Egyre durvább dolgok történnek a metaverzumban, most vettek egy virtuális ingatlant 1,4 milliárd forintért

Portfolio
Miközben emberek milliárdjai viccelődnek a Facebook metaverzumról szóló terveivel, valódi emberek dollár milliókat (és hamarosan milliárdokat) költenek valódi pénzben képzeletbeli tárgyak megvásárlására. Ahogy Alkesh Shah, a BofA munkatársa írja, a metaverzumban a föld (és jacht) vásárlások felgyorsulnak, ahogy a blokklánc-alapú alkalmazások és az új keretek tovább fejlődnek. A ZeroHedge összegyűjtött néhány példát arra, hogy mire költik az emberek a túlságosan is valós pénzüket.

A Metaverse Group, a Tokens.com leányvállalata, november 23-án közel 2,4 millió dollárért (618 ezer MANA) vásárolt egy 116 parcellás ingatlant a Decentraland nevű virtuális világ Fashion Street negyedében.

A Decentraland egy Ethereumon futó szoftver, amely egy globális felhasználói hálózatot kíván ösztönözni egy közös virtuális világ működtetésére. A Decentraland felhasználói digitális ingatlanokat vásárolhatnak és adhatnak el, miközben felfedezhetik, interakcióba léphetnek és játszhatnak ebben a virtuális világban. Idővel a platform fejlődött, hogy interaktív alkalmazásokat, világon belüli fizetéseket és peer-to-peer kommunikációt valósítson meg a felhasználók számára.

A Decentralandban két különböző típusú token szabályozza a műveleteket:

LAND - A digitális ingatlanokat képviselő földparcellák tulajdonjogának meghatározására használt, nem helyettesíthető token (NFT).

MANA - Egy kriptopénz, amely megkönnyíti a LAND, valamint a Decentralandban használt virtuális javak és szolgáltatások vásárlását.

A 6090 négyzetméternyi megvásárolt digitális föld tehát kizárólag a metaverzumban létezik, ahol ez volt az eddigi legnagyobb földvásárlás, amely a Decentralandban valaha létezett összes földterület 0,13 százalékának felel meg. És mivel a Decentraland havi felhasználóinak száma várhatóan ebben a hónapban eléri a 300 ezres rekordot, nem meglepő, hogy ennyi magánszemély és szervezet szeretne egy szeletet a tortából.

Forrás: Asiacryptotoday

A Republic Realm, egy digitális ingatlancég, június 18-án 259 parcellát vásárolt Decentraland Metajuku kerületében cirka 914 ezer dollárért (1,3 millió MANA). A cég azt tervezi, hogy a 16 000 négyzetméternyi digitális földterületet egy virtuális bevásárló negyeddé alakítja át, ahol a felhasználók digitális hordható eszközöket (ruhákat, kiegészítőket) vásárolhatnak.

A kiskereskedelmi üzleteket harmadik felek bérlik és üzemeltetik, a jelenlegi kihasználtság 40 százalék. Ha a digitális ruházkodás gondolata kissé erőltetettnek tűnik, többek között a Balenciaga, a Burberry,a Dolce & Gabbana, a Givenchy, a Gucci és a Louis Vuitton már kiadott

digitális kollekciókat.

Az Axie Infinity, egy play-to-earn játékplatform (amiben a felhasználó a játékkal digitális pénzt tud keresni), november 24-én jelentette be, hogy 2,3 millió dollárért (550ETH) eladott egy "Genesis" digitális földterületet - egyet a 220 ilyen típusúból.

Bár az ingatlanárak meredek emelkedése aggasztónak tűnhet, valószínűleg még ennél is van feljebb, hiszen a metaverse ingatlanok legnagyobb ismert eladása 4,3 millió dollárért (1,4 milliárd forint) történt. A Republic Realm közölte, hogy 4,3 millió dollárt fizetett a The Sandbox világban található földterületért, ami az eddigi legnagyobb nyilvánosságra hozott virtuális ingatlaneladás. A Republic Realm a digitális földterületeket az Atari SA videojáték-gyártó cégtől vásárolta meg, és a két cég közölte, hogy partnerséget terveznek a fejlesztésére.

Ez a fent említett felvásárlás megdöntötte azt a rekordot, amelyet éppen a múlt héten állított fel a kanadai Tokens.com befektetési cég leányvállalata, amely közölte, hogy mintegy 2,5 millió dollárt fizetett Decentraland Fashion District-jében lévő földterületért:

Ez olyan, mintha 250 évvel ezelőtt Manhattanben vennénk földet, amikor a város épül

- mondta Andrew Kiguel, a Tokens.com vezérigazgatója.

Aztán ott vannak a jachtok: A Republic Realm november 23-án adta el a Metaflower Super Mega Yacht-ot, egy virtuális jachtot, durván 650 ezer dollárért (149 ETH) a The Sandboxban egy névtelen vevőnek.

Forrás: ZeroHedge

A jachton egy jacuzzi, két helikopterleszálló, társalgók és még egy táncparkett is várja a vendégeket.

Mondani sem kell, hogy az ilyen befektetések rendkívül kockázatosak. A valódi ingatlanokkal ellentétben, amelyek általában még piaci visszaesés esetén is megőrzik értéküket, a virtuális ingatlanok értéke nullára csökkenhet, ha a világ, amelyben vannak, kiment a divatból, és az emberek nem látogatják többé.

Az árakat a kriptovaluták volatilitása is érintheti, mondta Zach Aarons, a MetaProp nevű, ingatlanokra összpontosító kockázati tőkebefektető cég általános partnere.

Ha veszek egy épületet 40 ETH-ért, és az ethereum 4000 dollárról 100 dollárra esik, az egy olyan alapvető kockázat, amit nem igazán vállalok, amikor egy fizikai ingatlan megvásárlásakor

Ez nem akadályozta meg, hogy a metaőrület egészen a csúcsig érjen: A Sotheby's létrehozta a londoni New Bond Street Galleries központjának virtuális másolatát Decentraland Voltaire művészeti negyedében, ahonnan a június 3-i Natively Digital NFT aukciót közvetítették. Az építményben megtalálható mind az öt földszinti galériaterem, valamint a Sotheby's londoni megbízottjának, Hans Lomuldernek az alakja is, aki a látogatókat üdvözli.

Forrás: ZeroHedge

Michael Bouhanna, a Sotheby's szakértője és értékesítési vezetője elmondta:

A Decentralandhoz hasonló terekben látjuk a digitális művészet következő határát, ahol a művészek, a gyűjtők és a nézők a világ bármely pontjáról kapcsolatba léphetnek egymással, és bemutathatják az alapvetően ritka és egyedi, de bárki számára megtekinthető művészeti alkotásokat.

Végül pedig itt a BofA véleménye a metaverzumól:

"A metaverzum olyan tartós virtuális valóság platformokból áll, amelyeket blokklánc technológia hajt, és amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára az interakciót. Az aranylázhoz hasonlóan a befektetők és a spekulánsok ezen az új határon belül biztosítják az általuk értékesnek vélt vagyontárgyakat. Az infrastruktúra fejlesztésére számítunk a digitális eszközök interoperabilitásának formájában. A metaverzumra érdemes odafigyelni, tekintettel az 1 milliárd dolláros potenciális piaci lehetőségre. Arra számítunk, hogy ez az új határterület a következő évtizedben fejlődik, és olyan interoperábilis környezetek kialakulásához vezet, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára az interakciót, a játékokat, a koncerteken való részvételt és a művészeti galériák látogatását, valamint az NFT-k vásárlását, eladását és kereskedelmét.

Kétségtelen, hogy a metaverzum már be is robbant, hiszen a fenti tranzakciók mellett idén összesen 392 millió dollárt költöttek a metaverzumhoz kapcsolódó digitális eszközökre.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF