Csúnya esés lett a vége az amerikai tőzsdéken

Portfolio
A globális piacok az utóbbi időben arra összpontosítanak, hogy felmérjék, milyen sebességgel és milyen ütemben fog az amerikai Fed kamatemeléseket végrehajtani és szigorítani a világjárvány idején alkalmazott rendkívül laza monetáris politikáján. Az első kamatemelésre a legfrissebb várakozások szerint a következő néhány hónapban, akár már márciusban is sor kerülhet, többek között ennek is betudható a rossz nemzetközi tőkepiaci hangulat. Ami a mai napot illeti, délelőtt megérkezett a friss brit és német inflációs statisztika, melynek értelmében közel 30 éve nem látott magasságba szökött az infláció mind az Egyesült Királyságban, mind Németországban. A brit áremelkedés mértéke az elemzői várakozásokon is túlmutatott. Kedvezőtlen hangulatú kereskedést láthattunk eleinte Európában, a délutáni órákban azonban jobbra fordult a hangulat. Utóbbinak pont az ellenkezőjét láthattuk az amerikai tőzsdéken, ahol a kezdeti emelkedést hamar iránykeresés váltotta fel, majd jelentős, 1 százalékos mínuszban fejezték be a napot az indexek.

1 százalékos mínusz zárásra

A kereskedés végén beindult az esés az amerikai tőzsdéken, a napot végül jelentős mínuszokkal zárták a vezető indexek:

  • A Dow 339 pontot, 1 százalékot esett
  • Az S&P 500 44 pontos, szintén 1 százalékos mínuszban zárt
  • A Nasdaq 167 ponttal, 1,2 százalékkal került lejjebb.

Most épp erősödés van az amerikai tőzsdén

Ismét pluszba fordultak az irányadó amerikai indexek, a Dow 0,1 százalékot, az S&P 0,3 százalékot, a Nasdaq 0,5 százalékot emelkedett.

Jó volt ma a hangulat, emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Egész Európában kedvező volt ma a részvénypiaci hangulat, ez alól a magyar tőzsde sem volt kivétel. A hazai blue chipek mind pluszban zárták a napot, a midcapek közül pedig a Masterplast kiemelkedően jól teljesített.

Jó volt ma a hangulat, emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Elfogyott a lendület

Másfél órával az amerikai piacnyitás után hamar elfogyott a kezdeti lendület és iránykeresésbe kapcsolatak a vezető indexek, a Dow 0,1 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 stagnál, a Nasdaq pedig 0,1 százalékkal került lejjebb.

Pluszokkal nyitott Amerika

Az amerikai tőzsdéken egy kis fellélegzés látszik az elmúlt négy nap esését követően, az irányadó indexek emelkedésekkel kezdték a kereskedést:

  • a Dow 143 pontos, 0,4 százalékos
  • az S&P 500 30 pontos, 0,7 százalékos
  • a Nasdaq 103 pontos, 0,7 százalékos pluszban áll.

A befektetői hangulatot a mai gyorsjelentések is segítik, a Bank of America, a Morgan Stanley és a Procter & Gamble is az elemzői várakozásokat meghaladó számokat közölt, aminek hatására mind a három részvény 3 százalék feletti erősödést mutat ma.

Lemerülőben a független elektromos autó részvények - van villámtöltő a közelben?

Az elektromos autók terjedése megállíthatatlannak tűnik. Egyes elemzések szerint a globális személyautó eladásoknak több mint 7%-át is ez a szegmens adhatja idén, miközben az éllovasnak számító Norvégiában már az értékesítések 94%-a kívülről tölthető járműveket takar, miközben a tisztán elektromos autók részaránya is meghaladja a 60%-ot. Ráadásul az ellátási láncok akadozása, a chiphiány, az akkumulátorgyártás korlátozott kapacitása is hátráltatja a növekedést. Ennek tükrében még inkább lehengerlőnek tűnik a villanyautók felfutása. Ám a befektetők az utóbbi hetekben, hónapokban nem igazán veszik az ide tartozó részvényeket, sőt: mostanában már inkább az eladói oldal tűnik erősebbnek. Ennek fő oka az, hogy a korábbi várakozások nagyon magasak voltak, főleg azokkal a vállalatokkal kapcsolatban, amelyek trónkövetelő szerepben kizárólag belső égésű motoroktól mentes járműveket gyártanak. A piaci szereplők most úgy viselkednek, mint egy kicsit tapasztalatlan, kezdő villanyautós, akinek most esik le, hogy például a téli hatótáv általában lényegesen kisebb, mint a nyári a legtöbb elektromos jármű esetén, és most kétségbeesetten keresik a legközelebbi villámtöltőt.

Lemerülőben a független elektromos autó részvények - van villámtöltő a közelben?

Erste: tartósan magas olaj- és gázárak jöhetnek, komoly terhe lehet a rezsicsökkentésnek

Egy nyersanyagpiaci szuperciklusban vagyunk, ami kereslet-kínálati okok miatt még akár évekig magas olaj- és gázárakat okozhat és így a magyarországi rezsicsökkentés fenntartása komoly erőforrásokat igényel az államháztartás felől – jelezte az Erste Bank szerdai sajtóreggelijén Pletser Tamás, a bank olaj- és gázipari szereplője. Ő korábban úgy becsülte, hogy ha a tavaly november-decemberi extrém magas gáz- és áramárak idén egész évben fennmaradnának, akkor az az éves magyar GDP 2-2,5%-át, tehát több ezer milliárd forintot kitevő terhet jelentene a magyar államháztartásnak. Az eseményen Varga Ádám termékfejlesztési vezető két főbb piaci megatrendet emelt ki, ami jó befektetési lehetőségekkel kecsegtet, míg Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy öt hónap elteltével nagyon kedvezőek a Random Capital megvásárlásának tapasztalatai mind banki, mind ügyfél szempontból.

Erste: tartósan magas olaj- és gázárak jöhetnek, komoly terhe lehet a rezsicsökkentésnek

Jelentett a Morgan Stanley, emelkedik a részvényárfolyam

Közzétette tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését a Morgan Stanley, az amerikai nagybank bevétele az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult, egy részvényre jutó eredménye meg is haladta azt. A bank részvényeinek érfolyama 2 százalék feletti emelkedést mutata a tőzsdeniytás előtti kereskedésben.

Jelentett a Morgan Stanley, emelkedik a részvényárfolyam

Komoly pluszban a magyar tőzsde

Mind a 4 hazai blue chip árfolyama emelkedik, a legjobban az OTP teljesít.

Komoly pluszban a magyar tőzsde

Véleményt mondott az Alteo stratégiájáról az MKB

Nemrég jelentette meg új, felülvizsgált ötéves stratégiáját az Alteo, ennek apropóján elemzést tett közzé a társaságot követő MKB. Nem változtatott egyéves célárán az elemző, így az MKB szerint továbbra is 2185 forintot ér egy részvény, ami valamivel alacsonyabb a jelenlegi árfolyamnál.

Véleményt mondott az Alteo stratégiájáról az MKB

Több mint 74 millió saját részvény került a Molhoz

Gyakorolta az opciós ügyletekre vonatkozó szerződés alapján járó vételi jogát a Mol, összesen több, mint  74 millió saját részvény került így az olajcéghez.

Több mint 74 millió saját részvény került a Molhoz

Közel tízszeresére nőtt a Gloster rendelésállománya

2021 negyedik negyedévének végére közel tízszeresére nőtt a nyitott rendelésállomány a tavalyi év hasonló időszakához képest a Glosternél, derült ki a vállalat ma közzétett sales reportjából.

Közel tízszeresére nőtt a Gloster rendelésállománya

Az egyik szabályozója nekiment a bitcoinnak, szerinte be kellene tiltani a bányászatot az EU-ban

Az EU egyik vezető pénzügyi szabályozója ismét arról beszélt, hogy be kellene tiltani a bitcoin bányászatot az EU-ban, mivel egyre több megújuló energiát fordítanak a kripto bányászatra, amivel más ágazatoktól veszi el a kapacitásokat. Egészen pontosan a proof of work mechanizmusról beszélt, és hozzátette, hogy alapvetően magukkal a kriptovalutákkal nincs baj, csupán át kellene őket állítani proof of stake-re, ami az Ethereum esetében idén nyáron esedékes.

Az egyik szabályozója nekiment a bitcoinnak, szerinte be kellene tiltani a bányászatot az EU-ban

Rossz hangulatban indul a kereskedés Európában

A döcögősen induló negyedik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon és a rég nem látott magasságokba szökő amerikai állampapír hozamok árnyékában ma is nyomott hangulatú kereskedést láthatunk a vezető európai tőzsdéken, a DAX 0,7 százalékos gyengülése mellett a CAC 0,2 százalékot esett, míg a FTSE 100 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,6 százalékkal.

A kedvezőtlen tengerentúli kilátások mellett érkezett egy, a befektetők számára ugyancsak nem örömteli makrogazdasági hír, 30 éve nem látott magasságba szökött ugyanis az infláció az Egyesült Királyságban, az áremelkedés mértéke az elemzői várakozásokon is túlmutat.

Kisebb mínuszban nyitott a magyar tőzsde

A fontosabb időtávokon egyértelműen emelkedő trend figyelhető meg a hazai részvényindex esetében.

Kisebb mínuszban nyitott a magyar tőzsde

Eséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek vegyes teljesítményt nyújtanak ma reggel, az OTP 0,6 százalékot esett, míg a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,1 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,9 százalékkal került lejjebb.

Eséssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 1,5 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 értéke 1,8 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq értéke 2,6 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei értéke 2,66 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng értéke 0,14 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,96 százalékot veszített.
  • Eséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,53 százalékot eshet, a CAC értéke 0,04 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE értéke 1,11 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,44 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,5 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,62 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma várhatóan a brit és a német inflációs statisztika sem rengeti majd meg a világot, vagyis maradhat a hangulatalapú kereskedés a piacokon, igazán erős új impulzusra nem kell számítani.

2022. január 17-23. makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 18. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok dec.
január 18. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj-aukció  
január 20. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 20. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 21. péntek 11:00 PM Részletes áht beszámoló dec.
Nemzetközi makrogazdaság
január 17. hétfő 3:00 Kína GDP Q4
január 17. hétfő 3:00 Kína Ipar dec.
január 17. hétfő 3:00 Kína Kiskereskedelem dec.
január 17. hétfő   USA Martin Luther King születésnapja  
január 18. kedd 4:00 Japán Bank of Japan kamatdöntés  
január 18. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex jan.
január 19. szerda 8:00 UK Infláció dec.
január 19. szerda 8:00 UK Kiskereskedelem dec.
január 19. szerda 8:00 Németo. Infláció dec.
január 20. csütörtök   Töröko. Kamatdöntés  
január 20. csütörtök 2:30 Kína PBoC kamatdöntés  
január 20. csütörtök 11:00 EU Infláció dec.
január 20. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
január 20. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliek száma  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 3,6 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 6,8 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 6,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 13,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 368,47 -1,5% -2,4% 0,0% -2,7% 14,8% 78,6%
S&P 500 4 577,11 -1,8% -2,9% -0,9% -4,0% 21,5% 101,5%
Nasdaq 15 210,76 -2,6% -4,0% -3,7% -6,8% 18,8% 200,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 257,25 -0,3% 0,1% -1,0% -1,9% 0,1% 49,6%
Hang Seng 24 112,78 -0,4% 1,6% 4,0% 3,1% -16,5% 4,4%
CSI 300 4 813,35 1,0% 0,3% -2,9% -2,6% -12,8% 44,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 772,56 -1,0% -1,1% 1,6% -0,7% 13,9% 36,0%
CAC 7 133,83 -0,9% -0,7% 3,0% -0,3% 27,0% 47,0%
FTSE 7 563,55 -0,6% 1,0% 4,0% 2,4% 12,5% 4,4%
FTSE MIB 27 483,28 -0,7% -0,2% 3,3% 0,5% 22,2% 42,0%
IBEX 8 781,6 -0,6% 0,3% 5,7% 0,8% 6,4% -6,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 52 545,64 -1,8% -2,0% 3,3% 3,6% 17,4% 60,0%
ATX 3 996,73 -0,8% 0,7% 5,9% 3,5% 33,7% 50,3%
PX 1 451,75 0,2% 1,3% 4,4% 1,8% 35,1% 56,8%
WIG20 70 911,88 -1,9% -1,1% 5,6% 2,3% 20,4% 32,7%
Magyar blue chipek              
OTP 17 745 -2,1% -1,9% 3,2% 6,9% 25,7% 101,5%
Mol 2 624 -1,6% -0,9% 7,1% 4,1% 10,3% -0,7%
Richter 8 540 -2,3% -4,2% -0,6% -2,1% 7,4% 37,6%
Magyar Telekom 421,5 0,6% 0,8% 2,9% 2,4% 5,4% -17,2%
Nyersanyagok              
WTI 85,43 1,9% 5,2% 20,6% 13,6% 63,5% 67,2%
Brent 87,63 1,2% 4,6% 19,1% 11,8% 59,9% 55,7%
Arany 1 815,7 -0,2% 0,1% 0,7% -0,4% -1,2% 49,4%
Ezüst 23,49 2,4% 3,5% 4,3% 0,9% -6,1% 36,0%
Devizák              
EURHUF 357,9250 0,6% 0,2% -2,5% -2,9% -0,5% 16,3%
USDHUF 315,5471 1,1% 0,2% -3,0% -2,6% 6,0% 9,6%
GBPHUF 429,4751 0,9% 0,3% -0,7% -2,2% 6,1% 21,0%
EURUSD 1,1343 -0,5% 0,0% 0,6% -0,3% -6,1% 6,1%
USDJPY 114,6100 0,0% -0,7% 0,8% -0,4% 10,5% 1,2%
GBPUSD 1,3583 -0,5% -0,2% 2,4% 0,3% 0,1% 10,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 42 377,4 0,3% -0,8% -8,3% -8,3% 15,7% 4 673,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1,87 5,4% 7,0% 33,2% 24,7% 70,3% -21,8%
10 éves német állampapírhozam -0,06 -11,3% -20,3% -85,3% -69,3% -90,1% -119,6%
10 éves magyar állampapírhozam 4,89 2,5% 3,4% 9,9% 6,8% 104,6% 37,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF