Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Portfolio
A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

Március óta nem volt ilyen gyenge hete az S&P 500 indexnek

Csökkenéssel zártak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,3, az S&P 500 0,2, a Nasdaq 0,1 százalékot esett. Bár a mai esés nem volt jelentős, így is március óta a legrosszabb hetét zárta a Nasdaq és az S&P 500, a két index 3,5, illetve 2,8 százalékkal került lejjebb - írja a CNBC. A Dow 1,8 százalékot esett a héten.

Nincs nagy mozgás Amerikában sem

Enyhén negatív hangulatban várják a zárást az irányadó amerikai indexek, a Dow 0,2 százalékkal, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb. A Nasdaq kivételt képez, a technológia túlsúlyos index minimális pluszban áll.

Itt a következő célpont a techóriások ellen vívott harcban

A technológiai cégek megregulázásáért vívott háborúban az Amazon lehet a következő célpont, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ugyanis pert készül indítani az internetes kereskedelmi óriás ellen.

Tovább a cikkhez

Így zártak az európai tőzsdék

Mérsékelt elmozdulásokkal zárták a hét utolsó kereskedési napját a vezető európai indexek, a DAX 0,1 százalékkal került lejjebb, a CAC-40 0,4 százalékot esett, a FTSE-100 közben 0,1 százalékkal araszolt felfelé. Az építőipari részvények teljesítettek a leggyengébben ma, míg a technológia szektor az élen járt a Stoxx indexek közül.

Nem sikerült a fordítás, tovább esett az OTP

Nagyrészt iránykereséssel telt a kereskedés a nemzetközi piacokon, ami a magyar piacot is jellemezte, nagyobb kilengések mellett a pozitív és a negatív tartomány között ingadozott a BUX index, majd a végső irány végül az döntötte el, hogy az OTP-t nem sikerült a 13 400 forintos szint fölé visszatornázni, amiből aztán az utolsó órákban jött egy komolyabb lefordulás. Az OTP esése a BUX-ot is lefelé rántotta.

Tovább a cikkhez

Lefordult az OTP

A kereskedés utolsó szakaszára elfogyott az OTP lendülete, a bankapapír visszaadta a korábbi emelkedést és mostanra lefordult, jelenleg 0,4 százalékos mínuszban van a jegyzés. Az OTP esésével párhuzamosan a BUX emelkedése is olvadni kezdett, jelenleg 0,1 százalékos pluszban van a hazai részvényindex.

Óvatos emelkedés az USA-ban

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,1 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,3 százalékot erősdött, a Nasdaq pedig 0,5 százalékot emelkedett. Érdemi felpattanásról tehát továbbra sem beszélhetünk az elmúlt napok esése után, a befektetők továbbra is feszültek a Fed üzenetei miatt, melyek alapján a szigorú jegybanki politikai még jó ideig velünk marad.

Javuló hangulat

A délutáni órákban folytatódik a korábbi esés ledolgozása az európai tőzsdéken, így jelenleg már inkább iránykeresésről beszélhetünk a vezető európai indexek esetében.

Emelkedik a magyar tőzsde, felpattant az OTP

Délutánra javulni kezdett a hangulat a magyar tőzsdén a korábbi iránykeresés után. A BUX emelkedése elsősorban az OTP-nek köszönhető, melynek árfolyama egyre feljebb került a korábbi esés után. A nemzetközi porondon eközben érdemi hangulatjavulásról továbbra sem beszélhetünk, nagyrészt kis esés látszi Európában.

A nemzetközi porondon eközben érdemi hangulatjavulásról továbbra sem beszélhetünk, nagyrészt kis esés látszi Európában.

A Morgan Stanley szerint könnyen jöhet még nagyobb esés a tőzsdéken

A Morgan Stanley értékesítési és kereskedési részlege arra figyelmeztet, hogy a trendkövető kereskedőknél lassan eljöhet az a pont, amikor elkezdik felszámolni nagy piaci pozícióikat, miközben az opciós piaci dealerek a részvénykitettségük fedezése érdekében készülhetnek eladásra – írja a Bloomberg. A bank friss elemzése alapján tovább fokozódhat az esés a tőzsdéken.

Tovább a cikkhez

Esnek a holland bankok

Az ABN Amro és az ING Groep holland bankok árfolyama esik, miután a parlament alsóháza jóváhagyta a bankadó emelésére vonatkozó javaslatot az alacsonyabb jövedelmű háztartások támogatása érdekében. A holland törvényhozók többsége által jóváhagyott indítvány az előrejelzések szerint további 350 millió eurós adóbevételt hoz, de még a szenátus jóváhagyásától függ. A parlament emellett jóváhagyta a részvény-visszavásárlások megadóztatására vonatkozó javaslatot is, amely 1,2 milliárd euróval növeli a költségvetést.

Az ING árfolyama 5,2 százalékkal, az ABN Amro árfolyama pedig 4 százalékkal esett.

Új cég ment tőzsdére Bécsben, csalódás az első nap

Az EuroTeleSites részvényei pénteken 4,31 eurón nyitottak a bécsi tőzsdén, miután Ausztria vezető távközlési vállalata, az A1 Telekom Austria leválasztotta rádiótornyokkal foglalkozó üzletágát, hogy alaptevékenységére koncentrálhasson.Többek között a nemzetközi részvénypiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

Tovább a cikkhez

Negatív a hangulat

A délelőtti órákban továbbra is negatív a hangulat az európai tőzsdéken, így a központi banki kamatdöntésektől zsúfolt hetet gyengén zárthatják. A pesszimizmus fő oka, hogy a jegybankárok kommunikációja arra utalt, hogy a hitelfelvételi költségek még egy ideig magasak maradnak.

Gyorsan lefordult az OTP

Nagy a csapkodás az OTP-nél, a kezdeti felpattanás mostanra teljesen elolvadt, és 0,5 százalékos mínuszba került a papír, de egy ponton 0,8 százalék is volt az esés mértéke.

Esik Európa

Nem beszélhetünk érdemi hangulatjavulásról az európai tőzsdéken, ma is esésnek a vezető indexek. A DAX 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,9 százalékos gyengült, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde szintén 0,6 százalékot esett.

Csúnya ütésből próbál felállni a magyar tőzsde

Jelentős esést szenvedett el tegnap a magyar tőzsde, elsősorban az zuhanása miatt, miután a kormány belengette a bankadó megemelését és a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatát. Ehhez képest ma már inkább a megnyugvás jelei látszanak, mérsékelt elmozdulásokkal.

Tovább a cikkhez

Pluszban az OTP

A tegnapi jelentős esés után pluszban indította a napot az OTP, a bankpapír árfolyama 0,8 százalékkal került feljebb a nyitás után. A kormány tegnap belengette a bankadó megemelését és a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatát, melynek következében az OTP árfolyama több mint 6 százalékos mínuszban zárt.

Jó hír jött a Microsoft gigafelvásárlásáról

Az Egyesült Királyság versenyfelügyeleti hatósága, a Competition and Markets Authority (CMA) pénteken jelezte, hogy a Microsoft Activision Blizzardra vonatkozó felvásárlási ajánlatának módosítása javította az ügylet jóváhagyásának esélyét - írja a CNBC. A hír pozitív fejleményt jelent a 69 milliárd dolláros tranzakció szempontjából.

Tovább a cikkhez

Nagy esés után kisebb megnyugvás

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,1 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 1,6 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 1,8 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,89 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 0,99 százalékkal került feljebb.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,3 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,3 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,4 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,21 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,23 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,32 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapjára is maradnak adatok, az MNB ma reggel a háztartások hitelállományának alakulásáról közöl adatokat, míg a Pénzügyminisztérium az augusztusi részletes államháztartási beszámolót publikálja. Külföldön pedig jönnek az előzetes szeptemberi beszerzési menedzserindexek.

2023. szeptember 18-24. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 18. hétfő 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok aug.
szeptember 19. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
szeptember 21. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
szeptember 22. péntek 8:30 MNB A háztartások hitelállományának alakulása Q2
szeptember 22. péntek 11:00 PM Részletes államháztartási beszámoló aug.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 19. kedd 11:00 EU Infláció aug.
szeptember 20. szerda 3:15 Kína Kamatdöntés  
szeptember 20. szerda 8:00 UK Infláció aug.
szeptember 20. szerda 11:00 EU Építőipar júl.
szeptember 20. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
szeptember 20. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
szeptember 21. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
szeptember 22. péntek   Japán Bank of Japan kamatdöntés  
szeptember 22. péntek 9:15 Franciao. Előzetes bmi szept.
szeptember 22. péntek 9:30 Németo. Előzetes bmi szept.
szeptember 22. péntek 10:00 EU Előzetes bmi szept.
szeptember 22. péntek 15:45 USA Előzetes bmi szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 34,3 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 10,7 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 56,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 7,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 11,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 070,42 -1,1% -2,4% -1,1% 2,8% 12,9% 27,4%
S&P 500 4 330 -1,6% -3,9% -1,6% 12,8% 14,3% 47,8%
Nasdaq 14 694,24 -1,8% -5,0% -1,6% 34,3% 26,3% 95,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 571,03 -1,4% -1,8% 3,2% 24,8% 19,3% 36,5%
Hang Seng 17 655,41 -1,3% -2,2% 0,2% -10,7% -4,3% -36,8%
CSI 300 3 672,44 -0,9% -1,6% -1,5% -5,1% -5,9% 7,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 571,86 -1,3% -1,5% -0,2% 11,8% 22,0% 25,3%
CAC 7 213,9 -1,6% -1,3% 0,2% 11,4% 19,6% 31,3%
FTSE 7 678,62 -0,7% 0,1% 5,8% 3,0% 6,1% 2,5%
FTSE MIB 28 708,55 -1,8% -0,6% 2,6% 21,1% 30,3% 33,3%
IBEX 9 548,9 -1,0% 0,0% 3,1% 16,0% 21,3% -0,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 55 589,52 -3,1% -3,6% -1,9% 26,9% 41,7% 55,3%
ATX 3 162,76 -1,5% -0,8% 1,5% 1,2% 10,2% -6,1%
PX 1 347,35 -0,2% -0,7% -0,4% 12,1% 13,4% 22,3%
WIG20 66 528,75 -1,1% -1,0% -2,6% 15,8% 34,5% 14,2%
Magyar blue chipek              
OTP 13 135 -6,2% -10,5% -6,8% 29,9% 57,9% 31,9%
Mol 2 790 -0,9% 2,3% 3,0% 7,2% 11,6% -1,4%
Richter 9 030 -1,9% -2,3% -2,2% 8,8% 20,1% 78,8%
Magyar Telekom 529 0,8% 11,4% 20,9% 56,0% 74,9% 31,8%
Nyersanyagok              
WTI 89,63 0,5% -0,6% 11,0% 11,7% 7,4% 24,6%
Brent 93,3 -0,3% -0,7% 10,4% 9,9% 3,8% 18,3%
Arany 1 919,86 -1,3% 0,5% 1,7% 5,7% 15,1% 60,2%
Ezüst 23,32 -0,9% 3,3% 0,7% -1,8% 19,8% 62,6%
Devizák              
EURHUF 387,9 1,1% 1,0% 1,1% -3,1% -4,7% 19,9%
USDHUF 363,8837 1,7% 1,1% 3,3% -3,0% -11,7% 32,3%
GBPHUF 447,4050 0,6% -0,1% -0,2% -1,0% -4,1% 23,9%
EURUSD 1,0660 -0,6% -0,1% -2,1% -0,1% 7,9% -9,4%
USDJPY 147,7100 0,0% 0,4% 0,9% 10,9% 2,5% 31,3%
GBPUSD 1,2287 -0,9% -1,1% -3,5% 2,1% 8,4% -6,2%
Kriptovaluták              
Bitcoin 26 563 -2,1% 0,1% 1,7% 60,0% 43,8% 293,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,48 2,6% 4,6% 3,1% 17,0% 27,7% 46,3%
10 éves német állampapírhozam 2,72 1,5% 5,9% 1,4% 6,1% 43,9% 490,0%
10 éves magyar állampapírhozam 7,13 1,4% 3,3% -7,3% -22,9% -23,8% 94,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF