Nagy esés a magyar tőzsdén, élen az OTP-vel - A veszélyhelyzetben megremegett a befektetők keze

Portfolio
Alapvetően jó volt a hangulat szerdán az európai tőzsdéken, a magyar börze viszont alaposan kilógott, mind a négy hazai blue chip árfolyama esett, az élen ezek közül az OTP járt, a magyar bankrészvény árfolyama 4,7 százalékot esett, fontos technikai szinteket áttörve. Orbán Viktor kora délután jelentette be, hogy még ma fontos bejelentéseket tesz a mai kormányülés után, a befektetők pedig elkezdték beárazni azt, hogy a várható költségvetési kiigazítással kapcsolatban a különadók is szóba kerülnek.

Összejött a pozitív zárás

Mindhárom vezető amerikai részvényindex a pozitív tartományban fejezte be a napot. A Dow Jones 0,6%-kal került feljebb, az S&P 500 index 0,95%-ot erősödött, a Nasdaq pedig 1,5%-kal kapaszkodott feljebb.

Fed: megismétlődhet a rekordot jelentő kamatemelés

A Fed szerdán közzétett jegyzőkönyve azt jelzi, hogy az amerikai jegybanki tisztviselők készek többszöri 50 bázispontos kamatemelésre - számolt be a CNBC.

Fed: megismétlődhet a rekordot jelentő kamatemelés

Kivárás

Relatíve nyugodt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 0,2 pluszban, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban áll.

Stratégiai nyugalom

Valamelyest megnyugodtak a kedélyek az amerikai tőzsdéken az elmúlt napok csapkodása után, az S&P 500 0,4, a Dow Jones értéke pedig 0,2 százalékkal került feljebb.

Mérsékelt emelkedés az európai tőzsdéken

Mérsékelten optimista volt ma a hangulat a nyugat-európai tőzsdéken, a német DAX 0,6, a francia CAC 0,7 százalékot emelkedett.

Nagyot esett a magyar tőzsde a rendkívüli bejelentésre várva

Az árstopok által leginkább érintett hazai nagyvállalatok közül az OTP és a Mol részvénye zuhant a legnagyobbat.

Nagyot esett a magyar tőzsde a rendkívüli bejelentésre várva

Piaci trendek és extrém ármozgások azonosítása- online előadás ma este!

Nem éppen partihangulat uralkodik a tőzsdéken. Európában nem csillapodik az orosz-ukrán konfliktus, az USA-ban a magas infláció és a kamatemelések definiálják a hangulatot, Ázsiában pedig továbbra is fennáll a kínai gazdaság lassulása a  koronavírus miatti lezárások következményeként, tehát összességében elmondható, hogy csöppet sem ideális a piaci környezet.

Piaci trendek és extrém ármozgások azonosítása- online előadás ma este!

Egyre nagyobb a feszültség

Feszült figyelemmel várják a befektetők a kormányzati bejelentéseket, egyre rosszabb a hangulat a magyar tőzsdén. A BUX index már 3,5 százalékot esett,

az árstopok által leginkább érintett hazai nagyvállalatok közül az OTP részvénye 5,4 százalékot zuhant,

a Mol jegyzése pedig 3,9 százalékos mínuszban van.

Kisebb pluszok a tengerentúli tőzsdéken

A tegnapi esést követően kisebb pluszban kezdik a napot az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,3 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig fél százalékos pluszban indítja a napot.

Újabb tőrdöfés a vérző ellátási láncoknak: korlátozza a cukorexportot a világ legnagyobb termelője

India úgy döntött, hogy korlátozza a cukor nemzetközi piacokon történő értékesítését, alig néhány nappal azután, hogy betiltotta a búza exportját. India a világ legnagyobb cukortermelője és Brazília után a második legnagyobb exportőr.

Újabb tőrdöfés a vérző ellátási láncoknak: korlátozza a cukorexportot a világ legnagyobb termelője

Tényleg ekkora a baj? Mi lesz a világ legnagyobb vállalataival?

Számos bizonytalansági tényező árnyékolja be idén a részvénypiacokat, elsősorban az inflációs nyomásra reagáló jegybanki lépések nyomán szakadtak be az elmúlt hetekben a világ tőzsdéi, a legérzékenyebben a technológiai vállalatok részvényei reagáltak. A legnagyobbakat is elérte a vihar, jelentős esést láthattunk a világ második legnagyobb cégének részvényénél, de a Microsoft, a Google és az Amazon jegyzése is bezuhant. Elemzésünkben megnézzük, hogy mit érdemes tudni jelenleg ezekről a tech-óriásokról, milyen évük volt eddig, milyenek a kilátások és mit gondolnak róluk az elemzők.

Tényleg ekkora a baj? Mi lesz a világ legnagyobb vállalataival?

Nincs vége a magyar részvények és a forint vesszőfutásának a piac szerint

A szomszédban dúló háborúra hivatkozva mától veszélyhelyzetet vezetett be az Országgyűlés, amely az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben a kormány részére rendeletek révén egyes szektorokat érintő szigorításokra ad lehetőséget. Ez mind a hazai fizetőeszköz, mind a részvények számára egy fokozodó kockázatú környezetet teremt. A befektetők nem is voltak restek, és megnyomták az eladás gombot. A technikai elemzés segítségével megvizsgáltuk, hogy mire utalnak ezek a piaci reakciók.

Nincs vége a magyar részvények és a forint vesszőfutásának a piac szerint

Tovább szakad a magyar tőzsde

Ma kormányülés zajlik a Karmelita-kolostorban és Orbán Viktor egy erről készült fotóval jelezte: hamarosan fontos döntések születhetnek - erre még nagyobb esésbe kapcsolt a magyar tőzsde, már 2,5 százalékos a mínusz, az OTP 4,6 szzázalékot esett.

Azt lehet várni és feltehetően a befektetők ijedelme is azzal függ össze, hogy a mai kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket fog ismertetni. Ha pedig abból indulunk ki, hogy ezt a családok megvédéseként igyekszik kommunikálni a kormány, akkor feltehetően a vállalati szektor számára nem lesznek kedvezőek a bejelentések.

Kitart a rossz hangulat a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül továbbra is az OTP van a legnagyobb esésben.

Kitart a rossz hangulat a magyar tőzsdén

Itt a veszélyhelyzet: esik a forint, ütik a tőzsdét

A kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére nagy esésben van ma a magyar tőzsde, miután tegnap kihirdették itthon a háborús veszélyhelyzetet, illetve Virág Barnabás jegybanki vezető arról beszélt, hogy várhatóan lassítani fogják a szigorítási tempót az MNB jövő keddi kamatdöntésén. Ma pedig érkeznek a friss bejelentések, többek között az MNB a kamatstop esetében javasolt célzott meghosszabbítást. Mindezek következtében nagyot esett a forint a vezető devizákkal szemben, illetve elsősorban az OTP-n keresztül adják a befektetők a magyar tőzsdét.

Itt a veszélyhelyzet: esik a forint, ütik a tőzsdét

Lakáspiac, kamatstop, CSOK-hitel: bejelentették az MNB elképzeléseit

A háború ellenére továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége mind a tőke, mind a likviditás szempontjából – állapítja meg az MNB friss Pénzügyi stabilitási jelentése. A lakáspiac túlértékeltsége azonban növekvő aggodalomra ad okot, ez ellen a jegybank a banki tőkekövetelmények szigorításával is felléphet a közeljövőben. A jegybank a CSOK mellé felvehető 3%-os hitel újragondolását is felvetette, a kamatstop esetében pedig célzott meghosszabbítást javasol: jó megközelítés lenne a jegybank szerint, ha a nyugdíjas és/vagy gyermeket nevelő mintegy 180 ezer adós számára tenné lehetővé a maradást a kormány a jelenleg érintett 330 ezerből. A kamatstop megszüntetése az érintett adósok mintegy egynegyedénél okozna legalább 15%-os, egyúttal legalább 15 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést. A lakossági betéti kamatoknál még mindig nem lát elégséges kamatemelkedés az MNB.

Lakáspiac, kamatstop, CSOK-hitel: bejelentették az MNB elképzeléseit

Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén - Díjmentes online előadás ma délután!

Érdekel a tőzsde, de nem tudod merre indulj el? Online előadásunkon profi előadónk ízelítőt ad a tőzsde rabul ejtő világából. Segít eligazodni, hogy mely termékek illeszkednek a legjobban az elképzeléseidhez, valamint megismered az online kereskedési felületek főbb funkciót és használatát, szót ejtünk adótakarékos befektetési formákról, mint a TBSZ és a NYESZ.

Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén - Díjmentes online előadás ma délután!

Milliárdos sztárbefektető: a piacok összeomlanak, mert a Fed nem végzi a munkáját

Mikor érhet véget a lefelé tartó spirál a tőzsdéken? Akkor, amikor a Fed kimondja, hogy bármit hajlandó megtenni az infláció ellen – véli Bill Ackman sztárbefektető.

Milliárdos sztárbefektető: a piacok összeomlanak, mert a Fed nem végzi a munkáját

Alulteljesítő a magyar tőzsde

Bár a nyitástól távolodva továbbra is óvatos optimizmus látszik az európai tőzsdéken, a BUX azonban jelentősen alulteljesítő a mai kereskedésben. Ennek részben az az oka, hogy tegnap a kormány kihirdette a háborús veszélyhelyzetet, amely mától van érvényben. Várhatóan ma intézkedéseket is be fognak jelenteni, akár gazdaságpolitikai, akár költségvetési oldalról.

A következő hetekben és hónapokban egyébként a kormány számára jól fog jönni a rendeleti kormányzás. Legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogy az idei költségvetésben tátongó 1000-1500 milliárd forintos elcsúszást ki kell igazítania. És már ebben a cikkünkben rámutattunk arra, hogy amennyiben a kormány a kiigazító/megszorító csomag látszatát is el akarja kerülni, akkor azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a beruházásbefagyasztásról és kiadáscsökkentésről egyedi kormányrendeletek fognak megjelenni a különböző közlönyökben, és így a kívülállóknak nehezen fog összeállni az egész egy teljes csomaggá.

A hazai blue chipek közül ma az OTP kifejezetten gyengén teljesít.

Kegyetlen időszakot élünk a tőzsdéken, de a profi befektetők már látják a fényt az algút végén

A Wall Street stratégái arra számítanak, hogy az amerikai tőzsdék a jelenlegi szintek felett zárják a 2022-es évet, de néhányan a Reuters felmérése szerint az infláció és az agresszív kamatemelések miatt a gazdasági növekedést gátló és a befektetőket negatívan érintő turbulenciákra figyelmeztettek.

Kegyetlen időszakot élünk a tőzsdéken, de a profi befektetők már látják a fényt az algút végén

Jó a hangulat Európában

A tegnapi esés után ma felfelé vették az irányt a tőzsdék, a DAX 0,7 százalékos pluszban van, a CAC 0,6 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,5 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 1,1 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 1 százalékot emelkedett

.

Jövő héten már lehet kereskedni a NAP új részvényeivel

Az Xtendre bevezetendő új részvényekkel történő első kereskedési nap 2022 június másodika.

Jövő héten már lehet kereskedni a NAP új részvényeivel

Lefordult a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP 2,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,5 százalékot esett, a Richter azonban 0,1 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,8 százalékos mínuszban van.

Ismét 1 milliárd forintért vett saját részvényeket az OTP

A BÉT oldalán számolt be a tranzakcióról a nagybank, a vétel az aznapi forgalom közel 15 százalékát tette ki.  

Ismét 1 milliárd forintért vett saját részvényeket az OTP

Még nem haltak ki a bikák, egyikük szerint komoly emelkedés jöhet a tőzsdéken

Miközben a lakossági befektetők a részvényárak erőteljes ingadozása miatt a kiutat keresik a piacról, Julian Emanuel, az Evercore ISI igazgatója inkább munkába állítaná a pénzt. Az elmúlt időszakban nagyon felerősödött az a narratíva, hogy az esésnek még bőven nincs vége, így üdítő olyan véleményt látni, mely alapján a tőzsdei bikák még haltak ki teljesen.

Még nem haltak ki a bikák, egyikük szerint komoly emelkedés jöhet a tőzsdéken

Emelkedéssel nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,8 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 2,2 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,19 százalékot esett, a Hang Seng 0,88 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 1,52 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,81 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,09 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,67 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,3 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,52 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,71 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

A német GDP első negyedéves alakulása már ismert a becslésből, most a részletes adat jelenik meg ma reggel. A nap második felében pedig az amerikai tartós fogyasztási cikkek rendelésállományára, majd este a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére lesz érdemes figyelni, hátha a jegybank elárul valamit a jövőben várható kamatpályáról is.

2022. május 23. - május 29. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-beszámoló ápr.
május 24. kedd 9:00 KSH Keresetek márc.
május 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 26. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
május 26. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség ápr.
május 26. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
május 27. péntek 9:00 KSH Népmozgalom ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 23. hétfő 10:00 Németo. IFO hangulatindex máj.
május 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 10:30 UK Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) máj.
május 25. szerda 8:00 Németo. GDP (részletes) Q1
május 25. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése ápr.
május 25. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
május 26. csütörtök 14:30 USA GDP (részletes) Q1
május 27. péntek 14:30 USA PCE infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 1,4 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 27,9 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 14,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 38,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 49,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 928,62 0,2% -2,2% -5,6% -12,1% -7,2% 52,0%
S&P 500 3 941,48 -0,8% -3,6% -7,7% -17,3% -6,1% 63,9%
Nasdaq 11 769,84 -2,2% -6,3% -11,9% -27,9% -13,7% 105,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 748,14 -0,9% 0,3% -1,3% -7,1% -5,7% 35,5%
Hang Seng 20 112,1 -1,7% -2,4% -2,6% -14,0% -29,2% -20,9%
CSI 300 3 959,15 -2,3% -1,2% -1,3% -19,9% -23,2% 15,6%
Európai részvényindexek              
DAX 13 919,75 -1,8% -1,9% -1,6% -12,4% -9,8% 10,1%
CAC 6 253,14 -1,7% -2,8% -5,0% -12,6% -2,4% 17,1%
FTSE 7 484,35 -0,4% -0,5% -0,5% 1,4% 6,1% -0,4%
FTSE MIB 23 876,08 -1,1% -1,8% -1,7% -12,7% -4,1% 11,7%
IBEX 8 631,2 0,1% 1,8% -0,2% -0,9% -6,2% -20,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 978,09 -1,1% 2,6% -0,5% -15,3% -7,4% 25,5%
ATX 3 263,23 -0,4% 1,9% -1,0% -15,5% -5,2% 1,8%
PX 1 308,55 -1,1% -0,1% -5,1% -8,2% 12,9% 29,5%
WIG20 56 514,99 -1,1% 0,5% -7,2% -18,4% -11,2% -7,1%
Magyar blue chipek              
OTP 10 295 -1,6% -2,7% -5,5% -38,0% -34,0% 18,8%
Mol 2 872 1,1% 1,3% -6,1% 14,0% 26,3% 4,9%
Richter 7 380 -3,7% 7,0% 7,3% -15,4% -11,0% 5,4%
Magyar Telekom 419 1,9% 2,2% 7,7% 1,8% 4,5% -10,5%
Nyersanyagok              
WTI 112,27 -0,7% -0,1% 9,1% 49,3% 69,6% 119,9%
Brent 113,79 0,2% 1,4% 6,7% 45,1% 66,1% 110,0%
Arany 1 866,3 0,6% 2,4% -3,2% 2,4% -1,0% 48,9%
Ezüst 22,15 1,7% 2,0% -8,8% -4,8% -20,3% 29,8%
Devizák              
EURHUF 383,2 0,2% -0,9% 3,1% 4,0% 10,2% 24,4%
USDHUF 357,2461 -0,4% -2,6% 3,6% 10,2% 25,6% 29,7%
GBPHUF 446,9751 -0,6% -2,2% 1,1% 1,7% 11,1% 25,5%
EURUSD 1,0727 0,5% 1,8% -0,5% -5,7% -12,2% -4,1%
USDJPY 127,6700 0,0% -1,3% -0,7% 10,9% 17,4% 13,9%
GBPUSD 1,2525 -0,4% 0,4% -2,5% -7,5% -11,5% -3,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 632,15 1,9% -2,6% -25,4% -35,9% -23,7% 1 124,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 2,77 -3,4% -7,1% -4,7% 84,8% 72,5% 23,0%
10 éves német állampapírhozam 0,96 -6,9% -9,0% 3,6% -633,5% -777,3% 134,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,01 0,7% -7,4% 1,9% 53,1% 124,0% 123,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF