bankkártya okostelefon kéz nő okosóra
Üzlet

Kiderült, mi az egyik legnagyobb gátja az elektronikus fizetések terjedésének

Portfolio
Az MNB megvizsgálta a hazai elektronikus fizetési szokásokat, a felmérésük szerint 2020-ban már a felnőtt lakosság 80 százaléka vette igénybe az elektronikus fizetési lehetőségeket. A részletes elemzés szerint egy jól körülhatárolható csoportnak igenis az elektronikus fizetések árazásával van baja, azaz túl drágának tartják a banki szolgáltatást, ezért nem fizetnek elektronikusan. Illetve továbbra is az egyik legnagyobb gondot a készpénzben jelentkező jövedelem jelenti az elektronikus fizetések további térhódítása előtt.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Az MNB a Fizetési Rendszer Jelentés c. évente kiadott jelentésében mutatta be a 2020-as adatokkal készített elemzését a hazai elektronikus fizetési szokásokról, melyből kiderül, hogy

  • a felnőtt lakosság 80 százaléka nyitott az elektronikus fizetésekre,
  • a számlafizetésnél a megkérdezettek fele fizet kizárólag elektronikusan, 68 százalék nyitott az elektronikus fizetésre,
  • az internetes vásárlásnál 34 százalék fizet csak elektronikusan, és 91,8 százalék nyitott erre.
Forrás: MNB, Fizetési Rendszer Jelentés

Az elektronikus vagy készpénzes fizetés közötti választásban a felmérés szerint szerepe van az egyes szociodemográfiai tényezőknek, mint például a kor, a végzettség, a munkahelyi státusz, a háztartás egy főre jutó jövedelme. A fiatalabb korosztályok, a magasabb iskolai végzettséggel és egy főre jutó jövedelemmel rendelkező rétegek szívesebben fizetnek elektronikusan, nagyobb arányuk is használja az elektronikus fizetési módokat, például:

  • Míg a 60 év alatti korcsoportok esetében minimum 85 százalékos a használati arány, addig a 60 év felettieknél csak 60 százalék.
  • A végzettség fokának emelkedésével 43 százalékról 94 százalékra emelkedik az elektronikus fizetést használók aránya.
mnb2szociografia fizetés
Forrás: MNB, Fizetési Rendszer Jelentés

Az MNB leszögezi, hogy az elektronikus fizetés elterjedését továbbra is hátráltathatja a készpénzes jövedelem, illetve a szolgáltatások árazása:

2020-ban a lakosság 15 százaléka teljes egészében készpénzben kapta jövedelmét, további 8 százalék pedig vegyesen jutott elektronikus és készpénzes bevételekhez.

Emellett a felmérés elkészítésekor még az is problémát jelenthetett, hogy egyesek ugyan szívesen fizetnének elektronikusan, de nem mindenhol volt rá lehetőségük. Mint ismeretes, az online pénztárgép használatára kötelezetteknek 2021. január 1-jétől kötelező biztosítaniuk elektronikus fizetési lehetőséget.  

Fontos tényező még az árazás is, a felmérés alapján:

a lakosság harmada többször élne az elektronikus fizetéslehetőségével, ha a banki szolgáltatások olcsóbbak lennének.

Az MNB csoportelemzés segítségével összerendezte azokat az elektronikus fizetést végző egyéneket, akik a kártyás fizetések, az átutalások, valamint a készpénzfelvételek száma, az egy főre jutó jövedelem és a kor alapján hasonlóak.

mnb3csoportok
Forrás: MNB, Fizetési Rendszer Jelentés

Az elektronikus jövedelemmel rendelkező lakosság ötöde pénzforgalmi szempontból aktívnak tekinthető. Ebben a csoportban a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem, a legalacsonyabb az átlagéletkor a legmagasabb a diákok és a fiatal munkavállalók koncentrációja.

Az alkalmanként elektronikusan fizető csoport tagjai pedig ismerik ugyan az elérhető elektronikus szolgáltatásokat, és használják is őket, azonban a tranzakciószámok jóval elmaradnak az előző csoportétól. Ebben a csoportban jelentős a tér a tranzakciószám növekedésre, ami a következő évek remélt növekedésének a bázisát jelentheti. Az elektronikusan alkalmanként vásárlók több, mint fele elektronikusan elkötelezettnek tekinthető.

Ennek a részcsoportnak a 48 százaléka végez átutalást, ami ugyan meghaladja a teljes sokaság átlagát (47 százalék), de jóval elmarad az elektronikusan aktív csoportétól (84 százalék). Az elektronikusan alkalmanként vásárlók esetében a legmagasabb azoknak az aránya, akik túl soknak találják a banki költségeiket. Ezen belül az elektronikusan elkötelezettek esetében jelentős azoknak az aránya, akik többször fizetnének elektronikusan, ha az olcsóbb lenne (49 százalékuk válaszolta ezt).

Összességében tehát megállapították, hogy

az elektronikusan alkalmanként vásárlók közül az elektronikusan elkötelezetteknek egyértelműen a szolgáltatás árazása az, ami számottevő mértékben befolyásolja a fizetési szokásaikat.

Végül az MNB elemzői arra jutottak, hogy az elektronikusan nem elkötelezettek csoportja esetében jelentős szerepe lehet a kedvező árazás mellett az innovatív (pl. azonnali fizetésre épülő) szolgáltatások fejlesztésének, illetve a különböző ösztönző intézkedéseknek. Az elektronikus jövedelemmel rendelkező lakosság 40 százaléka elektronikusan ritkán vásárol. Ennek a rétegnek az átlagéletkora 64 év, vagyis magas a nyugdíjasok koncentrációja. Itt az elektronikus tranzakciószámok növekedéséhez vélhetően nem elegendő a kedvező árazás és az innovatív szolgáltatások bevezetése, hanem egyéb támogató intézkedések is szükségesek.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images

villanyautok toltes
aszály

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
tőzsde részvény