Olcsóbb lehet idén a külföldi nyaralás, mintha belföldre utaznánk?
Üzlet

Olcsóbb lehet idén a külföldi nyaralás, mintha belföldre utaznánk?

Portfolio
Az idei nyár egészen biztosan más lesz utazási szempontból, mint a tavalyi volt. Az oltások megjelenésével együtt megjelent a könnyített utazás lehetősége is. A pandémia alapjaiban változtatta meg az igényeket, megnőtt a last minute és az utazási biztosítás szerepe, és változtak az úti célok is: belföldön tavaly jelentősen emelkedett a szállások díja, és nem is várható, hogy idén csökkennének, ez viszont lökést adhat a külföldi utazásoknak.

Az idei nyár sokak számára nagyon más lesz, mint a tavalyi volt: a COVID-19-vakcinák, az oltottság lehetővé teszi a gondtalan nyaralást. A pandémia ugyanakkor jelentősen megváltoztatta az utazási szokásokat.

"A koronavírus megjelenése előtt jellemzően a januári előfoglalási időszak hozta a legtöbb foglalást, majd az érdeklődés májusig csökkent, ezután emelkedett augusztusig, majd ismét csökkent. Várható, hogy a bizonytalanságok – az oltások beadása, az országonként eltérő szabályok – miatt sokan kivárnak, és csak az utolsó pillanatban foglalnak majd utat, tehát megnő a last minute szerepe” – mondta a Portfolio-nak Andreas Hamorszky, az ALDI Utazás osztályvezetője, aki hozzátette, 2019-ben felszálló ágban volt a cég értékesítése, jelentősen nőtt 2018-hoz képest a foglalás, és még 2020 januárjában is az előző év hasonló időszakának foglalási eredménye feletti számokat ért el a vállalat. A koronavírus megjelenése azonban mindent felülírt, évekbe telik, amíg a 2019-es teljesítményt eléri a turisztikai szektor. Biztató ugyanakkor, hogy náluk idén áprilisban már kétszer annyian foglaltak, mint márciusban.

IMG_3059
Andreas Hamorszky, az ALDI Utazás osztályvezetője

Tömegek indulnak majd a környező országok tengerpartjára

Szijjártó Péter az utóbbi napokban sorra jelentette be azokat az országokat, amelyekkel már sikerült megállapodni a magyar védettségi igazolvánnyal való beutazásról. Hogy hová lehet korlátozások nélkül beutazni, azt ebben a cikkünkben szedtük össze. A listán szerepel Horvátország és Szlovénia is. Nem meglepő tehát, hogy az utazásszervező tapasztalatai szerint is a környező országok a legnépszerűbbek, így Horvátország, Szlovénia, de sokan foglalnak Ausztriába is, valamint népszerű úti cél még Olaszország.

Jellemzően az autóval fél-egy nap alatt elérhető desztinációkat keresik az emberek, a tengerpart továbbra is nagyon népszerű, de az osztrák hegyekbe is egyre többen foglalnak szállásokat

– mondta Andreas Hamorszky, aki szerint idén várhatóan kevesebben nyaralnak majd belföldön, mivel az oltások beadásával biztonságosabban lehet utazni, és a belföldi szállások - amelyek ára tavaly jelentősen nőtt - várhatóan nem lesznek olcsóbbak, ez is lökést adhat a külföldi utazásoknak.

Belföldön továbbra is a Balaton térsége a legnépszerűbb a magyarok körében, Tihany, Siófok vagy Zamárdi, valamint a nyugat-magyarországi fürdővárosok is keresettek, például Bükfürdő vagy Zalakaros. Ugyanakkor a fővárosban sem tavaly, sem idén nem tapasztalható a belföldi kereslet élénkülése, kevesen tekintenek Budapestre nyaralási úti célként.

Biztonságra hajtanak a magyarok

Andreas Hamorszky hangsúlyozta, két tényező befolyásolja most az emberek utazási kedvét: az egyik tényező az oltás, hiszen a legtöbben beoltva, biztonságban szeretnének utazni, minél többen megkapják az oltást, annál nyugodtabban és annál többen mernek majd utazni. Másrészt pedig az, hogy a foglalásra kiadott pénzük biztonságban legyen, hiszen mi van akkor, ha valaki lebetegszik, akár csak a család egy tagja és nem tud utazni? Vagy mi történik akkor, ha időközben a fogadó országban utazási korlátozást vezetnek be? Az utazási irodák egy része tudatosan készül arra, hogy új szolgáltatásokkal növelje az utasok biztonságérzetét: az ALDI Utazásnál például 2021-ben ingyenessé tették a pénzvisszafizetési garanciális szolgáltatást, így

az autós utaknál és a szállásfoglalásoknál 10 nappal az indulás előtt indoklás nélkül lemondhatja az utas a foglalást, a vállalat pedig visszafizeti az utazás teljes árát.

Lehetőség van sztornóbiztosítás kötésére is, így akár az indulás napján is lemondhatja az utat valaki, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tud elutazni. Az utasbiztosítás nagyjából egy teljes utazás díjának a 10%-át teszi ki, viszont számos körülményre biztos megoldást nyújt.

A cikk megjelenését az ALDI Utazás támogatta.

Címlapkép: ALDI Utazás

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
esg jelentés, esg, fenntarthatósági jelentés