Nem volt egyértelmű irány Amerikában, a techpapírok gyengélkedtek

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken pénteken nem volt egyértelmű az irány annak ellenére, hogy az Evergrande végül teljesítette az egyik dollárkötvényének kamatfizetését a türelmi idő lejárata előtt. Európában ezt követően óvatos optimizmus alakult ki, a magyar tőzsde is mérsékelt emelkedéssel zárt, és a BUX napon belül járt új csúcson. A tengerentúlon ezzel szemben felemás képet festetettek a tőzsdék pénteken, elsősorban a technológiai részvények teljesítettek gyengén, miután az Intel és a Snapchat anyagcége, a Snap kedvezőtlen számokat közölt.

A Nasdaq volt a leggyengébb a tengerentúlon

Nem volt egységes irány a tengerentúli részvénypiacokon pénteken: a Dow Jones értéke 0,2 százalékot emelkedett, amely elég volt az új történelmi csúcs beállításához, míg az S&P 500 értéke 0,1 százalékot csökkent. A leggyengébb teljesítményt a technológiai vállalatokat magába tömörítő Nasdaq nyújtotta, amelynek értéke több mint 0,8 százalékot esett a csütörtöki záróértékéhez képest.

Zuhanórepülésben a Snap

Felemás képet mutatnak a tengerentúli tőzsdék a pénteki kereskedés utolsó szakaszában, a Dow szerény mértékben (+0,3%) erősödik, az S&P 500 a tegnapi záróértéke közvetlen közelében tartózkodik, míg a Nasdaq értéke 0,7 százalékot esett. A technológiai vállalatokat magába tömörítő részvényindex gyenge szereplésében az is fontos szerepet játszik, hogy a Snapchat anyavállalata, a Snap árfolyama közel 26 százalékot zuhant pénteken. A cég a vártnál gyengébb ünnepi szezont prognosztizált, főként az Apple által az iOS eszközökön végrehajtott adatvédelmi változtatásokat okolva a várható bevételcsökkenésért.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül pluszban zártak, az OTP stagnált, a Mol 0,4 százalékot emelkedett, a Richter 0,3 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 1,4 százalékos pluszban fejezte be a napot. A BUX ma napon belül történelmi csúcson is járt 55 434,9 pontnál.

Iránykeresés Amerikában

Felemás nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow stagnál, az S&P 500 0,2 százalékkal került  lejjebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot esett. Míg az S&P 500 pénteken újabb csúcsot dönthet, a technológiai részvények és a Nasdaq számára nehezebb lehet a helyzet, miután a Snapchat anyavállalata, a Snap 22 százalékot zuhant pénteken, miután a cég a vártnál gyengébb ünnepi szezont prognosztizált, főként az Apple által az iOS eszközökön végrehajtott adatvédelmi változtatásokat okolva a várható bevételcsökkenésért.

Lufi lesz az ESG-ből? A kriptovalutákhoz hasonlította a pénzügyi szakember

Tim Adams, az Institute of International Finance elnök-vezérigazgatója szerint pénzügyi buborékok fognak kialakulni, mivel a befektetők a fenntarthatósági területen próbálnak majd üzleteket kötni. A CNBC csütörtöki Sustainable Future Forum keretében tartott panelbeszélgetésen Adams arról beszélt, hogy elkerülhetetlen, hogy az ESG szempontokra irányuló törekvések olyan eszközöket hoznak létre, amelyek az ára meghaladja az adott eszköz fundamentális értékét.

Lufi lesz az ESG-ből? A kriptovalutákhoz hasonlította a pénzügyi szakember

Európában jó a hangulat, viszont Amerikában vegyes nyitás jöhet

A délután előre felére tovább javult a hangulat az európai tőzsdéken, többek között a német és a francia indexek is jól teljesítenek, a BUX azonban lemaradó. Mindeközben közelítünk az amerikai piacnyitáshoz is, ahol a határidős index vegyes kezdés vetítenek előre, Dow és az S&P 500 pluszban vághat neki a napnak, de a Nasdaq várhatóan esni fog a nyitásban. Ez részben annak tudható be, hogy az Intel tegnap a zárás után csalódást keltő harmadik negyedéves eladásokról számolt be, ami miatt részvényei közel 10 százalékot estek a nyitás előtt.

A vártnál sokkal durvábban visszaeshet idén a gyártás a Renaultnál

A Renault termelésének visszaesése 2021-ben a globális félvezetőhiány miatt jóval nagyobb lesz, mint ahogyan azt korábban prognosztizálták - közölte a francia autógyártó pénteken, bár fenntartotta profitvárakozását, a magasabb autóárakra és a költségcsökkentésekre hivatkozva.

A vártnál sokkal durvábban visszaeshet idén a gyártás a Renaultnál

Óvatos emelkedés Európában

Javarészt emelkednek az európai tőzsdék a péntek délelőtti kereskedésben, a BUX is feljebb került. Vállalati hírek tekintetében,

  • a francia L'Oreal 6,4 százalékkal emelkedett, miután a luxus termékcsaládok iránti keresletnek és a kínai növekedésnek köszönhetően erős bevételnövekedést könyvelhetett el a cég.
  • A francia Renault 1,8 százalékot esett, miután az autógyártó közölte, hogy a globális chiphiány miatt az idei termelése jóval nagyobb mértékben eshet vissza, mint korábban előrejelzeték.
  • A svéd Boliden bányavállalat 5,4 százalékot esett, mivel a harmadik negyedéves működési eredménye a magasabb költségek és az alacsonyabb volumenek miatt elmaradt a piaci előrejelzésektől.

Egy napja van a tőzsdén az új magyar részvény, máris közel négyszerezni lehetett vele

A BÉT Xtend piacán új kibocsátóként jelent meg a NAP, a napenergia-termeléssel foglalkozó vállalat tőzsdei bevezetését tegnap szimbolikus csengetés jelezte a Budapesti Értéktőzsdén. Nem is akármilyen debütálást láttunk, hiszen a részvény a tegnapi kereskedési nyitóárhoz képest közel négyszerezett.

Egy napja van a tőzsdén az új magyar részvény, máris közel négyszerezni lehetett vele

Emelkedéssel nyitott Európa

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,3 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,2 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,1 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál. Az óvatos optimita hangulathoz hozzájárul, hogy a China Evergrande Group a Reuters szerint csütörtökön 83,5 millió dollárnyi szelvénykamatot utalt át a Citibanknál vezetett vagyonkezelői számlára, ami azt jelenti, hogy a mélyen eladósodott vállalat képes lesz kamatot fizetni a kötvénytulajdonosoknak a 30 napos türelmi idő lejárta előtt, október 23-án.

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül esnek a nyitásban, az OTP 0,6 százalékot gyengült, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,3 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot emelkedett.

Kifizeti a befektetőket az Evergrande, napokkal a határidő lejárta előtt

A bajba jutott kínai ingatlanfejlesztő, amelynek küzdelme egy több milliárd dolláros adósságcsőd elkerülése érdekében megrázta a globális pénzügyi piacokat, 83,5 millió dollárt utalt át pénteken, hogy teljesítse a külföldi kötvénytulajdonosoknak esedékes kifizetését - jelentette egy kormányzati lap.

Kifizeti a befektetőket az Evergrande, napokkal a határidő lejárta előtt

Bill Gates elárulta, mi most a nagy befektetés - Új Tesla, Google vagy Microsoft nőhet ki a földből

A jövőben a klímavédelmi befektetések hozama hasonló lesz ahhoz, amit a legnagyobb technológiai cégek produkáltak az elmúlt időszakban, mondta Bill Gates egy interjúban az SOSV Climate Tech Summiton.

Bill Gates elárulta, mi most a nagy befektetés - Új Tesla, Google vagy Microsoft nőhet ki a földből

Kiszállást fontolgat az Erstéből a 10%-os spanyol tulajdonos

Fontolgatja 9,92%-os részvénycsomagjának eladását az osztrák bankcsoportban a spanyol Caixabank. Az értékesítésre a piaci kondícióktól függő időzítéssel kerülhet sor, de úgy tűnik, nem a nyilvános részvénypiacra öntenék rá a papírokat.

Kiszállást fontolgat az Erstéből a 10%-os spanyol tulajdonos

Mérsékelt emelkedés jöhet a tőzsdéken

  • Többnyire emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, a Dow előző napi záróértéke közelében fejezte be a napot, míg az S&P 500 0,3 százalékos emelkedett, így új történelmi csúcson zárt, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal került feljebb.  Az vegyes zárás részben annak volt betudható, hogy a befektetők továbbra is a legfrissebb vállalati gyorsjelentéseket emésztették, de a globális ellátási lánc problémái és az emelkedő infláció is továbbra is ott van a háttérben. Sok vállalat figyelmeztetett arra, hogy az ellátási lánc problémái és az összességében magasabb költségek ártanak a működésnek.
  • Az ázsiai tőzsdéken felemás kép látszott a pénteki kereskedésben, a Nikkei 0,4 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,1 százalékot gyengült, a hongkongi index pedig 0,2 százalékot erősödött. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot esett, a szingapúri tőzsde pedig 0,3 százalékkal feljebb került. Egy hivatalos lap, a Securities Times szerint a China Evergrande Group pénteken késedelmes kötvénykifizetést teljesített, ez valamelyest javítani tudta a hangulatot.
  • Az amerikai határidős indexek esnek, míg a határidős DAX 0,2 százalékos pluszban jár.
  • Ami a gazdasági adatokat illeti, ma sorra érkeznek majd az előzetes beszerzési menedzserindexek, melyek az európai és a tengerentúli konjunktúra fontos mutatói, emellett itthon a Pénzügyminisztérium a részletes államháztartási beszámolót publikálja majd délelőtt.
  • Az olaj ára minimális gyengülést mutat ma reggel, a Brent és a WTI jegyzése is 0,1 százalékkal került lejjebb, ezzel a Brent ára hordónként 84 dolláron, a WTI ára pedig 82,3 dolláron áll.
  • A forint ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, így egy euró ára 364 forint 20 fillér, míg a dollárral szemben a 313 forint 30 filléres szinten állnak a jegyzések.

Ma teszi közzé gyorsjelentését a Honeywell és az American Express.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF