Megszólaltak a benzinkutasok: sok vállalkozás végveszélybe került

Portfolio
MTI
A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a mai napon megbeszélést folytatott az Agrárminisztériumban Nobilis Márton kereskedelempolitikáért felelős államtitkárral – olvasható a szervezet közleményében. A megbeszélés során ígéretet kaptak, hogy a támogatási kérelmek befogadása a héten megtörténik, és a kifizetések a jövő héten megkezdődnek. Arról egyelőre nem szól a közlemény, hogy ennek ellenére megtartják-e a hétvégi 48 órás zárva tartást, amit a múlt héten belengettek.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Mol az első hat hónapban történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, örülünk annak, hogy a magyar állam a megnövekedett üzemanyag felhasználás miatt rekord adóbevételt realizált – olvasható az FBSZ közleményében.

Ugyanakkor szeretnénk megemlíteni, hogy a kis- és közepes családi vállalkozások az üzemanyag kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek, megélhetésük, tulajdonuk sincs biztonságban

- figyelmeztet a szakmai szervezet.

Kedd délután 15 órára közgyűlést hívott össze az FBSZ, hogy az államtitkar úrral folytatott megbeszélésüket megvitassák és álláspontjukat kialakítsák. Egyben kezdeményezik a Mol ügyvezetésével a kapcsolatfelvételt a vidék jobb üzemanyag ellátása érdekében.

A közlemény arról nem tesz említést, hogy a kormányzati ígéretek után megtartják-e a péntekre és szombatra tervezett 48 órás leállást a független kutasok, erről is a délutáni közgyűlés dönthet akár. A múlt héten a támogatások késlekedése, illetve az ellátás akadozása miatt döntöttek úgy, hogy kétnapos zárva tartással jelzik problémáikat.

A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón a tárgyalásokat követően.

A kormány az idén márciusban vezette be a kisbenzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak - emlékeztetett az államtitkár. Jelezte: a támogatás folytatásáról Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét is tájékoztatta.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF