Itt az újabb eladási hullám, büntetik a tech papírokat

Portfolio
Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a volatilitás a piacon, a korábbi hetekben nagyot estek a tőzsdék, részben az inflációs félelmek és a kamatemelések gazdaságra gyakorolt hatásai miatt. Ehhez képest tegnap nagy ralit lehetett látni a tőzsdéken, ami egyesek szerint inkább csak egy medvepiaci rali volt, hiszen ma ismét esnek a tőzsdék. Ezt elsősorban a Snap tegnapi gyorsjelentése indikálta, amelyben a cég a kedvezőtlen gazdasági környezetre hivatkozva csökkentette árbevétel és profit előrejelzését, melyre nem csak a Snap részvényeit, de több másik technológiai papírt is megütöttek a befektetők.

A Dow emelkedni tudott a nap végére

A Dow végül 0,15%-os emelkedéssel, az S&P és a Nasdaq pedig 0,81% és 2,53%-os csökkenéssel zárták a kereskedést kedden.

A zárás előtti percekben kicsit megindult felfele a Dow Jones

  • A zárás előtti percekben a Dow Jones 0,22%-kal, mintegy 60 ponttal nőtt,
  • az S&P 500 SPX, 0,72%-kal, 48 ponttal,
  • a Nasdaq 2,22%-kot, azaz 325 pontot csökkent.

Továbbra is esnek az amerikai indexek - ütik a közösségi média cégeket

  • A Dow Jones 0,99% és 409 pontot,
  • az S&P 500 SPX, 1,89%-ot és 85 pontot,
  • a Nasdaq 3 %-ot és 376 pontot zuhant.

Az eddigi kereskedés legnagyobb vesztesei úgy tűnik, a közösségi média cégek. A Snap részvényei 40%-ot zuhantak kedden, és 2020 márciusa óta - a koronavírus-jávány amerikai kitörése óta - a legalacsonyabb szintre kerültek. A Facebook és Instagram tulajdonos Meta Platforms közel 10%-ot esett, míg a Pinterest közel 30%-ot zuhant. A YouTube és a Google anyavállalata, az Alphabet 8%-ot zuhant, és a Global X Social Media befektetési alap, amely mindezen vállalatok részvényeit birtokolja, szintén 8%-ot esett.

A közösségi média cégek befektetői vélhetően amiatt aggódnak, hogy a hirdetők visszavesznek a marketingkiadásaikból a rossz gazdasági kilátásokra reagálva.

Nagyot esett a Richter, lefelé húzta a magyar tőzsdét

A rossz nemzetközi hangulat a magyar tőzsdére is rányomta a bélyegét a mai kereskedés folyamán, így végül a BUX is mínuszban zárta a mai napot, a blue chipek pedig összességében vegyesen teljesítettek.

Nagyot esett a Richter, lefelé húzta a magyar tőzsdét

A Goldman Sachs bemondta, mikor érhet véget az esés a tőzsdéken

A részvénypiaci eladási hullám akkor érheti el a mélypontját, ha az amerikai jegybank jelzi, hogy vége a szigorításnak, de ez nem fog megtörténni addig, amíg nincs recesszió – véli a Goldman Sachs.

A Goldman Sachs bemondta, mikor érhet véget az esés a tőzsdéken

Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén - Díjmentes online előadás

Érdekel a tőzsde, de nem tudod merre indulj el? Online előadásunkon profi előadónk ízelítőt ad a tőzsde rabul ejtő világából. Segít eligazodni, hogy mely termékek illeszkednek a legjobban az elképzeléseidhez, valamint megismered az online kereskedési felületek főbb funkciót és használatát, szót ejtünk adótakarékos befektetési formákról, mint a TBSZ és a NYESZ.

Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén - Díjmentes online előadás

Egyre csúnyább

Az amerikai tőzsdék egyre nagyobb mínuszban vannak, a Dow 1,4 százalékot esett, az S&P 500 2,2 százalékot esett, a Nasdaq pedig 3,5 százalékot zuhant.

Az európai tőzsdéken közben tovább romlott a hangulat a kereskedési idő végéhez közeledve.

Újabb légitársaságot szemelt ki a Lufthansa

Az Alitalia utódjában vásárolna részesedést a Lufthansa – írja a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Újabb légitársaságot szemelt ki a Lufthansa

Nagyértékű közbeszerzést nyert a 4iG

A 4iG bejelentette, hogy a vállalat által vezetett konzorcium 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert informatikai alkalmazások továbbfejlesztésére.

Nagyértékű közbeszerzést nyert a 4iG

Súlyos figyelmeztetés érkezett, tovább menekülnek a befektetők a tőzsdéről

A Snap vezérigazgatója tegnap az amerikai tőzsdezárás után a gazdasági kilátások romlására figyelmeztetett, a megnyilvánulás pedig jócskán kihatott az idén gyakorlatilag szabadesésben lévő amerikai tech-szektor részvényeire, komoly mínuszokat láthatunk az óriáscégek árfolyamainál. Cikkünkben megnézzük, hogy mi történt idén néhány fontosabb nagyvállalat háza táján, mivel magyarázhatóak a meredek árfolyamesések az inflációtól és a jegybanki likviditás-szűkítésektől való általános félelem mellett.

Súlyos figyelmeztetés érkezett, tovább menekülnek a befektetők a tőzsdéről

Ma sem indul szépen a nap az USA-ban

A tegnapi ralit követően ma megint esnek az amerikai tőzsdék, a Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 1,1 százalékot esett, a Nasdaq pedig 1,9 százalékos mínuszban indítja a napot. A mai esést a technológiai részvényekre nehezedő újabb nyomás hajtja, miután a Snap csökkentette előrejelzését, az emelkedő inflációra, a magasabb kamatlábakra, az ellátási lánc korlátaira és a munkaügyi problémákra hivatkozva. A Snap árfolyama 37 százalékot zuhant a mai kereskedésben, de az Abercrombie is 28 százalékos mínuszban van a gyenge gyorsjelentés után.

Újabb kiskereskedőt végeznek ki, beszakadt az Abercrombie & Fitch árfolyama

Az Abercrombie & Fitch árfolyama 30 százalékot zuhant a nyitás előtti kereskedésben, miután a kiskereskedő váratlan veszteségről számolt be az első pénzügyi negyedévből azt követően, hogy a szállítási és termékköltségek megterhelték az eladásokat.

Újabb kiskereskedőt végeznek ki, beszakadt az Abercrombie & Fitch árfolyama

Lemondott a Waberer's felügyelőbizottsági és az auditbizottsági tagja

Lemondott a Waberer's felügyelőbizottságában és auditbizottságában betöltött tagságáról Mike Ferenc.

Lemondott a Waberer's felügyelőbizottsági és az auditbizottsági tagja

Richter-részvényeket adott el az igazgatósági tag

Richter-részvényeket adott el a vállalat igazgatósági tagja, Ács Nándor Pál – derül ki a cég által közzétett közleményből.

Richter-részvényeket adott el az igazgatósági tag

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Az európai tőzsdéken inkább negatív hangulat jellemző a mai kereskedésben, ehhez képest a magyar piaci valamivel jobban teljesít, részben a Mol emelkedésének köszönhetően.

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Emelkedéssel próbálkozik a BUX

Az európai tőzsdéken továbbra is jellemzően negatív a hangulat, ehhez képest azonban a BUX minimális emelkedést mutat. Ebben részben a Mol jó teljesítménye játszik szerepet, de a midcapek közül az AutoWallis is jól szerepel ma.

Nincs még vége a drágulásnak: durván emelkedhet az autók, a játékok, az elektronikai cikkek ára

Még drágábbak lehetnek az elektronikai cikkek, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártói újabb áremelésekre készülnek – írja a CNBC elemzőkre hivatkozva.

Nincs még vége a drágulásnak: durván emelkedhet az autók, a játékok, az elektronikai cikkek ára

Gyengélkednek a tőzsdék

Továbbra is jellemzően negatív a hangulat a tőzsdéken, a STOXX 600 index 1 százalékot esett, miután hétfőn 1,3 százaékos pluszban indította a napot. Az összes főbb szektor esik, a közműcégek és az árupiaci kötődésű részvények vezetik az esést.

Rekordot döntöttek a céges osztalékfizetések az első negyedévben

Az első negyedévben a cégek osztalékfizetése 11 százalékkal 302,5 milliárd dollárra emelkedett, ami új rekordnak számít. Ebben elsősorban a bányászati és olajcégek kifizetései játszottak szerepet, hiszen ezeknél nőtt a leginkább az osztalék. A vállalatoknak azonban egyre több kihívással kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban, ami a jövőbeli kifizetéseket veszélyeztetheti.

Rekordot döntöttek a céges osztalékfizetések az első negyedévben

Az Airbnb kivonul a kínai piacról júliusban

Az Airbnb ma bejelentette, hogy július 30-tól felfüggeszti a Kínában való működést, ezzel csatlakozva azon nyugati internetes platformok hosszú listájához, amelyek kivonultak a kínai piacról - adta hírül a Reuters.

Az Airbnb kivonul a kínai piacról júliusban

Rossz a hangulat Európában

A tegnapi jelentős felpattanás után ma ismét lefelé vették az irányt a tőzsdék, a DAX 1 százalékos mínuszban van, a CAC 1,1 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,8 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 1,1 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,8 százalékot esett.

Gyengén indul a nap a magyar tőzsdén

Bár tegnap komoly felpattanást lehetett látni a tőzsdéken, az európai színtéren és a magyar piacon is negatív felütéssel indult a mai nap.

Gyengén indul a nap a magyar tőzsdén

Lefordult a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,5 százalékot esett, a Richter 1,5 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos mínuszban van.

Újabb MRP javadalmazási politikát indított az AutoWallis

Az AutoWallis elindította harmadik, céleléréshez kötött, a stratégiai céljait támogató javadalmazási politikáját a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében. A kétéves javadalmazási program célja, hogy a csoport meghatározott vezetői és munkavállalói körét még jobban ösztönözze, és érdekeltté tegye a stratégiai célok elérésében.

Újabb MRP javadalmazási politikát indított az AutoWallis

1 milliárd forintért vett saját részvényeket az OTP

Közel 1 milliárd forint értékben vásárolt tegnap saját részvényeket az OTP, a tranzakció tegnapi összforgalom jelentős részéért volt felelős.

1 milliárd forintért vett saját részvényeket az OTP

Idén már víz alatt az OTP legprofibb vevője – Vajon mikor lép újra?

Csányi Sándor szingapúri alapja rendkívül jó ütemérzékkel szállt be az OTP piacán, a vételeikkel fontos technikai szinteket jelöltek ki. Idén márciusban, az ukrajnai háború kitörése után is nagy volumenben vették az OTP részvényeit, az elmúlt hetek árfolyamesése után azonban mínuszban vannak ezek a pozíciók. Megnéztük, hogy az elmúlt évek vásárlásaival hogy áll a szingapúri alap.

Idén már víz alatt az OTP legprofibb vevője – Vajon mikor lép újra?

Váratlan vezérigazgató-váltás a Societe Generale-nál

Az osztrák Erste Grouphoz hasonlóan a francia Societe Generale-nál is vezérigazgatóváltás lesz.

Váratlan vezérigazgató-váltás a Societe Generale-nál

Újra esés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 2 százalékot emelkedett, a S&P 500 1,9 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,7 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,88 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 2,94 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 1,2 százalékot esett.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,99 százalék mínuszban nyithat, a CAC 0,66 százalékot eshet, míg a FTSE 1 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,81 százalékot eshet, a S&P 500 1,24 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1,91 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

A KSH ma reggel közli a keresetek márciusi adatait, de várhatóan az sem fogja jelentősen megrengetni a piacot. Fontosabbak lehetnek a májusi előzetes beszerzési menedzserindexek, hiszen hónapok óta azt figyelik a befektetők, hogy az orosz-ukrán háború milyen reálgazdasági kockázatokat hordoz. Ebből a szempontból pedig a konjunktúramutatók lényegesek lehetnek, délelőtt Európából, a nap második felében pedig Amerikából érkezik a friss adat.

2022. május 23. - május 29. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-beszámoló ápr.
május 24. kedd 9:00 KSH Keresetek márc.
május 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 26. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 26. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség ápr.
május 26. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 27. péntek 9:00 KSH Népmozgalom ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 23. hétfő 10:00 Németo. IFO hangulatindex máj.
május 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 25. szerda 8:00 Németo. GDP (részletes) Q1
május 25. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése ápr.
május 25. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 26. csütörtök 14:30 USA GDP (részletes) Q1
május 27. péntek 14:30 USA PCE infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,7 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 26,3 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 12,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 37,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 50,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 880,24 2,0% -1,1% -5,7% -12,3% -6,8% 52,3%
S&P 500 3 973,75 1,9% -0,9% -7,0% -16,6% -4,4% 65,7%
Nasdaq 12 034,28 1,7% -1,7% -9,9% -26,3% -10,3% 111,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 001,52 1,0% 1,7% -0,4% -6,2% -4,6% 37,7%
Hang Seng 20 470,06 -1,2% 2,6% -0,8% -12,5% -28,1% -19,4%
CSI 300 4 053,98 -0,6% 2,5% 1,0% -17,9% -21,0% 18,4%
Európai részvényindexek              
DAX 14 175,4 1,4% 1,5% 0,2% -10,8% -8,2% 12,0%
CAC 6 358,74 1,2% 0,2% -3,4% -11,1% -0,4% 18,9%
FTSE 7 513,44 1,7% 0,7% -0,1% 1,7% 7,1% 0,4%
FTSE MIB 24 136,56 0,2% 0,4% -0,6% -11,7% -3,4% 12,7%
IBEX 8 625,8 1,7% 3,3% -0,3% -1,0% -6,3% -21,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 43 457,58 4,0% 5,4% 0,7% -14,3% -6,3% 25,1%
ATX 3 277,95 1,8% 4,8% -0,5% -15,1% -4,8% 3,0%
PX 1 322,71 -1,6% 2,0% -4,1% -7,2% 14,1% 31,2%
WIG20 57 167,82 2,7% 3,5% -6,1% -17,5% -10,2% -5,4%
Magyar blue chipek              
OTP 10 465 5,7% -0,4% -3,9% -37,0% -33,0% 18,1%
Mol 2 842 5,3% 1,5% -7,1% 12,8% 25,0% 2,9%
Richter 7 665 2,3% 16,0% 11,5% -12,1% -7,5% 7,7%
Magyar Telekom 411 0,5% -0,2% 5,7% -0,1% 2,5% -12,0%
Nyersanyagok              
WTI 113,04 2,9% -1,0% 9,8% 50,3% 82,1% 121,1%
Brent 113,57 0,8% -0,6% 6,5% 44,9% 70,8% 110,0%
Arany 1 854,35 0,6% 2,3% -3,8% 1,8% -1,1% 47,1%
Ezüst 21,78 0,0% 1,3% -10,3% -6,4% -20,5% 27,4%
Devizák              
EURHUF 382,4750 -0,4% -1,7% 2,9% 3,8% 9,5% 24,0%
USDHUF 358,5087 -1,4% -4,2% 3,9% 10,6% 25,2% 30,5%
GBPHUF 449,8350 -1,0% -2,3% 1,7% 2,4% 11,1% 25,8%
EURUSD 1,0669 1,0% 2,5% -1,0% -6,2% -12,5% -5,0%
USDJPY 128 0,0% -0,8% -0,4% 11,2% 17,5% 15,2%
GBPUSD 1,2573 0,9% 2,6% -2,1% -7,2% -11,2% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 080,16 -0,3% -2,5% -26,8% -37,1% -22,1% 1 184,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,87 2,5% -0,7% -1,3% 91,4% 76,3% 25,7%
10 éves német állampapírhozam 1,03 9,0% 9,9% 11,3% -673,2% -907,9% 155,2%
10 éves magyar állampapírhozam 6,96 -3,9% -8,1% 1,2% 52,0% 122,4% 118,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Oscar Wong/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF