Felfüggeszti az értékesítést az Aegon Lakástakarékpénztár
Üzlet

Aegon-ügy: kiakadtak a hollandok, a CIG Pannónia lehet az egyik új befutó

Portfolio
Diplomáciai úton aggodalmának adott hangot a holland kormány az Aegon Magyarország adásvételének magyar állami megvétózása miatt – írja a Bloomberg, amely szerint a Vienna Insurance Group elutasítása után a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia a lehetséges kérők között található. A Portfolio becslései szerint 100-150 milliárd forintot érő Aegon Magyarország megvásárlásához azonban a CIG Pannónia kevés lehet, nála jóval nagyobb tulajdonostárs(ak) bevonása válhat szükségessé.

A holland kormány diplomáciai csatornákon kommunikált az ügyben a magyar kormánnyal, ám ezt a meg nem nevezett forrásokra alapozott értesülést sem a magyar hatóságok, sem az eladó Aegon, sem pedig a vételtől eleső Vienna Insurane Group nem kommentálta a hírügynökségnek.

A magyar kormány április elején vétózta meg a holland tulajdonban lévő Aegon Magyarország értékesítését az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) számára. A vétó azért is lepett meg sokakat, mert nem a tárgyalásokba bevont Pénzügyminisztériumtól, hanem a Belügyminisztériumtól érkezett, mégpedig az utolsó pillanatban.

Alábbi két cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a VIG számára stratégiai jelentőségű befektetés lett volna a tranzakció, amit egyébként a magas, 830 millió eurós ár is tükröz (a lengyel, román és török érdekeltség mellett a cégérték nagy részét a magyar Aegon adja, amely a teljes csomagban szereplő biztosítók díjbevételeinek mintegy kétharmadát képviseli).

A Bloomberg szerint az európai kormányok rutinszerűen szoktak megakadályozni nagy tranzakciókat, hogy ezzel megakadályozzák piaci monopóliumok létrejöttét, munkahelyeket óvjanak meg és nemzetbiztonsági szempontokat érvényesítsenek, ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy az Aegon Magyarország eladásának megvétózása bármelyik kategóriába illeszkedne.

A hírügynökség megkérdezte Bod Péter Ákost korábbi jegybankelnököt, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát, aki szerint Magyarország európai élenjáró az állami intervencióban, és bár a tranzakció megakadályozása sokakat meglepett, tulajdonképpen a trendbe illeszkedik.

A piacon most többek között a Mészáros-Keszthelyi-féle Hungarikum alkuszcsoport 33%-os tulajdonában álló CIG Pannóniát tekintik potenciális kérőnek az Aegonra, amelynek árfolyama a vétó hírét követő két napban 13%-ot emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén, alig 30 milliárd forintos piaci értéke azonban jóval kisebb az Aegonénál.

„A kármelita kolostorban is foglalkoztak” a témával, de megfelelő saját, biztosítási szakembergárda híján elengedték a biztosítót - írtuk korábban a végül elmaradt tranzakció kapcsán, a fenti hírek azonban azt mutatják, hogy állami és kormányközeli körökben mégis csak élénken foglalkoznak a témával.

Fedák István, a CIG Pannónia vezérigazgatója novemberben az Aegon esetleges állami megvásárlása kapcsán még azt mondta a Portfolio-nak: "Én nem vettem részt semmilyen erről szóló megbeszélésen. Nagyon örülnék egy ilyen tranzakciónak, de nem tudok róla, hogy mi ebben érdekeltek lennénk. Attól függően, hogy ki lesz az új tulajdonos, nagy mértékben át fog alakulni a magyar biztosítási piac, arra számítok, hogy át fognak rendeződni a piaci erőviszonyok."

A tavaly 19,3 milliárd forintos biztosítási díjbevételű, így a fenti ábránkra fel nem férő CIG Pannónia 2020 végén 24,9 milliárd forintnyi likviditással (értékesíthető pénzügyi eszközzel) rendelkezett, miközben saját tőkéje 13,6 milliárd forint volt, így a becsléseink szerint 100-150 milliárd forintot érő Aegon Magyarország megvásárlása csakis nagy tőkeáttételű külső finanszírozással, de még inkább (nála nagyobb) tulajdonostársak, például az állam vagy valamely kormányközeli nagyvállalat bevonásával lenne megvalósítható számára. (Mivel a CIG Pannónia pénzügyi vállalat, a Növekedési Kötvényprogram erre elvileg nem jöhet szóba, és a nagy összegű hitelfelvételnek is prudenciális korlátai vannak.) A CIG Pannónia egyelőre nem kommentálja mindezt, de úgy tudjuk, valóban zajlanak akvizíciós előkészületek a társaságnál.

Kereskedés CIGPANNONIA-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-1211246460 (3)
operativ torzs
siemens szekrény
Cervia_Sommer15-20
Gulyas Gergely nyitas tobb lepcsofok kormanyinfo 2103181
vaccine

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246460 (3)