Bitcoin
Üzlet

Összecsaptak a hullámok a kriptobányászok feje fölött

Portfolio
Az elmúlt időszakban a kriptovaluták piacán látott hatalmas mértékű esés mellett a növekvő energiaárak is jelentősen megnehezítik a bányászok életét, a növekvő költségek mellett pedig az eladói nyomás is fokozódik a piacon.

A Bitfarms, egy nagy kanadai bányászfarm a hlten közölte, hogy már nem "HODL-olja" az összes napi bitcoin-termelését, és elad, azért, hogy több készpénzt tudjon felvenni és meg tudja szilárdítani mérlegét. A Bitfarms elmondta, hogy az elmúlt héten 3000 bitcoint adott el mintegy 62 millió dollárért.

A HODL kifejezés a kriptorajongók körében népszerű stratégiára utal - kitartani a végsőkig-, és nem eladni a befektetéseiket, bármi történjen is. A Bitfarm stratégiaváltására azért került sor, mert a bitcoin árfolyama az elmúlt hónapban 32 000 dollár feletti szintről a jelenlegi 20 000 dollár körüli szintre zuhant.

A Bitfarms kifejtette, hogy a bevétel egy részét a Galaxy Digitalral szembeni adósságuk törlesztésére fordítják, amellyel BTC-alapú hitelkeretük van.

Érdekelnek a kriptodevizák, és szabályozott termékek segítségével vágnál bele?
A Portfolio Tanácsadói Központot neked hozták létre. Segít kiszűrni az árfolyammozgásokért felelős híreket a bulvárból.

Marcus Sotiriou, a GlobalBlock nevű kriptobróker elemzője szerint az eladás fő oka az volt, hogy a növekvő áramárakkal csökken a jövedelmezőség, így kénytelenek eladni bitcoinjaik egy részét, hogy fedezhessék a működési költségeket.

Azzal pedig, hogy többé már nem csak tartják a kriptoeszközeiket,

a Bitfarms valószínűleg folyamatos eladói nyomást fog gyakorolni a piacra

- tette hozzá.

Az elemző rámutatott a Glassnode adataira, amelyek szerint más bányászok is eladók voltak a piacon az utóbbi időben. A bányászok egyenlege stagnált a 2019-21-es felhalmozási - felfelé irányuló - trendből, és átfordult csökkenésbe. A bányászok a múlt héten körülbelül 9 ezer darab bitcoint adtak el a közel 60 ezres teljes állományból..

Igaz, megjegyezte, hogy a bányászok a múltbeli bika, és medve piacok során is egyaránt adtak el, például a legutóbbi medve piac 2018. novemberi mélypontján, amikor a bányászok egészen a 3000 dolláros szintig kapituláltak. Bikapiacokon felhalmoznak, medvepiacokon pedig eladnak, azért hogy a magas tőkeáttétel miatti kamatfizetéseket, illetve a növekvő költségeket fedezni tudják.

A Bitcoin-bányász részvények is jelentős mínuszban vannak idén, a Bitfarms részvénye 71 százalékkal esett, és hasonló veszteségeket szenvedett el a Hut 8 Mining, a Riot Blockchain, és a Bit Digital is, melynek részvényeinek árfolyama több mint 50 százalékkal csökkent.

Ami azt a kérdést illeti, hogy a jelenlegi helyzetben az intézmények vagy a kisbefektetők néznek-e szembe nagyobb veszteségekkel Sotiriou elmondta, hogy szerinte mindkét csoport hatalmas, még nem realizált veszteségeket tart, a helyzet a Glassnode adatai szerint pedig rosszabb, mint 2020-ban.

Megjegyezte azt is, hogy az aktívan kezelt kripto ETF Canada's Purpose múlt pénteken dobta bitcoin állományának 50 százalékát, 24 500 bitcoint adott el 2022. június 18-án, ugyanazon a napon, amikor az árfolyam 17 600 dolláros mélypontra zuhant.

Ez annak az eredménye, hogy a kriptohitelezők túl nagylelkűek, a hitelfelvevők pedig túl sok adósságot és ezáltal kockázatot vállaltak, és ez vezetett a bitcoin és ethereum közelmúltbeli kényszerű eladásához

- mondta.

A bitcoin árfolyama a tavaly novemberi 69 ezer dolláros csúcstól mintegy 72 százalékkal került lejjebb, az árfolyam jelenleg a 20 000 dolláros kulcsszint közelében mozog.

btc0623b

(MarketWatch)

Címlapkép: Andriy Onufriyenko

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankkártya okostelefon kéz nő okosóra