Lefeleződött a gáz ára, tovább folytatódik az esés

Portfolio
Ma is folytatódik a gázár esése, miután az előrejelzések szerint enyhébb tél jöhet Európában, illetve az európai gáztárolók is a vártnál nagyobb mértékű telítettségben vannak. Szerdán emellett átmeneti gázárplafon bevezetéséről szóló javaslatot tett az Európai Bizottság, az intézkedés addig lenne hatályban a tervek szerint, amíg az EU ki nem dolgoz egy új gázpiaci indexet.

Már 160 euró alatt

A délutáni órákban már 160 euró alá esett a gáz ára, a mostani 158,4 eurós szint pedig közel 10 százalékkal van alacsonyabban a tegnapi 175,7 eurós záróértékhez viszonyítva.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Tovább folytatódik az esés

Ma délelőtt 8,5 százalékos mínuszban van a gáz ára, a mostani 161 eurós szint 4,4 százalékkal van magasabban a heti 154,2 eurós mélyponthoz képest, és 12,4 százalékkal alacsonyabban a csütörtöki 183,7 eurós heti csúcshoz viszonyítva.

A mostani árszinteken pedig már kijelenthető, hogy

a gáz ára feleződött az augusztusi 342 eurós szinthez képest.

Az árak emelkedése még tavaly októberben kezdődött, amikor az Északi Áramlat 2 vezeték engedélyeztetésével kapcsolatos geopolitikai feszültségek következtében Oroszország csökkentette a gázszállítást.

Annak ellenére, hogy az előző évben a mostani szintek jelentették a csúcsot a gáz árában, általánosságban 80-100 euró közelében mozgott a jegyzés az őszi időszakban, a mostani szint pedig ehhez képest is nagyjából kétszerese ennek az értéknek,

ami egy esetleges ársapka bevezetésének ellenére is jelentős nyomás alatt tartja a gazdasági szereplőket.

A termék esetében lévő szezonalitásból adódó volatilitás mellett pedig az uniós szabályozások körüli bizonytalanságok, valamint az esetleges további geopolitikai feszültségek igencsak vad piaci mozgásokat is eredményezhetnek a téli időszakban.

A gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmak a héten tovább erősödtek. Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság a héten már javaslatot tett a bevezetésről, számos bírálatot kaptak a döntéshozók, hiszen az olcsóbb gáz megnövekedett fogyasztást is jelenthetne, és ugyan az idei télen már úgy tűnik biztonságban leszünk - a gáztárolók töltöttségét figyelembe véve -, a tavasszal kezdődő betárolási időszakban, majd később a téli szezonban - amint megírtuk grafikonokkal - még nehezebb helyzetbe hozhatja magát a döntés értelmében a kontinens,

ezért is van kiemelt szerepe a fogyasztás mérséklésének már a mostani időszakban.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF