Ítéletidő csapott le Szlovéniára és Ausztriára

MTI
Heves vihar söpört végig Szlovénián csütörtökön délután, tetőket szakított le és fákat döntött ki, Ljubljanában többen könnyebben megsérültek - közölték a helyi hatóságok. A heves zivatarok komoly károkat okoztak az áramhálózatban Ausztria déli részén is, az ÖBB állami vasúttársaság leállította a vasúti forgalmat csütörtök délután Karintia, Stájeroroszág és Kelet-Tirol tartományok területén.

A szlovén fővárostól 20 kilométerre északnyugatra fekvő Kranj városában mintegy 70 épület tetejét rongálta meg a vihar. Többen könnyebben megsérültek Ljubljanában, ahol a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint óránkénti 102 kilométeres, viharos erejű széllökéseket mértek. Egy fa rádőlt egy nőre a Tivoli parkban, egy motorost elsodort egy leszakadt reklámtábla, és egy autóra gipszkarton zuhant egy közeli építkezésről.

Több utat is elzártak a kidőlt fák. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek, amíg a tűzoltók el nem távolítják a törmeléket az utakról. A környezetvédelmi ügynökség szerint a szél sebessége a Krvavec-hegyen elérte az óránkénti 113 kilométert, a közép-szlovéniai Trojane faluban a 109 kilométert és a 102 kilométert Ljubljana Bezigrad városrészben. Az ország nyugati részén, ahol gyakoribbak az erős széllökések, a szél sebessége nem haladta meg az óránkénti 100 kilométert.

Blaz Ster szlovén meteorológus szerint a vihar annak a légköri képződménynek a része, amely a Tirrén-tenger felett alakult ki, és amely áthaladt Korzikán és Olaszországon is. Korzikán hárman életüket vesztették és tizenketten megsérültek a csütörtök reggeli viharban.

Ausztriában egyelőre nem tudni, hogy meddig fog szünetelni a vasúti közlekedés. Az ÖBB közölte, hogy az éppen úton lévő vonatokat a legközelebbi állomásokra irányították át. Mindemellett pótlójáratok egyelőre csak korlátozottan állnak rendelkezésre, folyamatban van a vészhelyzeti menetrend kidolgozása - tette hozzá az osztrák vasúttársaság.Az osztrák rendőrség és a vöröskereszt közölte, hogy két gyerek vesztette életét az ítéletidőben Karintia tartományban. A híradás szerint a gyerekek a St. Andrä település melletti kis tónál haltak meg, ahol a vihar fákat csavart ki a földből. Tíz ember megsérült. Viharos széllökések miatt fák tucatjai dőltek az A2-es autópályára Griffen településnél. Áramkimaradások voltak továbbá az alagutakban, az Olaszországba vezető fontos közlekedési útvonalakat helyenként le kellett zárni a takarítási, valamint a javítási munkálatok idejére.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF