Hatalmas bejelentés: megszüntetné Amerika a koronavírus-vakcinagyártók szellemi tulajdonjog-védelmét

Portfolio
Támogatja az Egyesült Államok kormánya azt, hogy a koronavírus-vakcinák gyártói mondjanak le a szellemi tulajdonjoguk védelméről azért, hogy minél hamarabb minél több vakcinát lehessen világszerte gyártani és ezért minél több életet lehessen megmenteni – jelentette be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) május második felében várható ülésére készülve az amerikai kereskedelmi miniszter a Bloombergnek.

A javaslat jelentősége

Ez hatalmas hír, mert egy régóta követett amerikai gyakorlattól térne el a javaslat a közjóra hivatkozva, de persze hosszú és rögös út vezetne még ahhoz, hogy a WTO platformján tényleg keresztülmehessen a kezdeményezés.

Az érintett cégek pedig azt hangsúlyozzák, hogy a szabadalmi joguk kvázi elvétele nem oldana meg igazán semmit, mert a vakcinák gyártásához az alapanyagok szűkössége az egyik fontos tényező és a gyártókapacitások felpörgetéséhez is idő kell. Mindenesetre a hírre már szerda este beszakadt az érintett koronavírus-vakcinagyártók részvényárfolyama a tőzsdéken.

Hogy jutottunk idáig?

Katherine Tai amerikai kereskedelmi miniszter már áprilisban arra szólította fel a vakcinagyártókat, hogy áldozatokat kell hozniuk annak érdekében, hogy a világ szegényebb felén is minél hamarabb és minél gyorsabban nőhessen a vakcinakínálat. A gazdag és fejlett országok, illetve a szegényebbek közötti növekvő átoltottsági szakadék önmagában is beárnyékolja azt, hogy a fejlett országok milyen gyorsan és milyen mértékben nyithatják ki a gazdaságaikat, hiszen kutatók szerint bármely eldugott településről is beszivároghat a koronavírus valamely mutációja a fejlett országokba, így minél előbb szükség van a világ teljes népessége minél magasabb aránya átoltottságára.

A lépést az tette még inkább sürgőssé és indokolttá, hogy Indiában és Dél-Afrikában nagyon gyors terjedésbe váltott a járvány és a világ számos más részén is sajnos hasonló folyamatok látszanak, így valójában kiszolgáltatott a világ a vakcinagyártóknak.

A miniszter a hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy

az amerikai kormány támogatja a WTO-nál a szellemi tulajdonjog védelemről való lemondást annak érdekében, hogy jobb hozzáférést biztosítsanak a koronavírus-vakcinákhoz világszerte,

és a nagyobb gyártói kapacitásokkal minél több életet lehessen megmenteni a minél több beadott vakcinán keresztül. Röviddel a nyilatkozat után a tárca be is jelentette a kezdeményezést.

Tai elismerte, hogy hosszú és rögös út vezet ahhoz, hogy a WTO platformján keresztül valóban el lehessen érni az említett jogokról való lemondást, hiszen egyhangúság kell a szervezetben és több európai ország is ellenezte eddig a szellemi tulajdonjogokhoz hozzányúlást. Másrészt arra is gondolni kell, hogy egy ilyen lépéssel a tudáshoz és a technológiához hozzá fog férni például az Amerikának ilyen téren is nagy versenytárs Oroszország és Kína is.

Stephen Ubl, a PhRMA nevű biotechnológiai lobbicsoport elnöke, azt hangsúlyozta a hírügynökségnek, hogy ez az amerikai kezdeményezés egyrészt eltér a hosszú idő óta követett gyakorlattól és ráadásul nem is fog több életet megmenteni, mert a vakcinák szűkössége az alapanyagoktól, szállítási okoktól és a gyártói kapacitások növelésének időigényétől függ, ezeket pedig a szellemi tulajdonjogok elvétele önmagában nem oldja meg.

Mindenesetre a hír komolyságát mutatja az is, hogy a Moderna részvényárfolyama a kereskedelmi miniszter bejelentésére kezdetben 6,2%-kal, a Pfizer papírja átmenetileg 2,6%-kal, a BioNTeché 8,9%-kal, a Novavax részvénye pedig 11%-kal esett.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF