iroda éjszaka munka este
Üzlet

Digitalizációval integrálhatók az eddig kimaradt munkavállalói csoportok

A 2021 KPMG CEO Outlook Pulse felmérés a világ legjelentősebb piacainak meghatározó cégvezetői körében végzett kutatás szerint a vezérigazgatók 96 százaléka nagyobb hangsúlyt kíván adni az ESG szempontok társadalmi (social) elemére, és kifejezetten sokakat foglalkoztat közülük a munkavállalói jólét, a tehetségek megtalálása és megtartása, valamint az esélyegyenlőség témaköre - írja elemzésében Halász Erika, a KPMG szenior menedzsere.

Mindez időben egybeesik azzal, hogy a távmunka és digitalizáció alaposan felforgatja a munka világát. A távmunka fantasztikus lehetőségeket nyit meg a vállalatok előtt, amennyiben ezáltal távoli országok munkaerő-kínálata is megjelenik a HR térképén, kinyílik a fellelhető tehetségek köre, több kompetencia válik elérhetővé, ami növelheti a vállalkozások versenyképességét. Ezzel már sokan foglalkoztak, azt azonban kevesebben tették eddig mérlegre, hogy ugyanez fordítva is működik, a mi embereinkre is sokkal többen vadásznak majd, mint eddig. Rövid távon ez néhány munkavállaló megnyerésében, vagy elvesztésében manifesztálódik,

hosszabb távon azonban komoly bérverseny kialakulásához vezethet, ahogy az történt azokban a szektorokban is, amik elé erőteljes kihívást állított korábban a fiatal tehetségek elvándorlása.

De nemcsak a határokon túli foglalkoztatás előtt nyitott teret a járvány és a távmunka rohamos terjedése, hanem olyan társadalmi csoportok elérését is lehetővé tette, akik a járvány előtt nehezen kapcsolódtak a munka világához. A teljesség igénye nélkül itt vannak a kisgyermeket nevelő szülők, a leszakadt régiókban élők, a megváltozott munkaképességűek, vagy a diákok és a pályakezdők. Ők a távmunkával, részmunkaidővel, a technológia kiterjedtebb használatával, az irodaépületek változó funkcionalitásával és más rugalmas munkaügyi megoldásokkal sokkal közelebb kerülhetnek most a vállalkozásokhoz, mint akár 1 évvel korábban.

Eljött tehát a pillanat, amikor változtatni lehet és kell a HR stratégián. A fent említett csoportok bevonzása kézenfekvőnek látszik, potenciális munkavállalói állományt jelentenek (nagyobb talent pool).

A külföldi piacok elszívó erejével is szembe kell majd nézni, hiszen a földrajzi határok is leomlóban vannak a virtuális munkakörnyezet és -tér jóvoltából. De mit lehet tenni e célok elérése érdekében?

Az egyik legfontosabb feladat észrevenni ezeket a csoportokat. A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a munkaerő kiválasztási folyamatban sokkal nagyobb esélyük van a hátrányos helyzetű, vagy kisebbségi csoportokból pályázó munkavállalóknak a felvételre, ha nem egyedül képviselik azt a bizonyos csoportot. A Harvard Business Review arra mutat rá, hogy ha a végső jelölt listában csak egy "kisebbségi" jelölt van, akkor szinte nulla esélye van arra, hogy kiválasszák a feladatra. Ha a listában legalább két nő szerepel, akkor 79-szer nagyobb az esélye annak, hogy nő kerül kiválasztásra. Ha a listában legalább 2 kisebbségi jelölt van, akkor 194-szer nagyobb az esélye a kiválasztásra.

A fő feladat tehát az, hogy bátorítsuk ezeknek a csoportoknak a képviselőit arra, hogy pályázzanak a meghirdetett állásokra. A tartalék egészen biztosan ott van valahol a rendszerben:

  • A kisgyermekes anyák foglalkoztatása itthon elmarad az uniós átlagtól és munkaerőpiaci szempontból is indokolt a foglalkoztatásuk elősegítése. EU-s célkitűzés volt 2010-re, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyermekek 1/3-nak napközbeni ellátást kell biztosítani. A három év alatti gyermekek napközbeni ellátására irányuló igényeket itthon a bölcsődei rendszer jelenleg .
  • A megváltozott munkaképességűek esetén jellemző ugyan a részmunkaidős foglalkoztatás (40-60% arányban), a távmunka viszont elenyésző: 2019-ben 2 százalék alatt volt. Ezen meglepő módon a pandémia sem nagyon változtatott. A megváltozott munkaképességűek körében kétszer annyian (16 százalék) végeztek távmunkát rendszeresen vagy alkalmanként, mint a megváltozott munkaképességűek körében (7 százalék). Magyarországon mindössze 4,8 százalék a teljes foglalkoztatottságnak részmunkaidős, ez jelentősen elmarad az EU 17,1 százalékos átlagtól, és még inkább a holland 50 százaléktól.
  • Az EU kiemelt problémaként kezeli a fiatalok munkanélküliségét. 2021 februárjában az EU-ban 17,2 százalék volt a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája. Magyarországon ebben jobb a helyzet, a mutató 13,6 százalékon állt, de ez is jelentős munkaerőpiaci tartalékot jelent.
  • Ami a leszakadt régiókat illeti, jól szemlélteti a helyzetet, hogy az Észak-Alföldön a munkanélküliségi ráta ma éppen háromszorosa az országos átlagnak.

Látható, hogy a vezérigazgatók agendájában a humán, társadalmi tényezők és szempontok felértékelődnek, ám mind az Európai Uniónak, mint hazánknak van még mit tennie. A szándék kifejeződik, a lehetőség pedig adott. 

A HR vezetőknek a vállalatvezetők stratégiai partnereiként

  • elsősorban az esélyegyenlőség és a sokszínűség fogalmának tisztázásában, a legjobb gyakorlatok átvételében van szerepe. A munkáltatók 70 százaléka azt mondja magáról, hogy hatékonyak a diverzitásban, de mindössze 11 százaléka érti, hogy mit is jelent a diverzitás.3
  • felelnek a munkakultúra alakításáért és a munkavállalói élményért is. Az ideális munkavállalói élmény növeli a lojalitást és a teljesítménymotivációt. Míg a cégvezetők 79 százaléka szerint a HR kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő munkakultúra alakításában, addig csak 52 százalékuk gondolja úgy, hogy munkavállalói élményt is nyújtanak.1
  • döntő szerepet játszik a szervezeti kultúra és a munkavállalók felkészítése terén a fenti négy társadalmi csoport integrálásának előmozdítása érdekében.

Ezeknek a munkaerőpiaci lehetőségeknek a kiaknázásához a vállalatoknak át kell gondolniuk HR stratégiájukat, a teljes munkavállalói életutat, és úgy alakítani, hogy ezek a csoportok elérhető, teljesértékű és hasznos munkaerővé válhassanak. De nemcsak a cégeknek van feladata ezzel kapcsolatban. Ez ugyanis nemcsak vállalati érdek, hanem nemzetgazdasági cél is, és ekként szabályozói és ösztönzői feladat is.

A négy kiemelt társadalmi csoport integrálását – a tünetek enyhítésének szándékával és hasznával – már számos kormányzati kezdeményezés támogatja, de szükség van jogalkotói szinten is a munka világának változásait lekövető koncepcionális jogszabály módosításra.

A szerző a KPMG szenior menedzsere.

Címlapkép: Getty Images

védettségi igazolvány koronavírus covid-19
madrid shutter
berlin_shutterstock-20180122
GettyImages-885294108
berlin
szennyvíz
sörök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
frankfurt