Nem lett meg az 1000 pont, de így is komoly volt a felpattanás Amerikában

Portfolio
Komoly mínuszban indult a hét a tőzsdéken, a vezető börzék mellett a magyar tőzsde is lejjebb került, a nyitást követően azonban fokozatosan javult a hangulat, délutánra pedig pluszba fordultak az európai részvényindexek, így a magyar tőzsde is. Amerikában szintén kedvező hangulatban indult a kereskedés, mind 3 vezető index szép pluszban nyitott. A nemzetközi hangulat javulásához hozzájárul a dollár gyengülése is, miután a nemrég publikált ISM beszerzési-menedzser index kedvezőtlen képet fest az amerikai gazdaság alakulásáról, valamint a piac már a foglalkoztatottság növekedésének mérséklődését is árazhatja, amely egyike a Fed által legközelebbről figyelt mutatóknak.

A végén alább hagyott a lendület

A nap végén a Dow Jones bő 760 pontos, 2,7%-os emelkedéssel zárt, az S&P-500 2,6%-kal, a Nasdaq pedig 2,3%-kal került feljebb.

Tovább, tovább...

A Dow már több mint 900 pontos, 3,2%-os emelkedésben van, miközben az S&P-500 3,1%-kal, a Nasdaq pedig 2,8%-kal került feljebb.

Még mindig van feljebb

Az utolsó két órára fordulva a Dow Jones index már 2,6%-os, 750 pontos emelkedésben van, az S&P-500 2,5%-kal, a Nasdaq pedig 2,1 százalékkal erősödött pénteki értéke fölé. Vagyis minden jel szerint erősen indítják az októbert a tengerentúli indexek, a kérdés, hogy ez mire lesz elég az idei mélypontok után.

Jelentős emelkedésben Amerika

Kifejezetten jól indult a kereskedés a Wall Streeten, most a Dow Jones majdnem 640 pontos, 2,2%-os emelkedésben van, de az S&P-500 is 2 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal került feljebb a pénteki záróértékhez képest.

Megszenvedték a hazai blue chipek a szeptembert, mi lett a tőzsdei forgalommal?

Csökkent szeptemberben a BÉT forgalma augusztushoz és az előző év azonos időszakához képest is – derül ki a magyar tőzsde ma publikált havi statisztikáiból. A brókercégek versenyében ezúttal is a Wood kerekedett felül, de a Concorde csak minimálisan maradt le szeptemberben a részvényforgalom tekintetében, az Erste pedig tartotta harmadik helyét.

Megszenvedték a hazai blue chipek a szeptembert, mi lett a tőzsdei forgalommal?

Európa is jól teljesít

A zárást megelőzően a vezető börzék közül a DAX 0,8, a CAC pedig 0,4 százalékos emelkedésben van. Jól teljesít a BUX is, a magyar index már közel 1 százalékot emelkedett.

Csúnya helyzetkép az amerikai gazdaságról: beütött a félve várt a recesszió?

Kedvezőtlen képet fest az amerikai gazdaságról a frissen közölt ISM beszerzési-menedzser index, ezek közül is különösen a foglalkoztatottsági alindex mutat kedvezőtlen képet.

Gyengül a dollár

Az elmúlt hetekben az erősödő dollár komoly nyomás alatt tartotta a piacokat, a mai emelkedéshez nagyban hozzájárul a zöldhasú gyengülése, az euróval szemben már újra 0,98 fölött áll a jegyzés.

A dollár gyengülésének hátterében az állhat, hogy miután igencsak kedvezőtlen képet fest a gazdaságról a nemrég publikált ISM beszerzési-menedzser index - különösen a foglalkoztatottsági alindex - a piac vélhetően azt árazza, hogy a foglalkoztatottság növekedése markánsan csökkenhetett, a foglalkoztatottság alakulása pedig egyike a Fed által leginkább figyelt mutatóknak, a feszes munkaerőpiac ugyanis erősíti az inflációs nyomást.

Rákapcsolt Amerika

A Dow már 2,1, az S&P 500 2, a Nasdaq pedig 1,7 százalékos pluszban van.

Egyre feljebb a BUX

Nagy Márton bejelentését követően mérsékelten, de javult a hangulat a magyar tőzsdén már, 0,5 százalékos pluszban van a BUX. Mind a 4 hazai blue chip pluszban van.

A bejelentést követően a forint is erősödni tudott, azonban nem beszélhetünk nagyobb árfolyamreakcióról.

Megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása

Az ellátásbiztonság mellett pénzügyi szempontból is biztonságossá teszi Magyarország gázellátását az MVM ma bejelentett két lépése, megszakítva a gáz tőzsdei ára és a forint árfolyama közötti szoros együttmozgást – közölte egy mai sajtóbeszélgetésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer. Ismertette: 2022 októberétől 2023 márciusáig, vagyis hat hónapra szól az oroszoktól kapott halasztott fizetés a gázár egy bizonyos (üzleti titkot képező) küszöbérték feletti részére. Minden egyes hónap küszöbérték feletti gázárát egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetjük ki 2026 márciusáig.

Emelkedésben Amerika

A nyitást követően a vezető amerikai részvényindexek közül a Dow 1, az S&P 500 0,7, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos pluszban van.

Nagy Márton: megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása, íme a halasztott fizetés részletei

Az ellátásbiztonság mellett pénzügyi szempontból is biztonságossá teszi Magyarország gázellátását az MVM ma bejelentett két lépése, megszakítva a gáz tőzsdei ára és a forint árfolyama közötti szoros együttmozgást – közölte egy mai sajtóbeszélgetésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer. Ismertette: 2022 októberétől 2023 márciusáig, vagyis hat hónapra szól az oroszoktól kapott halasztott fizetés a gázár egy bizonyos (üzleti titkot képező) küszöbérték feletti részére. Minden egyes hónap küszöbérték feletti gázárát egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetjük ki 2026 márciusáig.

Nagy Márton: megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása, íme a halasztott fizetés részletei

Elpattantak a nemesfémek, tépik az ezüstöt

Az elmúlt időszakban az erősödő dollár a részvény-, és kriptovaluta piac mellett a nemesfémeket is komoly nyomás alatt tartotta, ma azonban éppen emelkednek az árfolyamok. A mostani esés mögött nem áll komolyabb háttéresemény, azonban általánosságban megállapítható, hogy kifejezetten túladott volt a piac.

Elpattantak a nemesfémek, tépik az ezüstöt

Már a kibocsátási ár alatt a Porsche részvényei

A Porsche részvényei hétfőn, a tőzsdei bevezetést követő harmadik kereskedési napon a kibocsátási ár alá estek. A nagy figyelemmel kísért IPO több mint 25 év óta a legnagyobb tőzsdei bevezetés volt Németországban, annak ellenére, hogy a globális piacokon jelentősen megnőtt a volatilitás - írja a Reuters.

Már a kibocsátási ár alatt a Porsche részvényei

Bejelentette a kormány: halasztott fizetést kaptunk a gázra az oroszoktól

Az árak szélsőséges kilengése miatt két intézkedést hozott az MVM: egyrészt a finanszírozás optimalizálása céljából halasztott fizetési megállapodást kötött a Gazprommal, másrészt átalakításokat és energetikai fejlesztéseket tervez a földgáztaroló kapacitás hatékonyabb hasznosítására, aminek részeként a hajdúszoboszlói tárolónál 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntöttek - közölte az MVM.

Bejelentette a kormány: halasztott fizetést kaptunk a gázra az oroszoktól

Hibázott a Tesla, büntetik a részvényt

Bár a Tesla eladásai új negyedéves rekordot döntöttek, mégis elmaradtak az előrejelzésektől a harmadik negyedévben, részben logisztikai problémák miatt, melyek következtében nehezen tudta eljuttatnia autóit az ügyfelekhez a vállalat.

Hibázott a Tesla, büntetik a részvényt

Már pluszban a magyar tőzsde

Folyamatosan javul a hangulat a tőzsdéken, a délutáni órákban a BUX már minimális pluszban van, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,4, a CAC pedig 0,6 százalékos mínuszban van.

DAX

Továbbra is mínuszban a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül csak a Richter részvényei vannak pluszban a kereskedési idő felélnél.

Továbbra is mínuszban a magyar tőzsde

Emelkedéssel próbálkozik a DAX

A német tőzsde a nap elején már egészen a 11 800 pontos szintig is süllyedt, délben a DAX már csak 0,8 százalékos mínuszban van, ezzel pedig újra 12 000 pont fölött áll a jegyzés.

A vezető indexek közül a CAC 1,1, a FTSE pedig 0,8 százalékos mínuszban van.

Itt az új forintmélypont az euróval szemben!

Hétfő reggel kis erősödéssel kezdett a forint az euróval szemben, miután múlt héten új mélypontra ment, délelőttre viszont már a pénteki szintre gyengült vissza. Az euró/forint jegyzés végül emelkedésnek indult, és pár perccel délelőtt újra történelmi mélypontra zuhant a forint.

Itt az új forintmélypont az euróval szemben!

Még egy rossz hír a tőzsdéknek: részvényeladásokra készülhet az amerikai háztartások

Szabadulhatnak jövőre az amerikai részvényektől a háztartások és külföldiek, a Goldman Sachs stratégái szerint 100 milliárd dolláros nagységrendben adhatnak el jövő évben, ami közel hasonló mértékű, mint amennyi nettó vásárlás történt idén. A befektetők jelenlegi pozícionálása ugyanis arra utal, hogy további kockázatcsökkentés jöhet – írja a Bloomberg.

Még egy rossz hír a tőzsdéknek: részvényeladásokra készülhet az amerikai háztartások

Továbbra is mínuszban Európa

A délelőtti órákban továbbra is mínuszban vannak a vezető európai börzék, a DAX 1,3, a CAC pedig 1,5 százalékkal került lejjebb.

A BUX 0,7 százalékos mínuszban van.

Óriási grizzlymedve-veszély leselkedik a piacokra – Rég nem látott októberi összeomlás jöhet?

Az S&P 500 index a szeptember 30-i pénteken 22 hónapos mélypontra esett, benézve a 200 hetes mozgóátlaga alá. Az évtizedek óta nem látott geopolitikai feszültségek, a még mindig erős inflációs nyomás és a vele együtt szigorodó monetáris kondíciók mellett egyre nagyobb a globális recesszió és az azt kisérő vállalati eredményromlások veszélye. Az Apple és a Nike múlt heti vállalati hírei is erre utalnak. Így lépünk be a rettegett októberi hónapba, ahol egy negatív híráramlás esetén kísérthet 1929, 1987 és 2008 brutális októberi összeomlásának az árnyéka.

Óriási grizzlymedve-veszély leselkedik a piacokra – Rég nem látott októberi összeomlás jöhet?

Ugrik az olajár

Tegnap érkezett a hír, hogy egyes korábbi feltételezéseknél jelentősebb mértékben tervezi a termelés csökkentését az OPEC+ az olajárcsökkenés megállítása érdekében. Ennek következtében jelentős emelkedésben van ma az olajár.

A globális benchmark Brent 3,8 százalékos pluszban van.

A WTI típusú kőolaj hordónkénti ára pedig 4,2 százalékkal került feljebb.

Befektethet az Axa a világ legrégebbi bankjába

A francia Axa biztosító azt fontolgatja, hogy legalább 100 millió eurót fektet be a világ legrégebbi bankjának számító Monte dei Paschi di Siena új részvénykibocsátása során, anélkül, hogy a toszkán bankkal közös vállalkozását ez érintené – értesült a Reuters.

Befektethet az Axa a világ legrégebbi bankjába

Jelentős mínuszban a Credit Suisse

A nyitást követően a Credit Suisse részvényei már közel 10 százalékos mínuszban vannak, miután a vállalat új vezetője kevesebb mint 100 napot kért a befektetőktől arra, hogy új stratégiát dolgozzanak ki. Ez azonban úgy tűnik, túl hosszú idő a befektetőknek ebben a volatilis piaci környezetben, és nem segít a helyzeten az sem, hogy jelentősen megugrott az utóbbi napokban a svájci nagybank csődkockázata.

8000 forint alatt ragadt az OTP

Az OTP részvényei 0,4 százalékos mínuszban vannak a nyitást követően. A mostani eséssel továbbra is a 8000 forintos támaszszint alatt vannak a bank papírjai.

Esésben a vezető indexek

A nyitást követően a vezető börzék közül a DAX és a CAC is 1,1 százalékos mínuszban van. A BUX 0,8 százalékkal került lejjebb.

Tovább vette saját részvényeit a 4iG

A pénteki 60 000 darabos volument követően hétfőn tovább vette saját részvényeit a 4iG.

Tovább vette saját részvényeit a 4iG

Eséssel indul a hét a magyar tőzsdén

Mind a 4 hazai blue chip mínuszban van a nyitást követően.

Eséssel indul a hét a magyar tőzsdén

Esésben a BUX

A nyitást követően a magyar tőzsde 0,2 százalékos mínuszban van.

Durván visszavághatják a termelést, ugrik az olajár

Tegnap érkezett a hír, hogy egyes korábbi feltételezéseknél jelentősebb mértékben tervezi a termelés csökkentését az OPEC+ az olajárcsökkenés megállítása érdekében. A tagországok képviselői 2020 márciusa óta most szerdán fognak először találkozni személyesen, a termelés visszavágásáról szóló hírekre az olajárak hevesen reagáltak.

Durván visszavághatják a termelést, ugrik az olajár

Jelentős bevételnövekedés a Navigator Investmentsnél

A szeptemberben Xtend piacra lépett Navigator Investments bevétele jelentősen nőtt az első félévben és nyereséget könyvelt el az időszakban – derül ki a vállalat féléves jelentéséből.

Jelentős bevételnövekedés a Navigator Investmentsnél

Nagy tervek a Masterplastnál - Október 4-én megszólalnak a vezetők

A tomboló energiaválság, az elszabaduló rezsiköltségek egyre inkább előtérbe helyezik manapság az energiahatékonysági intézkedéseket, amelynek világszerte nagy nyertese lehet a szigetelőanyag-gyártó szektor. A trendek nagy növekedési potenciállal kecsegtetnek, és a sztoriból a hazai befektetők is kivehetik a részüket a BÉT-en forgó Masterplast részvényeivel. A szigetelőanyag-gyártó vállalat a közelmúltban megemelte eredményvárakozásait, bejelentette, hogy egy új piacra lép be, komoly beruházásokat irányozott elő és októberben nyilvános részvénykibocsátásra készül. Október 4-i ingyenes online klubrendezvényünkön a Masterplast vezetői ismertetik a friss stratégiát és a részvénykibocsátás részleteit, az OTP vezető befektetési stratégája pedig a részvényben rejlő befektetési sztoriról tart előadást. Az előadásokat követően a rendezvény résztvevői feltehetik kérdéseiket a cégvezetőknek.

Nagy tervek a Masterplastnál - Október 4-én megszólalnak a vezetők

Folytatódhat az esés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,5 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 1,7 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,79 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 1,2 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,71 százalékkal került feljebb.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 1,24 százalék mínuszban nyithat, a CAC 1,32 százalékot eshet, míg a FTSE 0,62 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,32 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,15 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB közli a hitelintézetek mérlegét és a pénzügyi számlákat, ezen felül érkeznek kamatstatisztikák - látszódni fog belőlük, hogy az MNB határozott monetáris szigorítása mennyire tudott átgyűrűzni a piaci hitelek árazásába. Az Egyesült Államokban a feldolgozóipari BMI árulkodhat a gazdaság aktuális állapotáról.

2022. október 3.-október 9. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
október 3. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege aug.
október 3. hétfő 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q2
október 3. hétfő 8:30 MNB Háztartási és vállalati kamatlábak aug.
október 3. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem (második becslés) júl.
október 4. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
október 6. csütörtök 9:00 KSH Ipar (első becslés) aug.
október 6. csütörtök 9:00 KSH Kiskereskedelem aug.
október 6. csütörtök 9:00 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
október 6. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
október 7. péntek 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák szept.
október 7. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok szept.
október 7. péntek 9:00 KSH Szálláshelyek forgalma aug.
Nemzetközi makrogazdaság
október 3. hétfő 16:00 USA ISM BMI (feldolgozóipar) szept.
október 4. kedd 9:00 EU Ecofin-ülés  
október 4. kedd 11:00 EU Termelői árak aug.
október 4. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések aug.
október 5. szerda 8:00 Németo. Külkereskedelem aug.
október 5. szerda 10:00 EU BMI (szolgáltatószektor)  
október 5. szerda 14:15 USA ADP munkanélkülsiég szept.
október 5. szerda 16:00 USA ISM BMI (szolgáltatások) szept.
október 6. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megredelések aug.
október 6. csütörtök 11:00 EU Kiskereskedelem aug.
október 6. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
október 7. péntek   EU EU-csúcs  
október 7. péntek 8:00 Németo. Kiskereskedelem aug.
október 7. péntek 8:00 Németo. Ipar aug.
október 7. péntek 14:30 USA Munkanélküliség szept.
október 8. szombat 3:45 Kína Caixin-BMI (szolgáltatások) szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén -6,6 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 33,7 százalékos eséssel a WIG20 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített -4,5 százalékos eséssel, a sor végén az OTP papírja áll 52,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 13,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 28 725,51 -1,7% -2,9% -9,6% -20,9% -15,1% 28,2%
S&P 500 3 585,62 -1,5% -2,9% -10,0% -24,8% -16,8% 42,3%
Nasdaq 10 971,22 -1,7% -3,0% -11,1% -32,8% -25,3% 83,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 25 937,21 -1,8% -4,5% -8,0% -9,9% -11,9% 27,4%
Hang Seng 17 222,83 0,3% -4,0% -13,7% -26,4% -29,9% -37,5%
CSI 300 3 804,89 -0,6% -1,3% -6,6% -23,0% -21,8% -0,8%
Európai részvényindexek              
DAX 12 114,36 1,2% -1,4% -6,5% -23,7% -20,6% -5,6%
CAC 5 762,34 1,5% -0,4% -7,2% -19,4% -11,6% 8,1%
FTSE 6 893,81 0,2% -1,8% -6,4% -6,6% -2,7% -6,5%
FTSE MIB 20 648,85 1,5% -2,0% -5,4% -24,5% -19,6% -9,0%
IBEX 7 366,8 0,9% -2,9% -7,7% -15,5% -16,3% -29,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 37 838,3 2,2% -2,1% -10,7% -25,4% -28,4% 1,5%
ATX 2 691,95 1,7% -1,4% -6,9% -30,3% -26,4% -18,8%
PX 1 123,37 0,8% -3,8% -5,0% -21,2% -15,2% 7,5%
WIG20 45 970,64 0,2% -4,4% -8,5% -33,7% -34,6% -28,5%
Magyar blue chipek              
OTP 7 908 0,1% -5,0% -8,2% -52,4% -56,5% -20,1%
Mol 2 406 3,4% -0,2% -13,9% -4,5% -6,9% -19,8%
Richter 7 400 3,9% 0,0% -9,1% -15,2% -12,8% 13,0%
Magyar Telekom 295,5 3,7% -1,5% -11,5% -28,2% -30,2% -38,4%
Nyersanyagok              
WTI 79,94 -2,1% 0,9% -13,2% 6,3% 6,3% 54,7%
Brent 88,69 0,0% 2,9% -10,7% 13,1% 12,9% 54,1%
Arany 1 674,06 1,0% 1,8% -3,0% -8,1% -4,9% 30,4%
Ezüst 19,22 2,3% 2,0% 4,1% -17,4% -12,9% 14,7%
Devizák              
EURHUF 423,0750 0,5% 4,2% 4,5% 14,8% 17,8% 36,2%
USDHUF 431,8635 0,2% 3,2% 6,5% 33,3% 39,3% 64,3%
GBPHUF 481,7749 1,0% 5,9% 2,6% 9,7% 15,2% 36,2%
EURUSD 0,9797 0,3% 0,9% -1,9% -13,9% -15,5% -17,1%
USDJPY 144,5900 0,0% 0,9% 4,1% 25,6% 29,6% 28,5%
GBPUSD 1,1163 1,2% 2,4% -4,0% -17,6% -17,2% -16,8%
Kriptovaluták              
Bitcoin 19 425 -0,9% 0,7% -2,0% -58,0% -55,7% 366,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,8 1,5% 2,9% 21,8% 153,8% 149,1% 63,5%
10 éves német állampapírhozam 2,11 -4,4% 3,8% 44,8% -1 276,5% -1 185,6% 354,9%
10 éves magyar állampapírhozam 9,92 0,0% 5,8% 10,0% 116,6% 200,6% 271,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Jasmin Merdan

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF