Összeomlott álmok és elégett vagyonok - Ezt hozta a kriptopiaci kísérlet bukása

Portfolio
A TerraUSD piaci kapitalizáció alapján az egyik legnagyobb kriptopénz volt, mielőtt az árfolyama összeomlott volna. A kriptopiaci kísérlet bukásán a befektetők óriási vagyonokat buktak, és sokan azon tűnődnek, vajon egész csak egy átverés volt-e. Egy massachusettsi sebész nem tudja megállni, hogy ne gondoljon arra, hogyan veszítette el új családi házára szánt pénzét; egy fiatal ukrán öngyilkosságot fontolgatott, miután elvesztette megtakarításainak 90 százalékát; más befektetők feladták álmaikat, hogy új vállalkozásba kezdjenek, vagy kilépjenek a munkahelyükről.

Túl szép volt, hogy igaz legyen

Hogy mi volt a fenti befektetőkben a közös? Mindannyiukat magával ragadta a TerraUSD mánia, amelynek eredményeként a token összértéke 18 milliárd dollárra duzzadt, mielőtt e hónap elején összeomlott volna. A token hirtelen összeomlása jó emlékeztető arra, hogy a kriptopénzek a legkockázatosabb eszközosztályba tartoznak, főleg a gyenge szabályozás és kevés jogorvoslati lehetőség miatt a veszteségeket elszenvedő befektetők számára.

A zuhanás sok befektetőt váratlanul ért, mivel a TerraUSD egy stablecoin volt, amelyet úgy terveztek, hogy fenntartsa az 1 dolláros tokenenkénti értékét. A bitcoinnal ellentétben, amely rövid története során többször is beszakadt, a TerraUSD-t úgy tervezték meg, mint egy menedékeszközt a piaci volatilitás elől. Ehhez képest a hónap elején 1 dollár alá esett az értéke, és most pedig 3 cent körül mozog az árfolyama.

A befektetők azért vették nagy mennyiségben a TerraUSD-t, mert az Anchor Protocolban, egyfajta kriptobankban közel 20 százalékos éves hozamot lehetett rajta elméletben keresni, ha a befektetők betétként elhelyezték a pénzüket. Sokan azonban már korábban is megkérdőjelezték, hogy az Anchor által kínált hozamok fenntarthatóak-e, bár a decentralizált pénzügyekben azért lehet látni hasonlóan magas rátákat.

Ahogy az gyakran előfordul a piacok szabályozatlan, kiforratlan részein, a helyzet túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, és a TerraUSD összeomlása a stablecoinok fölötti nagyobb állami felügyeletért kiált.

Néhány befektető, aki pénzt vesztett a TerraUSD-n, azt mondja, hogy nem értették pontosan, mibe fektettek. Az egyik fő kockázat, amelyet sokan nem értékeltek, maga a stablecoin felépítése volt. A TerraUSD azért volt hajlamos az összeomlásra, mert egy "algoritmikus" stablecoin volt,

amely mögött nem volt valódi eszközökből álló fedezet.

Más stablecoinok, mint például az USD Coin mögött elméletben a digitális valuta minden egyes egységéért 1 dollár készpénzt, államkötvényt vagy más hagyományos pénzügyi eszközt tartanak, ami lehetővé teszi számukra, hogy fenntartsák a stablecoin dollárhoz való kötöttségét és árfolyamának stabilitását.

A Terraform Labs, a TerraUSD és az Anchor Protocol mögött álló szingapúri székhelyű vállalat szóvivője elmondta, hogy tisztában volt mindkét kezdeményezés kockázataival.

Mint az életben gyakorlatilag minden másban, itt is mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen kockázatokat hajlandó vállalni

- mondta a szóvivő.

Porrá lett álmok

Keith Baldwin, egy 44 éves sebész, aki a massachusettsi New Bedford mellett él, az elmúlt évtizedben 177 ezer dollárt takarított meg. Tavaly fogta a megtakarításait, és USD Coin-t vásárolt, amit egy 9 százalékos éves hozamot fizető kriptószámlán helyezett el.

Áprilisban átvitte egy TerraUSD által működtetett ál-takarékszámlára, amely 15 százalékos kamatot kínált. Megtakarításának több mint 90 százaléka néhány nap alatt eltűnt, amikor a TerraUSD elvesztette a dollárhoz való kötöttségét. Baldwin a Wall Street Journalnak elmondta, hogy nem tudott arról, hogy a Stablegains, a számlát kezelő startup, az USD Coin állományát TerraUSD-re váltotta át. (Az USD Coin megtartotta a dollárhoz való közöttségét.)

Baldwin nem tartja magát nagy kripto rajongónak, azt remélte, hogy a pénzből majd vehet egy házat. Most viszont visszafogta a kiadásait, hogy tudjon félretenni legalább a gyermekei oktatására.

Nem akarom büntetni a gyerekeinket az én hibámért

- mondta.

A TerraUSD május 7-én 1 dollár alá esett. A következő héten az árfolyam jelentős kilengéseket mutatott, miközben a stablecoin mögött álló csapat - amelynek vezetője a dél-koreai kriptofejlesztő és a Terraform Labs alapítója, Do Kwon - egy 3 milliárd dolláros tartalékalapot égetett el, hogy sikertelenül próbálja megvédeni a TerraUSD értékét.

Amikor Baldwin megtudta, hogy a TerraUSD problémái veszélyeztetik a megtakarításai, sietett kivonni a pénzét a Stablegainsből, de órák teltek el, amíg a webhely feldolgozta az átutalást.

Mire a pénz Baldwin újonnan létrehozott számláján landolt a Kraken kriptotőzsdén, a token árfolyama mindössze 14 cent közelében volt.

A Stablegains a múlt hétvégén közölte, hogy megszűnik, és az alapítók azt mondták, hogy mélységesen sajnálják a történeteket és lesújtottak. Egy e-mailben küldött nyilatkozatban a Stablegains közölte, hogy közzétette a DeFi kockázatait az interneten és a felhasználási feltételeiben. A startupnak közel 5000 ügyfele volt.

Az összeomlás világszerte hullámokat gerjesztett

Franciaországban Thomas Blanc azt remélte, hogy a kripto befektetésből származó nyereségét ingyenes elektronikus zenei fesztiválok szervezésére, jótékonysági projektekre és szülei korai nyugdíjba vonulásának elősegítésére fordíthatja.

Ehelyett végül közel 400 000 dollárt veszített.

Ausztráliában Ben Thompson álmatlan éjszakákat élt át, mielőtt elhatározta, hogy eladja a TerraUSD-jét, ha a token 65 centre emelkedik. Másnap reggel arra ébredt, hogy 10 cent körül van a token értéke.

Ukrajnában egy 30 éves férfi, aki korábban biztosítási területen dolgozott, úgy gondolta, hogy a stablecoin biztonságosabb lesz, mint egy bank a háború sújtotta országban. Elmondása szerint depresszióba esett, miután elvesztette megtakarításai nagy részét.

Baldwin, Blanc és Thompson, valamint az ukrán férfi mind tagja a Discord nevű chatplatformon működő több mint 4000 fős csoportnak, amelynek tagjai a veszteségeik kárpótlására törekszenek.

Egy május 13-i tweetjében a TerraLabs alapítója, Do Kwon sajnálatát fejezte ki azok felé, akik pénzt vesztettek a TerraUSD összeomlásán, azt írva:

Megszakad a szívem a fájdalom miatt, amit a találmányom okozott mindannyiuknak

Az elkövetkező napokban az összeomlásban magukat megégető befektetők egy új kriptopénzben kaphatnak kárpótlást, részben ellensúlyozva ezzel a veszteségeiket. Kwon és fejlesztőtársai elmondták, hogy az új kriptopénzt a Terra blokklánc hálózat újraindításának részeként hozzák létre.

Nem világos, hogy hány befektetőt érintett a TerraUSD összeomlása, de valószínűleg több ezerre tehető ez a szám.

Az összeomlásig körülbelül 265 000 kriptopénzcím helyezett el TerraUSD-t az Anchor Protocolba a blokklánc-analitikai szolgáltató Nansen szerint. Ez azonban nem biztos, hogy megfelel a befektetők teljes számának, mivel egy személynek több címe is lehet, néhány esetben pedig több ember egyesítette a vagyonát, és egy címről helyezte el azt az Anchoron.

Elveszett bizalom

Az eszközfedezetű stablecoinokkal ellentétben a TerraUSD mögött a Luna állt, egy volatilis kriptopénz, amelyet szintén Kwon hozott létre. A mechanizmust úgy tervezték, hogy az visszaállítsa a TerraUSD dollárhoz való kötöttségét, ha az ára valaha is eltérne az 1 dollártól.

Ennek a következőképpen kellett volna működnie: Ha a TerraUSD 1 dollár alá esett, a kereskedők megvásárolhatták a tokent, és átválthatták 1 dollárnyi Lunára (egy másik kriptovaluta), így arbitrázsprofitra tettek szert. Ez csökkentette a TerraUSD kínálatát, és az árát visszaszorította 1 dollárra. De a mechanizmus csak akkor működött, ha a kereskedők értéket láttak a Lunában. Amikor a TerraUSD árfolyama ebben a hónapban elkezdett ingadozni, a Luna szabadesésbe került.

Néhány befektető azt mondta, nem tudta, hogy a TerraUSD ennyire sebezhető. Brian Anderson, egy 45 éves volt utahi tanár 2020 decemberében 95 000 dolláros kölcsönt vett fel az otthonára, és a pénzt márciusban egy online befektetési kurzuson felbátorodva az Anchor Protocolba fektette. Úgy tervezte, hogy a kamatfizetésekből és más nyereségekből egy USA által akkreditált orvosi iskolába fog járni a Karibi-térségben, és orvos lesz.

Úgy gondoltam, hogy nem kockázatos egy stablecoinban tartani a megtakarításaim

- mondta Anderson.

Címlapkép: Gabby Jones/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF