Vészesen fogynak a nagy olajtársaságok készletei, ebből még baj lehet

Portfolio
A koronavírus-járvány és a korábbi évek alacsony olajárainak egyik következménye, hogy a nagy olajtársaságok bizonyított készletei alaposan megcsappantak, mivel csökken a beruházások mértéke és a jelenlegi felfedezések sem hozták meg a várt eredményeket. A jelenlegi becslések alapján már csak kevesebb mint 15 évre elegendőek a források, pedig ebből kellene finanszírozni a meglehetősen költséges energiaátmenetet.

A Rystad Energy norvég kutatóintézet arra hívta fel a figyelmet friss közleményében, hogy a nagy olajtársaságok bizonyított olajkészletei riasztó ütemben csökkennek, mivel az új felfedezések nem elegendőek ahhoz, hogy teljesen pótolják a jelenlegi termelés üteme mellett fogyó készleteket.

Tavaly a nagy olajtársaságok készletei átlagosan nettó 15 százalékkal csökkentek, míg a fennmaradt állomány kevesebb mint 15 évre lehet elegendő.

A készletek növelése azonban nem könnyű feladat, hiszen a korábbi évek alacsonyabb olajára és a koronavírus-járvány miatti pénzügyi nehézségek következtében a társaságok visszavágták a beruházási költségeiket. Emellett pedig az új felfedezések sem hozták meg a várt áttörést. Ez amiatt is fontos, hogy bár folyamatosan zajlik a nagy olajtársaságok kizöldülése, de ez jelentős költségekkel jár, amit jellemzően az olajtermelés bevételei fedeznek. Ezért nagyon fontos a következő években a stabil termelés fenntartása.

A globális olajipar felfedezései az első negyedévben 1,2 milliárd hordó olajat tettek ki, ami 7 éve a legalacsonyabb szám.

A jelenlegi helyzetet az alábbi ábra mutatja be, látható, hogy elsősorban az Exxon bizonyított készletei csökkentek jelentősen, de a BP és a Shell tartaléka is lejjebb került. Ezzel szemben a Chevron, a Total és az Eni esetében nem figyelhetőek meg hasonló problémák egyelőre. Ha az olajkészleteket a termelés volumenéhez hasonlítjuk, akkor viszont már a Chevron sem teljesít annyira jól, akinek a készletei még 10 évre elegendőek a jelenlegi termelési ütem mellett, míg a Shell esetében ez már csak 7,4 év.

Forrás: Rystad Energy

Az Exxon esetében egyébként főleg azért látható a 30 százalékos éves csökkenés, mivel jelentősen lefelé módosították a kanadai olajmező és az amerikai palagáz készleteiket, de ezen kívül még voltak más leírások is. A készletek leírása mellett az is szerepet játszik a csökkenésben, hogy egyes társaságok, mint például a BP, értékesítették meglévő eszközeik egy részét.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a világ kezd kifogyni az olajtartalékokból, hanem csak azt, hogy az elmúlt évek olajárai mellett nem érte meg többet fordítani ezekre a befektetésekre. Emellett pedig egyre nagyobb a nyomás a társaságokon az energiaátmenet és a kizöldülés irányába, ami alacsonyabb beruházási hajlandóságot eredményez a fosszilis energiahordozók terén, illetve sok esetben a meglévő eszközök értékesítését vonhatja maga után. Itt természetesen jelentős eltérések vannak az egyes olajtársaságok stratégiái között. A probléma azonban az, hogy ezeknek a társaságoknak továbbra is szükségük van az olajtermelésből befolyó készpénzre ahhoz, hogy finanszírozni tudják a környezetbarát átalakulásukat.

(Rystad Energy)

Címlapkép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF