Előfizetői tartalom

Eldurvult a vita a nagyhatalmak között, akár szét is eshet az olajkartell

Portfolio
Az olajkartell július elején is összeült, hogy megtartsa szokásos havi találkozóját, ahol előzetesen arra lehetett számítani, hogy további lazítások jönnek majd, és ennek eredményeként még több olaj érkezhet a piacra. Erre pedig égető szükség is lenne, hiszen a világgazdaság kezd felpörögni, és beindult a nyári turistaszezon is. A termelés növelése mellett azonban a tárgyalások részét képezi a tagországok között érvényben lévő koordinációs szerződés meghosszabbítása is. Az Egyesült Arab Emírségek pedig bejelentette, hogy ők erre bizony nem hajlandóak a jelenlegi feltételek mellett. A megállapodás hiánya azonban azzal is járhat, hogy végül mégsem érkezik több olaj a piacra vagy akár az együttműködés felbomlását is eredményezheti. Egyelőre tehát teljes a bizonytalanság az olajpiacon, a tárgyalások pedig tovább folytatódnak.

Csak a szokásos találkozónak indult Múlt csütörtökön találkoztak egymással ismét az olajkartell tagjai, ahol szokás szerint arról folytak a tárgyalások, hogy mennyivel emeljék meg a kitermelésüket az egyes országok. Az OPEC+ még áprilisban állapodott meg arról, hogy napi 2,1 millió hordó olajat hoz vissza a piacra fokozatosan május és július között, amibe már beletartozik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés