Sosem látott szintre került a bitcoin, majdnem új rekordot állított fel a Dow és az S&P

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken nem volt ma egyértelmű az irány, és Európában is inkább vegyes volt a kép a nap elején, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. A tengerentúlon kitartott a jó hangulat a tőzsdéken, a befektetők elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek. Eközben a kriptovaluták piacán sincs hiány izgalmakból, hiszen tegnap elindult az első amerikai bitcoin ETF, melyet követően a legnagyobb értékű kriptopénz árfolyama 4 százalékot emelkedett, és szerda délután tovább kapaszkodott fölfelé az árfolyam, így hat hónap után megtörtént az újabb csúcsdöntés.

Majdnem új rekordon zárt a Dow és az S&P

Majdnem meglett az új rekord ma a Dow és az S&P 500 számára is, előbbi 0,43%-ot, utóbbi 0,37%-ot emelkedett a mai kereskedésben. A Nasdaq végül enyhe mínuszban fejezte be a napot.

Gigaösszegért venné meg a Pinterestet a PayPal

A PayPal 45 milliárd dollárért tett ajánlatot a Pinterestre – írja az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Reuters.

Gigaösszegért venné meg a Pinterestet a PayPal

A Nasdaq enyhe mínuszban

Miközben a Dow és az S&P esetében kitart az erősödés, a Nasdaq enyhe mínuszban van a szerdai kereskedésben. A befektetők a Tesla gyorsjelentését várják, amely a piaczárás után jön majd ki.

Egyelőre történelmi csúcson az S&P, a Dow 200 pont körüli emelkedésben

Kitart a jó hangulat ma is az amerikai tőzsdéken, a vártnál jobb vállalati gyorsjelentési eredmények és a bitcoin ralija a Dow esetében már több mint 200 pontos emelkedést hozott, ezzel az index jelenleg 0,6%-os erősödést mutat.

Nem panaszkodhat az S&P 500 sem, ahol 0,42%-os emelkedést látni, a Nasdaq pedig nagyjából tegnapi záróértéke körül mozog.

A bitcoinnak is jó napja van, csak ma már 3,3%-ot emelkedett, jelenleg 66 400 dollár körül jegyzik.

Minimális emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Minimális emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet festenek a záráskor, az OTP 0,6 százalékot esett, míg a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,5 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 1,2 százalékot erősödött.

Történelmi csúcson a bitcoin

Folytatódik a rali bitcoin piacán, melynek eredményeként új történelmi csúcsot ért el a legnagyobb piaci értékű kriptovaluta. A jegyzés ma 2,8 százalékos pluszban áll miután tegnap már 4 százalékot emelkedett az követően, hogy az Egyesült Államokban elindult az első bitcoin ETF. A jegyzés ma elérte a 66 100 dollárt is, ami a júniusi mélyponthoz képest közel 130 százalékos ralinak felel meg.

Óvatos emelkedés Amerikában

Felfelé kapaszkodnak az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq szintén 0,2 százalékot emelkedett. A nyitás alapján úgy látszik, hogy az amerikai tőzsdék lélegzetvételnyi időt tartanak, miután az S&P 500 és a Nasdaq is öt egymást követő kereskedési napon emelkedett. Az S&P 500 így kevesebb, mint 0,4 százalékra van a szeptember 2-án elért 4536,95 pontos történelmi csúcsától.

Ismét bevásárol a Masterplast

A Masterplast a mai napon adásvételi szerződést kötött a német Masterplast Nonwoven fennmaradó 50 százalékos részesedésének megvásárlásáról, ezzel a leányvállalat 100 százalékban a Masterplast tulajdonába kerül. Az üzletrész adásvételére az eredetileg tervezettnél korábban, a 2023. évre ütemezett kivásárlási opció feltételeinek módosításával, a társaság számára kedvezőbb feltételekkel került sor – derül ki a cég közleményéből.

Ismét bevásárol a Masterplast

Emelkednek az európai tőzsdék

Javarészt emelkednek az európai tőzsdék a szerda délutáni kereskedésben, a BUX 0,7 százalékkal került feljebb. Lemaradók viszont Európa vezető gazdaságainak tőzsdeindexei, a német, a francia, és az angol benchmark is tegnapi záróértéke közelében jár. Megkérkezett közben az inflációs adat is, az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatai szerint éves összehasonlításban 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában. Legutóbb 2008 szeptemberében regisztráltak ennél nagyobb, 3,6 százalékos inflációt az euróövezetben.

Előkerült Kína egyik leggazdagabb embere, szárnyalt tegnap az Alibaba

Az Alibaba részvényei tegnap több mint 6 százalékot raliztak, miután fény derült az alapító Jack Ma európai utazására, emellett egy új chip piacra dobását is bejelentette a kínai e-kereskedelmi óriás. A cégvezér 2020 októbere óta nagyrészt elvonult a nyilvánosság elől, miután a kínai szabályozó hatóságokat élesen bíráló megjegyzéseket tett.

Előkerült Kína egyik leggazdagabb embere, szárnyalt tegnap az Alibaba

A tegnapi rali után megpihent a bitcoin

Nagyot ralizott tegnap a bitcoin, az árfolyam közel 4 százalékkal került feljebb, miután a befektetők kedvezően fogadták, hogy elindult az első amerikai bitcoin ETF. A tegnapi napon belüli csúcs mindössze 368 dollárra volt a mindenkori történelmi csúcstól, amelyet az árfolyam április közepén ért el. Most egyelőre úgy látszik, hogy az új csúcsra még várni kell, hiszen 0,3 százalékos mínuszban áll a jegyzés.

Véget ért a téli álom? - Felrobbant két mémrészvény

Valóságos ralit láthattunk tegnap két, a korábban látott kisbefektetői őrület során is felkapott mémrészvénynél: mind a kanadai kannabiszcég Tilray, mind a szoftvergyártó BlackBerry jegyzése szárnyalt a nap második felében, a remek teljesítményt azonban nem csak technikai tényezőkkel, hanem mindkét cég esetében fontos hírekkel is lehet indokolni.

Véget ért a téli álom? - Felrobbant két mémrészvény

Holnap új cég részvényeivel indul a kereskedés a magyar tőzsdén

Korábban írtunk róla, hogy új cég jön a magyar tőzsdére, és a részvények regisztrációja meg is történt szeptember végén, ekkor azonban még nem volt meghatározva az első kereskedési nap. A BÉT honlapján közzétett közleményből most viszont kiderült, hogy már csütörtökön elindul a kereskedés a részvényekkel.

Holnap új cég részvényeivel indul a kereskedés a magyar tőzsdén

Tombol Amerikában a Jó Élet: száguldanak a ciklikus fogyasztói szektor részvényei

Az ősszel elkezdődött hosszú távú trend korrekcióját jelentő piaci árfolyamcsökkenés során voltak erősebb és gyengébb szektorok is. Az előbbiek közé tartoztak például az energiaválság nyerteseinek számító energiarészvények, vagy a magas tőzsdei forgalomból és visszaállt gazdaságból profitáló pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok is. Az utóbbiak közé pedig alapanyag kitermelők, vagy ipari cégek kerültek, amelyek sem növekedést, sem érdemi növekedést nem tudtak felmutatni az erős reálgazdaság ellenére. Van azonban egy olyan szektor ahol volt egy kis korrekció és komoly eladások, az utóbbi napokban azonban mégis szárnyalni kezdtek az ide tartozó részvények. Ezek a ciklikus fogyasztói termékeket gyártó vállalatok papírjai, amelyek a konjuktúra idején szoktak igazán jól teljesíteni. Mi áll a piaci mozgás mögött, és mit várhatunk ezektől a részvényektől a következő hónapokban? A kérdésre a technikai elemzés által keressük a választ.

Tombol Amerikában a Jó Élet: száguldanak a ciklikus fogyasztói szektor részvényei

Hamarosan indul az AutoWallis részvényjegyzése - A cég vezetői beszéltek a részletekről

Befektetői klubot tartott a Portfolio, ahol az AutoWallis részvénykibocsátásával kapcsolatban beszéltek a vállalat vezetői a társaság stratégiai terveiről, kilátásairól, a forrásbevonás céljáról, a cég részvényeit követő stratéga beszélt az AutoWallisról, mint befektetési sztoriról, a kibocsátás szervezőjének és kizárólagos forgalmazójának képviselője pedig a jegyzés részleteiről.

Hamarosan indul az AutoWallis részvényjegyzése - A cég vezetői beszéltek a részletekről

Megváltoztathatja a nevét a Facebook

A Facebook azt tervezi, hogy a jövő héten megváltoztatja a cég nevét - a lépés célja, hogy az új név tükrözze a vállalat metaverzum kiépítésére való összpontosítását, állítja egy, az ügyet közvetlenül ismerő személy. Emellett azért is kézenfekvő lehet a rebranding, mert segíthetné a Zuckerberg által célul kitűzött futurisztikus munka elkülönítését a sorozatos vizsgálatoktól és a finoman szólva sem kedvező társadalmi megítéléstől, amely jelenleg a Facebookot a közösségi platform működése miatt éri. Hasonló névváltoztatást láthattunk egyébként már korábban más tech-óriásoknál is, például a Google-nél.

Megváltoztathatja a nevét a Facebook

Mérsékelt esés az európai tőzsdéken

Eséssel indul a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot esett. A befektetők ma a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek,

  • a Kering 4,0 százalékot zuhant, mivel a Gucci divatmárka növekedése elmaradt az elemzői várakozásoktól, miután a COVID-19-ről való kilábalás üteme jelentősen lelassult, különösen Ázsiában.
  • Az ASML Holdings, a számítógépes chipgyártók egyik legfontosabb beszállítója 3,0 százalékot esett annak ellenére, hogy a vártnál kissé jobb negyedéves eredményeket közölt.

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Mérsékelten emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,5 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,2 százalékot esett, a Richter 0,5 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékkal került feljebb.

Gyenge kezdés jöhet Európában

  • Emelkedéssel zártak kedden a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,6 százalékos esése mellett az S&P 500 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq szintén 0,7 százalékot emelkedett. Ezzel az S&P 500 csupán 0,4 százalékra zárt a mindenkori csúcsától, ami részben annak köszönhető, hogy a befektetők optimisták a vállalati gyorsjelentési szezonban látott eddigi eredmények után, például a technológiai és növekedési részvényeket alapesetben negatívan érintené a kötvényhozamok napokban látott emelkedése, ezek a papírok mégis raliznak, ami egyértelműen az optimizmus jele.
  • Az ázsiai részvények vegyesen teljesítettek, a hosszú lejáratú amerikai kötvényhozamok pedig öt hónapos csúcsra emelkedtek szerdán a világgazdasággal és a vállalati eredményekkel kapcsolatos növekvő optimizmus hatására. A shanghaji tőzsde 0,1 százalékot gyengült, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,3 százalékkal került feljebb, a japán Nikkei pedig 0,1 százalékot emelkedett.  Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,5 százalékot gyengült, a szingapúri tőzsde pedig 0,1 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek minimális gyengülést vetítenek előre, a határidős DAX pedig 0,2 százalékos mínuszban áll.  
  • Az Eurostat a szeptemberi inflációs adatokat közli szerda délelőtt, így kiderül, hogy a magyar 5,5 százalékos áremelkedési ütem továbbra is a kontinens élmezőnyében volt-e. Este a Fed Bézs könyve jelenik meg, ami abból a szempontból lehet fontos, hogy a közelgő tapering miatt a jegybank minden apró jelzésére kiemelten figyelhetnek a befektetők.
  • Az olaj ára esik a mai kereskedésben, a Brent 0,6 százalékkal került lejjebb, hordónként 84,8 dollárra, míg a WTI típus 82,5 dolláron áll. Az arany árfolyama 0,5 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1778 dolláros az árfolyam.
  • A forint ma reggel minimális erősödést mutat a vezető devizákkal szemben, így egy euró ára 362 forint, míg a dollárral szemben a 311 forintos szinten állnak a jegyzések.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között az IBM, az ASML és a Tesla.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF