GettyImages-1317501406
Üzlet

Kritikus ponthoz érkezett a gazdaság, hova érdemes tenni a pénzünket?

Portfolio
Az elmúlt hetekben gyengébben teljesítettek a ciklikus és értékalapú részvények, ami több tényezőnek is köszönhető, többek között a gazdasági növekedéssel és az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kilátások megváltozásának, illetve a delta vírusvariáns terjedésének. Ez ahhoz vezetett, hogy a befektetők a portfóliójuk egy részét visszarotálták a technológiai és defenzív papírok felé. Sokakban felmerül a kérdés így, hogy érdemes-e még egyáltalán akkor bankok, autógyártók, légitársaságok vagy éppen energetikai cégek részvényeibe fektetni vagy jobb, ha maradunk az eddig bevált receptnél, és szoftvercégekbe meg egészségügyi vállalatokba tesszük a pénzünket. Ezt a kérdést vizsgálta meg közelebbről a Goldman Sachs friss elemzésében.

Gazdasági kilátások, infláció és hozamok

A ciklikus és értékalapú részvények felé történő korábbi fokozatos elmozdulásban nagy szerepet játszott a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátások megváltozása. A Goldman Sachs által összegyűjtött ciklikus részvénykosár felülteljesítette a defenzív papírokat az idei év elejéig, majd innen egy korrekció következett. Szoros összefüggés látható a relatíve jobb vagy rosszabb teljesítmény és a globális beszerzésimenedzser-index (PMI) alakulása között, amely a várható gazdasági növekedést reprezentálja. Hasonló összefüggés mutatható ki az értékalapú és a növekedési részvények viszonyában is.

Goldman11
Forrás: ZeroHedge

Egy másik fontos tényező a rotációban az inflációs várakozások megváltozása volt. Ez látható az alábbi ábrán, amely azt mutatja, hogy a ciklikus részvények relatív teljesítménye erős korrelációt mutat az inflációs várakozások alakulásával. Utóbbi mérséklődésével a ciklikus papírok teljesítménye is visszaesett.

Goldman12
Forrás: ZeroHedge

A gazdasági ciklus aktuális szakasza is nagyban meghatározza, hogy milyen típusú részvények teljesítenek jól vagy rosszul.

Általában recesszió során, amikor a gazdasági teljesítmény visszaesik, akkor a defenzív papírok teljesítenek jobban függetlenül a kötvényhozamok alakulásától, míg a kilábalási periódus alatt a ciklikus részvények.

A növekedési fázisban azonban, amikor az ISM értéke még 50 feletti, de már a lassulás jelei mutatkoznak, akkor viszont nem egyértelmű a helyzet teljesen, és sok múlik a kötvényhozamok alakulásán. Többnyire ilyenkor a ciklikus papírok magasabb kötvényhozamok mellett teljesítenek felül, míg alacsonyabb kötvényhozamok esetében a defenzív részvények lehetnek jobbak. Gyakoriak lehetnek ebben a fázisban a szektorok közötti rotációk is a kilátások alakulásával párhuzamosan.

Goldman13
Forrás: ZeroHedge

Végül az egyes részvénypiaci szektorok teljesítménye és a kötvényhozamok, valamint a hozamgörbe meredeksége között is erős összefüggések láthatóak. Nem meglepő módon tipikusan a bankok teljesítenek a legjobban, ha meredek a hozamgörbe és magasak a kamatok, hiszen ilyenkor jobb a hitelezési tevékenység megtérülése, de jól szerepelnek ebben a környezetben a biztosítók, a vegyipari és a feldolgozóipari vállalatok is. Ezzel szemben a defenzívebb szektorok, mint amilyenek a közműcégek, a dohányipari, telekommunikációs vagy egészségügyi vállalatok laposabb hozamgörbe és alacsonyabb kötvényhozamok mellett mennek jobban.

Goldman15
Forrás: ZeroHedge

Aggódnak a befektetők

Az év elejéig jól teljesítettek, de azóta ismét gyengélkednek a ciklikus és értékalapú részvények, ami több tényezőnek is köszönhető. Egyrészt lassulni látszik az Egyesült Államok gazdasági növekedése, a kínai beszerzésimenedzser-indexek már túl vannak a csúcson, és emellett Kína csökkentette a hazai bankok kötelező tartalékrátáját 50 bázisponttal. További aggodalomra ad okot a delta vírusvariáns terjedése, illetve az, hogy szigorúbb hangnemet ütött meg az amerikai jegybank (túl gyors szigorítás miatti félelem).

A sűrűsödő aggodalmakkal párhuzamosan a kötvénypiacok nagyot raliztak az elmúlt hetekben.

A 10 éves amerikai államkötvény hozama már 1,2 százalék alatt van, holott április elején még 1,7 százalék körül állt.

Emellett pedig a hozamgörbe is jelentősen laposabb lett. Hasonló tendencia figyelhető meg a német kötvényhozamok viselkedésében is. Mindez azt sugallja, hogy az inflációs várakozások (tehát nem a tényleges infláció) mérséklődtek. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a piaci adatok alapján mostanában csökkent annak a valószínűsége, hogy az átlagos amerikai infláció 3 százalék felett alakuljon a következő öt év során. Annak viszont nagyon alacsony a valószínűsége, hogy az átlagos infláció 1 százalék alatt maradjon a következő 5 évben.

Goldman14
Forrás: ZeroHedge

Érdemes azonban óvatosan kezelni ezeket a statisztikákat, hiszen az is látható az ábra alapján, hogy tavaly még 60 százalékos esély rajzolódott ki a piaci adatok alapján arra, hogy az átlagos infláció 1 százalék alatt maradjon a következő 5 évben, ám a trend itt igen gyorsan megfordult.

Milyen részvényeket lehet érdemes venni?

Egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy milyen irányt vehet a gazdasági növekedés és az infláció, így a befektetők valószínűleg egyéb adatokra fognak támaszkodni, amik legalább rövid távú iránymutatást adhatnak, mint amilyenek a negyedéves eredmények. A Goldman Sachs több ügyfelével is konzultált, akik közül

sokan azon a véleményen vannak, hogy a ciklikus részvények felé történő rotáció egy rövid, egyszeri jelenség lehetett, amit a gazdasági kilábalás hajtott egy szokatlan recessziót követően.

Ez azt jelenti, hogy a rengeteg pénzügyi stimulust követően a gazdaság növekedésének üteme jelentősen lassulhat, valamint a kamatlábak és az infláció is alacsonyabb lehet. Ezt erősítheti az a félelem is, hogy magas az államadósság, amely ellensúlya lehet a jövőbeli növekedésnek. Ez pedig végső soron a növekedési és a defenzív részvényeknek kedvezhet.

Egy ezzel ellentétes forgatókönyv is elképzelhető azonban, ahol az infláció a várakozásoknál magasabb lehet a laza fiskális és monetáris politikának köszönhetően.

Sokan azzal érvelnek, hogy az áremelkedés átmeneti, ám júniusban a maginfláció 0,88 százalékkal volt magasabb havi alapon, és már negyedik hónapja emelkedik. Ennek kétharmadáért ugyan a használtautók és a közlekedési kiadások voltak a felelősek, de tartósabb tendenciák is elképzelhetőek. A hangsúly áthelyeződhet a lokalizált ellátási láncokra, magasabb minimálbérekre és adókra, amelyek magasabb fogyasztói árakat eredményezhetnek a jövőben. Emellett az energiaátmenetet támogató szabályozások magasabb energiaárakhoz, a karbonsemleges befektetések költségigénye pedig magasabb anyagárakhoz és inflációs várakozásokhoz vezethet.

Ez összességében egy jóval tartósabb és hosszabb távú támogatást nyújthat a ciklikus és értékalapú részvényeknek.

Összességében a Goldman Sachs elemzője, Peter Oppenheimer, úgy gondolja, hogy rövid távon a rotáció megfordulása a növekedési és defenzív részvények felé túl erős volt. A kötvényhozamok túlságosan is alacsony szintre kerültek, ami nem tükrözi a gazdasági realitásokat (1,9 százalékos 10 éves amerikai államkötvényhozamot várnak a szakemberek év végéig). Ez pedig kedvező lehet a ciklikus és értékalapú részvények, illetve az árutőzsdei termékek számára.

Középtávon a befektetési bank elemzője továbbra is szereti a technológiai részvényeket, de a relatív értékelésük ismét magas, és különösen a profitot nem termelő cégek árfolyama lehet sérülékeny a kötvényhozamok emelkedése esetében.

Az alábbi ábra mutatja, hogy hogyan állnak az egyes szektorok relatív (24 hónapos előretekintő szektor P/E prémium vagy diszkont globális részvényekhez képest), illetve historikus értékelési viszonylatban.

Ez alapján az látszik, hogy a bankok és biztosítók, a bányászati cégek, az energetikai vállalatok és a telekommunikációs cégek olcsóak a piachoz és saját korábbi értékeikhez képest is.

Nem drágák még emellett az egészségügyi, illetve a vegyipari társaságok sem. A kocka másik oldalán vannak a technológiai cégek, a szórakoztatóipari és médiavállalatok, a hotelek és a kiskereskedelem, amelyek historikus és relatív értelemben is drágának mondhatóak.

Goldman16
Forrás: ZeroHedge

(ZeroHedge)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat
adidas
koronavírus maszk ruha
getty, beton, tégla, építőanyag, munkás, építőipar

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
GettyImages-1211246429 (14)