Kilőtt a gázár a szivárgások hírére

Portfolio
A tegnapot közel 6,3 százalékos mínuszban zárta a gáz ára, miután az előrejelzésekhez képesti gyengébb kereslet, a Norvégiából érkező megnövekedett gázmennyiség, valamint az erősebb LNG-import egyaránt hozzájárult az energiapiaci nyomás mérséklődéséhez. Ma reggel azonban ismét emelkedésben van a gáz ára, miután az Északi Áramlat 1 vezetéken hirtelen nyomásvesztést érzékeltek a hatóságok, nem sokkal azt követően, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetéken szivárgást észleltek.

Újabb lépéssel függetlenedik Európa az orosz gáztól

Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.

Újabb lépéssel függetlenedik Európa az orosz gáztól

Már 195 eurón is állt a jegyzés

A délelőtti órákban már a 195 eurós szinten is állt a jegyzés, jelenleg 190 eurón áll a gáz ára.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Jöhet a tél, nem lesz energiaválság Európában

A Bloomberg elemzői szerint Európa egyre hevesebb cseppfolyósított földgázvásárlása azt jelenti, hogy a télen valószínűleg elegendő is lesz az LNG az oroszországi szállítások ellensúlyozására. Az elemzés szerint azonban létezik olyan kedvezőtlen szcenárió, hogy egy hideg észak-ázsiai tél miatt rengeteg LNG-kapacitás fog a kontinensre jutni elsősorban Japán keresletének kielégítésére, ez a forgatókönyv pedig valószínűleg fokozott árversenyt és a gázárak emelkedését eredményezheti. Elemzésünkben utánajárunk, hogy jelenleg hogyan alakulnak az EU-s gáztároló-kapacitások, illetve a fogyasztásarányos töltöttségeket is megnézzük.

Jöhet a tél, nem lesz energiaválság Európában

190 euró közelében

A délelőtt már 9 százalékos pluszban van a gáz ára, jelenleg 189 eurón áll a jegyzés.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Ismét esésben

A reggeli 184,5 eurós csúcsot követően ismét csökkenésben a gázár, jelenleg 176,5 eurón áll a jegyzés.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Ismét 180 euró fölött

A reggeli órákban már 181 eurón áll a gáz ára, a mostani érték már 7,3 százalékkal van magasabban a tegnapi 168,7 eurós mélyponthoz képest.

Az ár tegnap azután indult emelkedésbe miután kiderült, hogy szivárog a gáz az Északi Áramlat 2 gázvezetéken.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Szivárgás a nagy európai gázvezetékeken - Célzott támadásról lehet szó

A német hatóságok tegnap esti információi szerint hirtelen nyomáscsökkenést észleltek az Északi Áramlat 1 vezeték mindkét ágában, illetve az Északi Áramlat 2-nél is. Egyelőre dolgoznak a szakemberek az ügy felderítésén, de nem kizárt, hogy célzott támadás történt az infrastruktúra ellen. Több elmélet is van arról, hogy ki lehet a felelős a nyomáscsökkenésért, az egyik szerint "önmerénylet" történt és Oroszország robbanthatta fel a vezetékeket azzal a céllal, hogy megosztottságot szítson a nyugati szövetségesek között és bizonytalanságot keltsen a piacokon, hogy ismét feljebb tornássza a gázárakat.

Szivárgás a nagy európai gázvezetékeken - Célzott támadásról lehet szó

Emelkedéssel kezdi a napot a gázár

Ma reggel mérsékelt emelkedésben van a gáz ára, jelenleg 177 eurón áll a jegyzés, ami 1,6 százalékkal van magasabban a tegnapi 172,9 eurós záróértékhez képest.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest már közel 50 százalékkal mérséklődött a gáz ára, a szeptemberi 290 eurós szinthez pedig már 39,9 százalékkal került lejjebb a jegyzés.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Mi történt az elmúlt napokban?

  • Az elmúlt napokban jelentősen csökkent a gázár a szeptember eleji 290 eurós csúcstól, miután kedvező fejlemények érkeztek az uniós vészhelyzeti energiaügyi csomaggal kapcsolatban, emellett
  • Szintén hozzájárultak az árak mérséklődéséhez az ukránt frontról érkező, az európai piac szempontjából kedvező hírek is, azonban múlt héten Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendel el Oroszországban, ezt követően pedig egészen a 214 eurós szintig emelkedett a gáz ára.
  • Az előző hét végére a gáz ára azonban újból visszahúzódott a 200 eurós szint alá, tegnap pedig már a 180 eurós szint alatt zárt az ár.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF