A 4iG nagytulajdonosa lett a Rheinmetall

Portfolio
Tavaly november végén jelentették be, hogy háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő, a 4iG és a Rheinmetall, a megállapodás eredményeként a német vállalat részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG-ben, amellyel a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válhat, állt az akkori közleményben. A Rheinmetall és a 4iG közös informatikai vállalat alapításáról is megállapodott, amely a jövőben a Rheinmetall magyar és egyéb nemzetközi leányvállalatainak IT szolgáltatásait biztosíthatja. Most a 4iG bejelentette, hogy a több lépésből álló tranzakció keretében a Rheinmetall tőzsdén kívüli ügylettel 4iG részvényeket vásárolt, a német vállalat jelenleg 24,1 százalékos tulajdonosa a 4iG-nek. A tranzakciók teljes lezárását követően a 4iG elnök-vezérigazgatójának, Jászai Gellértnek a tulajdona várhatóan 50,2 százalék lesz, ezzel megőrzi irányító befolyását a 4iG-ben.

Tulajdont szerzett a 4iG-ben a Rheinmetall

A Rheinmetall tőzsdén kívüli ügylet keretében 4iG részvényeket vásárolt a KZF Vagyonkezelőtől, és emellett részt vesz egy 125 milliárd forint értékű, több lépésben megvalósuló tőkeemelésben is. Az ázsiós alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósul meg.

A mai napig lezárult tranzakciók eredményeként a Rheinmetall által már birtokolt tulajdoni hányad 24,13%.

Rheinmetall

A tőzsdén jegyzett és több, mint 130 éve működő Rheinmetall integrált technológiai csoport, a németországi, düsseldorfi központtal működő cégcsoport világszerte több mint 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 6 kontinens 52 országában van jelen 210 leányvállalatával. Két fő szektorban a védelmi- és a járműiparban összesen öt divízióval működik a vállalatcsoport. A Rheinmetall a világ járműiparának közvetlen beszállítója, gyártóként és fejlesztőként is jelen van ebben a szegmensben. A védelmi iparban harci járműveket, komplex védelmi rendszereket, informatikai megoldásokat, fegyvereket és lőszereket fejleszt, illetve gyárt a cégcsoport. A Rheinmetall árbevétele tavaly meghaladta az 5,8 milliárd eurót.

Tekintettel arra, hogy a Rheinmetall által végrehajtott tőkeemelés új 4iG részvények forgalomba hozatalával valósul meg, a szavazati jog mértékének bejelentésére az új 4iG részvények megkeletkeztetését, valamint a Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetését követően kerülhet sor, amely jelenleg még folyamatban van.

A Rheinmetall AG a 4iG-ben megcélzott, korábban bejelentett 25,12%-os tulajdonrészét az összes tranzakció lezárultával szerzi meg.

A 2022. január 25-én bejelentett tranzakciók (tőkeemelések, részvényértékesítés) teljes lezárását követően és azok összesített hatásaként Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatójának tulajdona várhatóan 50,22% lesz, ezzel megőrzi irányító befolyását a tőzsdei társaságban.

A tranzakciósorozat főbb lépései:

  • Az iG COM Magántőkealap 78 milliárd forint értékű tőkeemelést hajtott végre a 4iG-ben 2022. január 24-én, 1 éves értékesítési tilalmi időszakot (lock-up) vállalva a tőkeemeléssel tulajdonába kerülő részvénycsomagra.
  • A 4iG 2022. február 24-én rendkívüli közgyűlést tartott annak érdekében, hogy a 4iG részvényesei elfogadják a 4iG új alapszabályát és a Rheinmetall által jelölt új felügyelőbizottsági tagját
  • A közgyűlés támogató döntését követően a Rheinmetall tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében 24,9 millió darab részvényt vásárolt Jászai Gellért Zoltán befektetési társaságától, a KZF Vagyonkezelőtől, valamint a 2022. február 23-án meghozott igazgatósági határozat alapján 33,65 milliárd forint értékben tőkét emel5 a 4iG-ben, 24 hónapos értékesítési tilalmat (lock-up) vállalva a részvényvásárlással és tőkeemeléssel tulajdonába kerülő részvénycsomagra.
  • Az Alpac Capital által kezelt alap 13,24 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG-ben.

Zajlik az élet a 4iG-nél

Múlt hét elején jelentették be a távközlési szuperholding létrehozásának részleteit, a 4iG a távközlési eszközeinek apportjával szerez többségi tulajdonrészt az Antenna Hungáriában, a tőkeemelés értéke meghaladja a 400 milliárd forintot. 

Hétfőn tette közzé a vállalat a tavalyi negyedik negyedéves beszámolóját, amiben 74,4 százalékkal 42 milliárd forintra, új rekordszintre emelkedő árbevételről, 3,5-szeresére emelkedő EBITDA-ról és több mint duplájára emelkedő adózott eredményről számolt be, másnap sajtótájékoztatót is tartott a vállalat, ahol Fekete Péter a 4iG vezérigazgató-helyettese beszélt a tavalyi negyedik negyedévről, a 2021-es év egészéről, a fontosabb trendekről és a kilátásokról.

Idén esett az árfolyam

A 4iG árfolyama idén 12 százalékot esett.

A 4iG-ben tulajdonrészt szerző Rheinmetall árfolyama idén már 80 százalékot emelkedett, nagyrészt azért mert Németország bejelentette, hogy a korábbinál jóval többet költ majd hadászatra.

Címlapkép: Szabó Gábor

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF