Ütötték az amerikai tőzsdéket - Nem kímélték a bitcoint és az ethereumot sem

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma vegyes volt a hangulat, amiben az is közrejátszott, hogy az SEC előírta, hogy az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett külföldi cégek tegyék közzé tulajdonosi struktúrájukat és könyvvizsgálói jelentéseiket, ami néhányuk tőzsdéről való kivezetéséhez vezethet - mint ahogy azt a Didi esetében láttuk. Ami az európai tőzsdéket illeti itt a tegnapi nagyobb esés után visszapattantak a vezető indexek a kereskedés első részében, viszont a nyitástól távolodva elkezdték visszaadni az emelkedést és végül jellemzően a negatív tartományban fejezték be a napot. Döntően az amerikai munkaerőpiacról érkező kedvezőtlen hírek miatt jelentős esés bontakozott ki a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők a technológiai vállalatok papírjait adták elsősorban. Nem kímélték a kriptoeszközöket sem, nagyobb esés volt tapasztalható a bitcoin és az ethereum piacán is.

Csak szépíteni sikerült, fordítani nem

Döntően a vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok hatására mindhárom tengerentúli részvényindex eséssel zárta a pénteki kereskedést: a Dow Jones értéke 0,2 százalékot, az S&P 500 értéke 0,8 százalékot , míg a Nasdaq értéke közel 2 százalékot csökkent a csütörtöki záróértékéhez képest. Mindhárom vezető részvényindexről elmondható, hogy a nap folyamán nagyobb mínuszban is volt az értéke, de a kereskedés végére sikerült ledolgozni a hátrányukból.

Keményen elbánnak a techpapírokkal és kriptoeszközökkel pénteken

Jelentősebb esés bontakozott ki a tengerentúli részvénypiacokon azt követően, hogy kedvezőtlen hírek érkeztek az amerikai munkaerőpiacról. Kiderült ugyanis, hogy a vártnál sokkal kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban novemberben.

2021 januárja óta nem láttunk ilyen alacsony növekedést.

A friss adat különösen annak fényében meglepő, hogy az eddigi adatok erőteljes helyreállást mutattak az amerikai munkaerőpiacon.

A meghatározó részvényindexek közül a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq teljesít a leggyengébben, amelynek érték több mint 2,6 százalékot csökkent a pénteki záráshoz képest.

A népszerű részvények közül az Nvidia 5,5 százalékos mínuszban van, míg az AMD közel 5,7 százalékot esett, a Tesla pedig 6 százalékkal került lejjebb. 

A másik két irányadó amerikai részvényindex, az S&P 500 és a Dow Jones szintén gyengén teljesít, előbbi értéke 1,5 százalékot, míg utóbbi értéke 0,7 százalékot esett pénteken az előző napi záráshoz képest.

A befektetők nem csak a részvénypiacokat büntetik, a bitcoin 4 százalékot, az ethereum pedig több mint 5 százalékot zuhant az előző záróárfolyamához képest.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban fejezték be a napot, az OTP 1,2 százalékot esett, míg a Mol 1 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,4 százalékkal gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban zárt.

Lefordultak az amerikai tőzsdék

Nem sok kellett hozzá és lefordultak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 0,5 százalékot esett, a Nasdaq pedig 1,4 százalékkal került lejjebb. A népszerű részvények közül az Nvidia 3,5 százalékos mínuszban van, míg az AMD 3,2 százalékos esett, a Tesla pedig 3,4 százalékkal került lejjebb. Emellett az Alibaba közel 10 százalékot zuhant, miután a szintén kínai Didi bejelentette, hogy kivezeti az amerikai tőzsdéről a részvényeit, ami egyébként a többi USA-ban jegyzett kínai papír árfolyamára is negatívan hatott.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Az amerikai indexek emelkednek pénteken, a Dow 0,4 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos pluszban nyitott. A pozitív nyitás annak ellenére jött, hogy a vártnál gyengébb novemberi munkaerőpiaci adat érkezett, ami egy volatilis hét csúcspontjának számított, amelyet az omikron koronavírus-változatról szóló hírek és a Fed elnökének, Jerome Powellnek szigorú megjegyzései szegélyeztek.

A vártnál sokkal kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban novemberben, 2021 első hónapja óta nem láttunk ilyen alacsony növekedést. A friss adat meglepőnek tűnhet, az eddigi adatok ugyanis erőteljes helyreállást mutattak az amerikai munkaerőpiacon, és a Fed az újrafoglalkoztatottságot látva könnyebben reagálhatott szigorítással az inflációs nyomásra. Az átlagbérek jelentős mértékben emelkedtek novemberben, de ebben a mutatóban is elmaradt a várt gyorsulás.

Elfogyott a lendület a magyar tőzsdén, lefordult a BUX

Bár a napot még jelentős emelkedéssel indította a magyar tőzsde, a kereskedési idő felére elfogyott a lendület és jelenleg kis mínuszban jár a BUX. A hazai blue chipek közül jelenleg egyedül az OTP tartja még magát, a többi hazai nagypapír lefordult.

Elfogyott a lendület a magyar tőzsdén, lefordult a BUX

Őrült világot élünk Warren Buffett jobbkeze szerint, bárcsak ne lennének kriptovaluták

Nagyon túlértékeltek egyes piacok és a jelenlegi környezet még őrültebb, mint a dotkom lufi az ’90-es évek végén – nyilatkozta Charlie Munger, Warren Buffett cégének alelnöke, a milliárdos befektető jobbkeze a Bloomberg tudósítása szerint.

Őrült világot élünk Warren Buffett jobbkeze szerint, bárcsak ne lennének kriptovaluták

Olvadnak a kezdeti pluszok

A nyitástól távolodva úgy látszik, hogy a befektetők kockázati étvágya valamelyes lecsökkent, hiszen a kezdeti erősödéshez képest visszafogott emelkedésbe csaptak át a vezető európai indexek.

Pattannak az európai tőzsdék

A tegnapi amerikai ralit követőn az európai tőzsdéken is visszapattanás látszik, a DAX 1 százalékos emelkedése mellett, a CAC 1,1 százalékot emelkedett, míg a FTSE 100 0,9 százalékkal került feljebb. A milánói börze is feljebb került 1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot emelkedett.

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,7 százalékot pluszban indítja a napot. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékot emelkedett, a Richter szintén 0,4 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig stagnál.

Indul a lavina? Kivezetik egy kínai cég részvényeit az amerikai tőzsdéről

A Didi Global Inc. azt tervezi, hogy kivezeti részvényeit az Egyesült Államokból, és a hongkongi tőzsdére való bevezetésre törekszik, ami drámai fordulatot jelent mindössze néhány hónappal a kínai fuvarmegosztó csoport New York-i tőzsdei bevezetése után.

Indul a lavina? Kivezetik egy kínai cég részvényeit az amerikai tőzsdéről

Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,8 százalék pluszban zárt, a S&P 500 1,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,7 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,17 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 0,14 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,19 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,83 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,37 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,6 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,19 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,13 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapján jelenik meg a kiskereskedelem legfrissebb statisztikája, ennél fontosabb lehet azonban piaci szempontból a novemberi amerikai munkanélküliségi adat ma délután. Ez elsősorban a dollár árfolyamára lehet majd hatással, akár heves kilengéseket is okozhat.

2021. november 29-december 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 29. hétfő 9:00 KSH Munkanélküliség okt.
november 30. kedd 9:00 KSH Keresetek szept.
november 30. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 30. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
december 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi nov.
december  1. szerda 9:00 KSH GDP (felülvizsgált) Q3
december 1. szerda 9:00 KSH Ipari termelői árak okt.
december 2. csütörtök 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege okt.
december 2. csütörtök 8:30 MNB Kamatstatisztikák okt.
december 2. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (részletes) szept.
december 2. csütörtök 11:50 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
december 2. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
december 3. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 29. hétfő 14:00 Németo. Infláció (előzetes) nov.
november 30. kedd 2:00 Kína Feldolgozóipari bmi nov.
november 30. kedd 8:45 Franciao Infláció (előzetes) nov.
november 30. kedd 8:45 Franciao GDP (felülvizsgált) Q3
november 30. kedd 11:00 EU Infláció (előzetes) nov.
december 1. szerda 2:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi nov.
december 1. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem okt.
december 1. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index nov.
december 1. szerda 20:00 USA Bézs könyv  
december 2. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
december 3. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem okt.
december 3. péntek 14:30 USA Munkanélküliség nov.
december 3. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések okt.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 32,7 százalékos elmozdulással a PX index áll az élen, a sereghajtó 12,6 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 31,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 9,5 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 37,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 639 1,8% -3,3% -3,9% 13,2% 15,9% 80,7%
S&P 500 4 577 1,4% -2,6% -1,1% 21,9% 24,7% 108,9%
Nasdaq 15 990 0,7% -2,3% 0,1% 24,1% 28,4% 237,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 753 -0,7% -5,9% -6,0% 1,1% 3,6% 50,6%
Hang Seng 23 788 0,5% -3,8% -5,2% -12,6% -10,3% 5,4%
CSI 300 4 856 0,3% -0,8% 0,4% -6,8% -4,2% 37,6%
Európai részvényindexek              
DAX 15 263 -1,4% -4,1% -4,3% 11,3% 14,6% 45,2%
CAC 6 795 -1,2% -4,0% -1,9% 22,4% 21,7% 50,1%
FTSE 7 129 -0,5% -2,5% -2,0% 10,4% 10,3% 5,9%
FTSE MIB 26 005 -1,4% -4,0% -4,4% 17,0% 18,4% 52,2%
IBEX 8 300 -1,8% -6,1% -8,8% 2,8% 1,0% -3,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 420 -0,8% -1,8% -5,7% 22,1% 31,2% 72,5%
ATX 3 689 -0,6% -2,6% -2,3% 32,7% 41,5% 47,5%
PX 1 363 0,0% -0,8% 2,6% 32,7% 41,8% 53,7%
WIG20 68 203 -0,5% -1,0% -7,5% 19,6% 26,3% 40,7%
Magyar blue chipek              
OTP 17 595 -1,6% -2,1% -5,4% 31,7% 46,1% 121,9%
Mol 2 434 -0,5% -1,6% -9,0% 11,1% 19,5% 5,7%
Richter 8 645 0,1% -1,5% -3,9% 16,2% 19,3% 48,8%
Magyar Telekom 416 -0,5% -3,0% -3,3% 9,5% 8,9% -14,0%
Nyersanyagok              
WTI 66 1,5% -15,4% -20,5% 37,5% 46,7% 29,4%
Brent 69 0,0% -15,9% -17,9% 35,3% 43,8% 25,5%
Arany 1 765 -1,2% -1,3% -1,3% -7,0% -3,4% 50,2%
Ezüst 22 0,0% -4,3% -4,3% -15,4% -4,3% 37,5%
Devizák              
EURHUF 363 0,3% -0,5% 1,1% 0,3% 1,1% 16,0%
USDHUF 321 0,3% -1,2% 3,5% 8,4% 8,1% 9,6%
GBPHUF 429 0,9% -1,2% 1,7% 5,9% 8,3% 15,0%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 112 0,0% -2,6% -0,9% 8,7% 7,7% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 56 547 -1,2% -4,1% -10,6% 92,3% 194,1% 7 253,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

A piac szerint végleg kicsinálja a légitársaságokat a szupervariáns?

A koronavírus szupervariánsának felbukkanása a legtöbbet talán a légitársaságoknak ártott a részvénypiacon. Az amúgy is sokat szenvedett cégek közül több fontos szintek alá esett és lassan úgy vannak árazva, mintha a piac már-már a végítéletet várná velük kapcsolatban. Felbukkantak azért olyan jelek is, amelyek legalábbis rövidtávon már némi fordulatot sejtetnek, és a nagy réssel való zuhanás után elég kevésnél látható már nagy, eladók által generált pánik. A befektetők érthető módon pesszimisták, de még nincs minden veszve, ezért a technikai elemzés segítségével megvizsgáltuk, hogy különböző időtávokon mire lehet számítani a legfontosabb szereplőktől.

A piac szerint végleg kicsinálja a légitársaságokat a szupervariáns?

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF