sanfrancisco_bayarea
Üzlet

Felbukkant a dupla mutáns koronavírus az Egyesült Államokban, ami az indiai fertőzések felfutásáért felelhet

Portfolio
A Stanford Egyetem kutatói öt új esetet regisztráltak „dupla mutáns” koronavírus által okozott fertőzésre San Francisco területén, ami aggasztó, mivel a félelmek szerint fertőzőképesebb lehet és ellenállhat a jelenlegi vakcináknak - írja a CNBC.

Az új koronavírus-variánst először Indiában fedezték fel és ennek tulajdonítják, hogy ismét jelentősen megugrottak az új fertőzések Mumbai környékén azután, hogy hónapok óta csökkenő tendenciát mutattak a megbetegedések. A két mutáció, az E484Q és az L452R korábban külön-külön előfordultak a különböző variánsoknál, de most már együttesen is jelen vannak, egy koronavírus-variánsban – mondta el Benjamin Pinsky, a Stanford virológusa, aki először azonosította a dupla mutáns koronavírust az Egyesült Államokban.

Hozzátette, hogy arról van információ, hogy ezek a mutációk külön-külön hogy működnek, de arról még nincs, hogy a kombinációjuk hogyan változtatja meg a vírust. Más variánsoknál az L452R mutáció fertőzőképesebbé, könnyebben átadhatóvá tette a vírust és vannak arra utaló bizonyítékok, hogy az antitestek nem ismerték fel a variánst, ami csökkenti a vakcinák hatékonyságát. Az E484Q mutáció szintén kevésbé volt érzékeny a semlegesítő antitestekre. Még korai megmondani, hogy a dupla mutáns koronavírus könnyebben fertőz-e, de a két mutáció tulajdonságai alapján arra lehet számítani, hogy igen és hogy az antitesteket is könnyebben elkerülik - véli a virológus.

Nem csak a vakcinák, de a kezelések hatékonyságát is ronthatják a mutációk, az Eli Lilly bamlanivimab nevű készítménye például kevésbé bizonyult hatásosnak az új variánsok ellen.

A kaliforniai egyetem tudósa, Peter Chin-Hong szerint ezek a mutációk pont a vírus azon részét érintik, amelyek a legaggasztóbbak, azokat a receptorokat, amelyekkel a vírus bejut a sejtekbe. Ezek a mutációk nagyon hasonlóak azokhoz a variánsokhoz, amelyekről már lehet tudni, hogy könnyebben terjednek, vagy megkerülik az oltások hatását.  

Címlapkép: Getty Images

legszennyezettseg india shutterstock
london felhőkarcoló
kreml oroszország moszkva
raiffeisen bank_getty

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1213571549 (4)