában

Szigorúbb korlátozásokra figyelmeztet a norvég miniszterelnök a harmadik hullám miatt

Valószínűleg további szigorító intézkedéseket kell hoznunk a koronavírus-járvány elleni küzdelemben azelőtt, hogy enyhíthetnénk azokat – figyelmeztette Norvégia lakosságát vasárnapi televíziós beszédében Erna Solberg miniszterelnök, igaz egyelőre nem fejtette ki, hogy milyen lépések jöhetnek.

Felfüggesztették az AstraZenecával az oltást Ausztriában, miután meghalt egy beoltott ápoló

Elővigyázatosságból, a vizsgálatok idejére felfüggesztették vasárnap Ausztriában az AstraZeneca vakcinájával a koronavírus elleni oltásokat, miután véralvadási okok miatt elhunyt egy 49 éves ápoló a zwettli kórházban a megkapott oltás után, míg egy 35 éves ápoló szintén ugyanabban a kórházban ugyanúgy vérkeringési problémára utaló tüdőembóliát kapott – írja a Reuters.

Felfüggesztették az AstraZenecával az oltást Ausztriában, miután meghalt egy beoltott ápoló

Prágában tüntettek a korlátozó intézkedések ellen

Több száz ember, döntően fiatalok tüntettek vasárnap délután Prágában a koronavírus-járvány fékezését célzó, a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen.

Az érvényes rendeletek megsértése miatt több személyt őrizetbe vettek a hatóságok. A CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió közlése szerint a rendőrök Lubomír Volny parlamenti képviselőt is elővezették, miután nem volt hajlandó felvenni az arcmaszkot. A képviselő rendőrségi őrizetbe vételét Jan Hamácek belügyminiszter megerősítette.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelynek keretében az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások léptek életbe.

A csehek három hétig nem hagyhatják el lakhelyüket, más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés érdekében lehetséges az utazás, teljes mértékben szünetel az óvodák és az iskolák működése (eddig is csak az elsősök és a másodikosok jártak iskolába), és bezárták a még nyitva tartó üzletek egy részét is. A vendéglők továbbra is csak elvitelre főzhetnek ételt.

Az iparvállalatok működését nem korlátozták, de minden munkahelyen kötelező az alkalmazottak tesztelése és a legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszk viselése.

Új elem, hogy tilos más családok meglátogatása és az éjjeli kutyasétáltatáskor is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől. A lakott helyeken most már mindenütt kötelező az FFP2-es kategóriájú légzésvédők viselése.

A szigorú szabályokat, amelyek fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív, a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi, a magánszemélyek büntetése elérheti a 30 ezer koronát is (mintegy 415 ezer forint).

Folytatódik az oltási kampány is. Szombatig több mint 800 ezer embert oltottak be, közülük 300 ezren már a második adagot is megkapták. A csehek egyelőre kizárólag az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat használják a lakosság immunizálására. Csehországban az egy éve kitört koronavírus-járványban eddig több mint 21 ezer ember halt meg.

(MTI)

Romlik a helyzet a magyar kórházakban, újfajta készültséget rendelt el a kormány - Mit mondanak a ma

Ha egyelőre csak elméletben is, de szombattól látványosan bővültek a járvány elleni védekezés személyi és infrastrukturális lehetőségei Magyarországon: a kormány péntek éjszaka megjelent rendelete értelmében ugyanis az országos kórházi főigazgató innentől kezdve a koronavírusos betegek ellátásába bevonhatja nemcsak a magánegészségügyi szolgáltatók szakszemélyzetét, hanem ingatlanjait és ingóságait is. Mindez arra utal, hogy a kormány az állami ellátórendszer soha nem látott terhelődésére készül a következő hetekben. Kérdés azonban, hogy a gyakorlatban majd hogyan akarja bevonni a magánintézményeket a kormány, szükség lesz-e új Covid-részlegekre itt is. Ezért megkérdeztük a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók tulajdonosait, vezetőit, mondják el álláspontjukat a pénteken nyilvánosságra került szabályozásról és hogy miként tudnak becsatlakozni a Covid-betegek ellátásába, vagy akár az oltási programba, illetve általában a védekezés folyamatába. Már az is bizonyíték a rendkívüli helyzetre, hogy a magánszolgáltatók jelentős része hétvégén, egy napon belül, részletesen válaszolt kérdéseinkre. Ezekből kiderült: van olyan magánszolgáltató, amelyik már most is részt vesz az oltási programban. Válaszaikból az is kiolvasható, hogy a veszélyhelyzet idején természetes, hogy a magánszolgáltatók segítenek, egyúttal ugyanakkor a bevonásuk következményeire is felhívják a figyelmet (elhúzódó pénzügyi teljesítés). Több szolgáltató konkrét javaslatokat is megfogalmazott arra vonatkozóan, hogyan tudják elképzelni a szerepüket az új felállásban.

Romlik a helyzet a magyar kórházakban, újfajta készültséget rendelt el a kormány - Mit mondanak a ma

Kígyóznak a sorok az oltásért több oltóponton, voltak, akik sms nélkül álltak sorba

Hatalmas sor kígyózik a Laky Adolf utcában, az Idegtudományi Intézetnél az ATV információi szerint, a csatorna híradója úgy tudja, hogy más oltópontról küldték az intézethez azokat az embereket, akik nem kaptak sms-t, de jelentkeztek az oltásért az oltópontokon.

Kígyóznak a sorok az oltásért több oltóponton, voltak, akik sms nélkül álltak sorba

Varga Péter Pál: ha ilyen ütemben terjed a járvány, 1-2 hét múlva betelik a kórházunk

A Budai Egészségközpont alapító-főigazgatóját a pénteki kormányrendeletről kérdeztük, amely arról szól, hogy az országos kórházi főigazgató határozattal berendelheti a magánszolgáltatók dolgozóit és kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében. Varga Péter Pál a Portfolio-nak nyilatkozva kiemelte, hogy az intézményét már tavaly márciusban elsőként ajánlotta fel az állami ellátásra és tavaly ősz óta aktívan részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek ellátásában, több mint 60 ággyal. Kompenzációt azonban még nem kapott a kormánytól, a költségek pedig csak növekednek.

Varga Péter Pál: ha ilyen ütemben terjed a járvány, 1-2 hét múlva betelik a kórházunk

Koronavírus: Izrael szinte teljesen újraindította a gazdaságot

Izraelben megkezdődött a nyitás utolsó, harmadik szakasza, amelyben újraindult a vendéglátó- és szórakoztatóipar, valamint az oktatási rendszer a járványügyi előírások betartásának kötelezettségével, így szinte teljes egészében visszatért a normális kerékvágásba az élet - jelentette a helyi média vasárnap.

Koronavírus: Izrael szinte teljesen újraindította a gazdaságot

Négyezren kerültek egy nap alatt kórházba Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra is viszonylag sok, több mint hétezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, és nagyon sokan, csaknem négyezren kerültek egy nap alatt kórházba, a halálos áldozatok száma pedig a járvány kezdete óta mostanra meghaladta a 27 ezret.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 7167 új esettel 1 401 228-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez mintegy kétezerrel kevesebb az előző napinál, ugyanakkor hétvégenként általában alacsonyabb a szám, mivel kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 103-mal 27 022-re emelkedett. Eddig 1 196 520-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma pedig 177 686-re nőtt.    

Az elmúlt napon ismét kimagaslóan sok, 3956 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, számuk már a megelőző négy napban is haladta a háromezret.    

A legtöbb új beteget, 747-et ezúttal a nyugati országrészben lévő Zsitomir megyében jegyezték fel, Kárpátalján pedig 503-at, amivel a megye az ötödik helyre került a napi statisztikában.    

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint az ország több régiójában térnek át ismét a távoktatásra a helyi járványhelyzet miatt. Kárpátalján hétfőtől zárnak be az iskolák, mivel a megye a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" besorolást kapta. Úgyszintén "vörös" besorolás miatt hasonló intézkedést vezettek be még három nyugat-ukrajnai régióban: Csernyivi, Ivano-Frankivszk és Zsitomir megyékben. A nyugati Lviv megyében keddtől a felsőoktatásban, március 15-től pedig valamennyi iskolában javasolja a helyi vezetés veszélyhelyzeti bizottsága az áttérést a távoktatásra. A déli Odessza megyében szintén hasonló döntést hoztak, míg a nyugati országrészben lévő Vinnicja megyében már március 3-a óta távoktatatásban tanulnak az alsó tagozatosok.    

Az egészségügyi tárca vasárnapi jelentése szerint eddig az országban 17 037 embert oltottak be koronavírus ellen, közülük szombaton 1279-et. Egyelőre valamennyien még csak az első oltást kapták meg a védettséghez szükséges kettőből. Ukrajnába még csak egyfajta oltóanyag érkezett: február 23-án az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina. (MTI)

Intézményelhagyási tilalom

A kormány ez év március 4-én bejelentett szigorításai értelmében az országos tisztifőorvos intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben március 7-től április 7-ig - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint csak az intézmény által szervezett szabadidős program miatt, vagy indokolt esetben az intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket. A határozat elérhető a www.szocialisportal.hu oldalon.    

"Ezen túl a bentlakásos szociális intézményekre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben vannak, ezért ezekben az intézményekben a szabályok változatlanok" - írták.    

A hétfőtől elrendelt, személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokra vonatkozó szigorítás a szociális szolgáltatásokra nem vonatkozik - olvasható a közleményben.

Ausztriában regionális szigorítások lépnek életbe

Szigorúbb szabályozásokat vezetnek be Ausztriában azokon a településeken, körzetekben, ahol 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 400-at az új koronavírus okozta megbetegedések száma hét nap átlagában.

Vesztegzár alá helyezik Temesvárt

Regionális szigorításokat vezetnek be Romániában az ismét felerősödő koronavírus-járvány miatt: hétfőtől Bukarestben bezárnak a vendéglátó- és rendezvénytermek, Temesvárt és a bánsági nagyvárossal összenőtt négy szomszédos községet pedig vesztegzár alá helyezik két hétre.

Vesztegzár alá helyezik Temesvárt

Kásler Miklós figyelmeztetést küldött: a legnehezebb hetek jönnek

A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, fegyelmezettnek kell maradni - erről írt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében vasárnap.

Kásler Miklós figyelmeztetést küldött: a legnehezebb hetek jönnek

Koronavírus-vakcina: nem lehet elérni senkit a fontos telefonszámon

„Tájékoztatjuk, hogy jelenleg minden ügyintézőnk foglalt. Kérjük, ismételje meg hívását később” - hangzik a vonal túlsó végén azoknak, akik az oltásuk miatt hívták fel a 1818-as számot. Több olvasó is jelezte több portálnak, hogy a szám gyakorlatilag elérhetetlen.

Koronavírus-vakcina: nem lehet elérni senkit a fontos telefonszámon

Ragályosabb és cselesebb a dél-afrikai koronavírus mutáns, amely Magyarországra is megérkezett

Tavaly ősszel fedezték fel, december közepén hivatalosan is bejelentették a dél-afrikai mutáns koronavírus létezését, mely egy hete már Magyarországon is megjelent. A brit mutánshoz hasonlóan ragályosabb, de ezen felül a vakcinákkal és a természetesen szerzett immunitással szemben ellenállób virúsvariáns már lassan 50 országban van jelen, és úgy néz ki, alaposan átírja a korábbi járványügyi modelleket. A nyájimmunitás elérése is nehezebb lesz úgy, hogy a mutánsokkal is meg kell küzdenünk. Mutatjuk, mit érdemes tudni a dél-afrikai mutánsról.

Ragályosabb és cselesebb a dél-afrikai koronavírus mutáns, amely Magyarországra is megérkezett

Valósággal megrohamozták a boltokat a magyarok, megszólalt a minisztérium

A hétvégén óriási tömegjelenetek alakultak ki bizonyos üzletek előtt (főleg bútoráruház láncok, műszaki cikkeket árusító üzletek esetében), miután az emberek megrohamozták ezeket a boltokat, mert március 8-ától legalább 2 hétre bezárnak. Most az ITM államtitkára nyugtatott meg mindenkit.

Valósággal megrohamozták a boltokat a magyarok, megszólalt a minisztérium

Rusvai Miklós: messze még a szükséges átoltottság

Legalább 70 százalékos átimmunizáltságot kellene elérni, ami közel 7 millió embert jelent, ettől még a mostani közel egymillió oltás mellett is messze vagyunk – mondta az M1 vasárnapi műsorában Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár.

Rusvai Miklós: messze még a szükséges átoltottság

Orbán Viktor elárulta, hogyan segít a kormány a bezárásra kényszerített szolgáltatóknak

A következő két hét nehéz lesz, hiszen sok üzletet be kell zárnunk és a szolgáltatások is szünetelnek majd – mondta a Facebookra feltöltött videóban Orbán Viktor. A miniszterelnök ezután felsorolta, milyen segítségre számíthatnak a szolgáltatók.

Orbán Viktor elárulta, hogyan segít a kormány a bezárásra kényszerített szolgáltatóknak

Koronavírus: egy hét alatt kényszerítette térdre Magyarországot a harmadik hullám

Az elmúlt 24 órában 6201 embernél mutatták ki a koronavírust és elhunyt 108 többségében idős beteg – közölte a hivatalos információs portál vasárnap reggel. A járvány harmadik hulláma továbbra is erőteljes Magyarországon, egy hét alatt robbant be az újabb hullám a statisztikák szerint.

Koronavírus: egy hét alatt kényszerítette térdre Magyarországot a harmadik hullám

Ezrek tüntettek Paraguay fővárosában

Ismét ezrek tüntettek Paraguay fővárosában a vezetés koronavírus-járvány kezelése miatti tiltakozásul, az emberek a kormány lemondását, valamint új választások kiírását követelték.

Helyszíni beszámolók szerint ellentétben az előző, pénteki demonstrációval, ahol a demonstrálók a rendőrséggel is összecsaptak Asunción belvárosában, szombaton a tüntetést sikerült békés mederben tartani.

Bár a tüntetések a kormány járványkezelése miatti tiltakozásul kezdődtek pénteken nem sokkal az egészségügyi miniszter, Julio Mazzoleni lemondását követően, az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint az emberek szombaton már a "soha többé diktatúrát!" mondatot skandálták.

Egy korábban felvett és szombaton közzétett beszédében Mario Abdo Benítez elnök bejelentette, elkötelezett a párbeszéd mellett, és meghallgatja a követeléseket. Mindeközben Juan Manuel Brunetti távközlési miniszter újságíróknak azt mondta, az elnök lemondásra szólította fel a minisztereket.

Paraguayból már több mint 165 ezer igazolt fertőzöttet jelentettek, a Covid-19 vírus okozta járványnak pedig csaknem 3300 regisztrált halálos áldozata van. Egészségügyi források szerint az ország kórházai kifogytak a vírus elleni gyógyszerekből, a vakcinálás pedig lassan halad: eddig csupán a lakosság 0,1 százalékát oltották be a Paraguayba februárban érkezett orosz Szputnyik V oltóanyaggal.

(MTI)

Koronavírus: vége a zárlatnak az 1,7 milliós új-zélandi városban, amit egyetlen fertőzött miatt rend

Véget ért az új-zélandi Aucklandben vasárnap a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyhetes zárlat, néhány járványügyi rendelkezés azonban továbbra is érvényben maradt.

Koronavírus: vége a zárlatnak az 1,7 milliós új-zélandi városban, amit egyetlen fertőzött miatt rend

Négy nap alatt 400 ezer magyar olthatnak be

Jövő szerdáig további 400 ezer embert tudnak beoltani koronavírus ellen Magyarországon, ami Európában az első helyet biztosítja az országnak - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Négy nap alatt 400 ezer magyar olthatnak be

Müller Cecília: a kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc, csökkenhet a fertőzések száma

A kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc, a koronavírus elleni védőoltások beadásának folytatásával pedig a betegségre fogékonyak számát tudjuk csökkenteni, a két intézkedés azt fogja eredményezni, hogy csökken a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Müller Cecília: a kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc, csökkenhet a fertőzések száma

Fontos kijelentés érkezett az idei érettségiről

Az idei érettségi egyértelműen a járványhelyzet alakulásától függ - többek között ezt mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kásler Miklós.

Fontos kijelentés érkezett az idei érettségiről

Súlyos a helyzet a magyar kórházakban, megkezdődött a rezidensek bevonása

A rezidensek átirányításával is segíti a kormány a kórházi betegek ellátását - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság szombaton az MTI-vel.

Súlyos a helyzet a magyar kórházakban, megkezdődött a rezidensek bevonása

Meg is jelent a fontos kiegészítő szabály a korlátozó intézkedésekhez

Rendkívüli időket élünk a koronavírus-járvány miatt, a jogalkotási folyamatban is. Ezt bizonyítja, hogy szombaton jelent meg friss közlöny, benne két új rendelettel.

Meg is jelent a fontos kiegészítő szabály a korlátozó intézkedésekhez

Koronavírus: jönnek a szigorítások hétfőtől, itt van minden hír, amit szombaton tudni érdemes

Tovább terjed a koronavírus a világban, ma reggelre átlépte a 116 milliót a fertőzöttek száma világszerte a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, és több mint 2,58 millió áldozatot követelt már az elmúlt egy évben a járvány. Magyarországon meredeken emelkedik a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is a harmadik hullámban, ezért hétfőtől szigorítások jönnek. A hétfőn életbe lépő intézkedésekről pénteken meg is jelentek a rendeletek. Hírek a koronavírusról percről percre.

Koronavírus: jönnek a szigorítások hétfőtől, itt van minden hír, amit szombaton tudni érdemes

Címlapkép: Arpad Kurucz/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF