telenor
Üzlet

Meghalt a magyar Telenor tulajdonosa, most megszólalt az utódja

A magyar Telenort is tulajdonló PPF Csoport alapítója, vezetője és közel 99 százalékos tulajdonosa, Petr Kellner március végén tragikus körülmények között helikopterbalesetben életét vesztette. A PPF irányítását a cég egyik tulajdonosa és vezetője, Kellner barátja, Ladislav Bartoníček vette át, aki exkluzív interjút adott egy cseh lapnak, a Seznam Zprávynak. Az interjúban Bartoníček arról beszél, hogy a PPF Csoport működése folyamatos, a folyamatban lévő üzleti ügyeket nem érinti Petr Kellner halála, a Moneta Money Bankban történő tulajdonszerzés kapcsán a végső döntést akár heteken belül meghozhatják, a PPF pedig tovább terjeszkedne a távközlési és a médiapiacon.

Elhunyt a leggazdagabb cseh üzletember

Március végén helikopterbalesetben életét vesztette Alaszkában öt személy, köztük a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner, a szerencsétlenségben öten haltak meg, egy személy pedig súlyosan megsérült. A balesetben az 56 éves Kellneren kívül életét vesztette egy másik cseh személy, Benjamin Larochaix, két túravezető, Gregory Harms és Sean McMannany, és a helikopter pilótája, Zach Russel. Az Airbus AS350 B3 helikopter Butte város közelében zuhant le, a Knik-gleccsernél. Petr Kellner vagyonát a Forbes nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülte, a Bloomberg listáján Kellner 15,7 milliárd dolláros vagyonnal szerepel.

Kellner halála óta találgatják a piaci szereplők, hogy hogyan alakulhat a PPF Csoport jövője, hogyan változhat a cégcsoport stratégiája, milyen területeken erősíthet a vállalatcsoport vagy akár adhat el érdekeltségeiből. Ezzel kapcsolatban most valamelyest tisztult a kép, a PPF nemrég kinevezett vezetője, Ladislav Bartoníček adott exkluzív interjút egy cseh lapnak, a Seznam Právynak, a beszélgetésben a cégcsoport fontosabb területeinek jövőjéről, így a magyar Telenor szempontjából érdekes távközlési területen megvalósítandó tervekről is beszélt.

Interjút adott a PPF új első embere

Az interjúban Bartoníček arról beszélt, hogy Kellner tragikus halála után az élet nem állt meg a PPF-nél, a cégcsoportnál továbbra is mindenki keményen dolgozik a folyamatban lévő projekteken.

Természetesen szóba került az is, hogy Kellner hagyott-e hátra végrendeletet, erre a kérdésre Bartoníček azt válaszolta, hogy őt ez nem foglalkoztatja. Kellneren kívül két kisebbségi tulajdonosa van a cégnek, Bartoníček és JP Duvieusart egyaránt 0,535 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, felmerülhet a kérdés, hogy Bartoníček egy előre kidolgozott forgatókönyv alapján került a cég élére, erre a PPF jelenlegi vezetője az interjúban azt mondta, hogy nem készültek erre a helyzetre, de világos megállapodás volt arról, hogy ha valami történne, akkor ő vinné tovább a cég irányítását. Valószínűleg egyrészt azért, mert ő a legidősebb, másrészt azért, mert közeli barátságban volt Kellnerrel.

Petr Kellner közel 99 százalékos tulajdonosa volt a PPF-nek, a cseh lap azon kérdésére, hogy Kellner családja milyen szerepet játszhat most a PPF-ben, Bartoníček azt válaszolta, hogy nem kommentálja ezt a kérdést, az örökösök köre ismert, az öröklés menete, folyamata, az ezzel kapcsolatos kérdések a család belső ügyét képezik. A világ nagyvállalatainál az öröklési folyamat akár éveket is igénybe vehet, az, hogy ez a PPF-nél meddig tart majd, szintén fontos kérdés. Már csak azért is, mert az üzleti partnerek, hitelezők felé fontos információ az, hogy ki a tulajdonosa a cégnek, ezek a kérdések azonban rögzítve vannak a szerződésekben, ezért Kellner halála nem veszélyezteti a PPF és partnerei üzleti viszonyát. Kellner halálát követően az első, amit megvizsgáltak a PPF-nél, az volt, hogy a cég irányításának változása okoz-e idő előtti lejáratokat, de ez a helyzet nem áll fenn.  

Bartoníček eddig a PPF-nél a távközlésért és a biotechnológiáért volt felelős, ezentúl leginkább a stratégiával és a különböző tranzakciókkal foglalkozik majd, az egyes területek, mint a pénzügyi vállalatok vagy az ingatlancégek napi irányításáért a kollégái felelnek. Általánosságban elmondható, hogy a PPF működésében a család azon akaratát teljesítik, hogy Petr Kellner öröksége teljesüljön.

Ilyen ügy például a Moneta Money Bankkal tervezett összeolvadás, amivel kapcsolatban Bartoníček arra számít, hogy arról a PPF és a Moneta tulajdonosai heteken belül dönthetnek.

A piacon elterjedt a pletyka, hogy Petr Kellner lányának a partnere, Daniel Křetínský lehet majd a család képviselője a PPF-ben, ez azonban Bartoníček szerint tisztán spekuláció, és nem is kívánja kommentálni, mivel nem egy spanyol szappanoperában vagyunk. Bartoníček Renata Kellnerrel egyeztet a Kellner családból, mivel vele van személyes kapcsolata, és ő az, aki Petr Kellner halála után gyakorlatilag a családfő.

A PPF csoport egyik legfontosabb vállalata, a Home Credit tavaly több mint 580 millió eurós veszteséget szenvedett el, a PPF azonban diverzifikált cégcsoport, de a távközlési üzletág stabilizálja a vállaltcsoport helyzetét, az online kiskereskedelem pedig kifejezetten jól teljesít, a Skoda Transportation pedig soha korábban nem kapott annyi megrendelést, mint most. A Home Credittel kapcsolatban Bartoníček szerint sok a probléma a vállalat legfontosabb piacán, Kínában, de a helyzet nem drámai, a PPF a működési költségek drasztikus csökkentésével reagált, az új üzleti volumeneket visszavágták, és a jó kockázati profilú ügyfelekre fókuszálnak. A Home Credit fintech céggé alakul át, az alkalmazotti létszámot drasztikusan, 60 ezer főre csökkentették, gyakorlatilag lefelezték. Ez összességében nem vette el a kedvét a PPF-nek az ázsiai terjeszkedéstől, de minden ország más, mások a lehetőségek, kockázatok, Kínában a Covid és a szabályozói környezet változása is negatívan hatott. 2019 végén a Home Creditet tőzsdére vitték volna, jelenleg azonban nem folynak ezzel kapcsolatos projektek, de nem kizárt, hogy újra nekifutnak majd.

A PPF nem csak a Home Credit, hanem az egyik távközlési cége, a Cetin tőzsdei bevezetését is tervezte, ez még folyamatban van, de kényes ügyről van szó, ezzel kapcsolatban később tájékoztatnak majd. Nagy üzleti lehetőséget látnak a távközlési infrastruktúrában. Növekvő piacról van szó, az iparág nagyon stabil, és ennek fényében minden lépésüknek az a célja, hogy bővüljenek ezen a területen. Arra a kérdésre, hogy azért is szeretnék tőzsdére vinni a Cetint, hogy felmérjék a piacon a távközlési üzletág értékét, Bartoníček azt válaszolta, hogy például ezért is, de egyben szeretnének felkészülni arra a vonzó lehetőségre, hogy más infrastruktúracégeket vásároljanak fel. Egyértelműen látunk bizonyos lehetőségeket a régióban.

A PPF a médiában is jelen van, a TV Nova cseh tévécsatornát is magában foglaló CME Csoporton keresztül, ha adódik kedvező lehetőség, akkor a PPF ezen a területen is akvirálna. Bartoníček serint a CME kiválóan működik, jó alapul szolgál arra, hogy potenciálisan további dolgokkal bővítsék. A nyomtatott sajtóval kapcsolatban viszont szkeptikusan nyilatkozott Bartoníček, szerinte általánosságban a nyomtatott sajtónak nincs üzleti jövője, de más média kiegészítéseként lehet értelme, mindenesetre nem kifejezetten foglalkoznak újságokkal.

A távközlés, a média és a pénzügyi szolgáltatások szinergiáiról Bartoníček azt gondolja, hogy a közös technológiahasználatnak vannak lehetőségei a távközlési és a pénzügyi szolgáltatások területén. A távközlés naprakész technológiailag, ami segít ebben. Dolgoznak mesterséges intelligenciával, sokat fektetnek ebbe a területbe, a Home Credit egyik hitelképesség-vizsgáló eszköze is ilyen alapokon működik. A távközlés és a televízió kapcsolata teljesen nyilvánvaló. A távközléshez kapcsolódó szolgáltatások lehető legszélesebb körét szeretnék kínálni az ügyfeleiknek. A televízió is része ennek, a CEM képes olyan tartalmat előállítani, amelyet fel tudnak használni, de elegendő vásárlóerővel rendelkeznek ahhoz, hogy további tartalmakat vásároljanak a piacon. A televízió radikális változáson megy keresztül: a lineáris tévénézéstől egy olyan modellre állnak át, ahol az egyén kiválaszthatja, hogy mit néz és mikor, és ezért különböző módokon lehet fizetni. Ezen a ponton tudnak a távközlési vállalatok hathatós segítséget nyújtani a televíziós szolgáltatóknak belépni a digitális világba, ami nagyon fontos lépés, és már folyamatban van. Bizonyára mindenki látja a számokon, mennyire nő a Netflix és más szolgáltatók, ebben is szeretnénk részt venni, mondta Bartoníček. A fizetős szolgáltatásokban is szeretnének bővülni.

A magyar szál

2018-ban a Kellner által vezetett PPF vette meg a Telenor CEE-érdekeltéségeit, ennek keretében a Telenor Magyarországot is.

A magyar állam 2019 októberében szerzett részesedést a magyar Telenorban, akkor az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát.

Az elmúlt években több alkalommal is felmerült a pletyka azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam valamelyik állami vagy kormányközeli vállalaton keresztül megvásárolná a magyar Telenort, tavaly augusztusban cseh lapok cikkeztek arról, hogy a Telenor magyar operációjának megvásárlásáról tárgyal a kormány és kormányközeli cégek. A Csehországban lángra kapott pletykák közül az egyik szerint azért válna meg a PPF a leánytól, mert a PPF az eladásból származó pénzzel támogatná meg más érdekeltségeinek működését, melyek a járvány okozta válság miatt szenvednek.

A mostani interjú alapján a PPF nem a távközlési érdekeltségeinek eladásán, inkább a távközlési portfólió megerősítésén dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
merevlemez hdd pc
fedusa_shutter
GettyImages-1231520267 (2)
kinai negyed china town

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Facebook, Apple, Alphabet van még bennük kakaó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
frankfurt