Tombol az El Nino, meglepetéseket okozhat az időjárás hamarosan

Portfolio
Rekordközeli erősségű lehet idén az El Nino jelenség, ami bizonytalanságot hoz a világ időjárásában – írja a Bloomberg.

Idén az eddigi egyik legerősebb El Nino-jelentésnek lehetünk tanúi – írja a Bloomberg a Nemzeti Légkörkutató Központ adatai alapján. A Csendes-óceán egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet csúcsértéke januárban és februárban 2,4 Celsius-fokkal haladhatja meg a normális értéket. Ez alig marad el a 2015-16-ban mért 2,6 fokos értéktől és nagyjából megfelel az 1997-98-as évben tapasztaltnak.

A kérdés, hogy mit jelent ez a világ időjárására nézve egy olyan évben, amikor az óceánok vize világszerte rekordmeleg volt, ugyanis amikor a Csendes-óceán nyugati oldala és a trópusok többi része is melegszik, akkor nem egyértelmű az El Nino hatása. Ilyen években kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás, de előfordulhat az is, hogy kevesebb vihar alakul ki az Atlanti-óceán területén.

Ez idén nem állja meg a helyét, idén eddig 17 vihar formálódott az Atlanti-óceán felett, ami meghaladja a hosszú távú átlagot és nem utal semmi jel arra, hogy csillapodna a tombolás, a következő két napban például egy új trópusi rendszer alakulhat ki.

A múltbéli adatok alapján Ausztrália nem sok jóra számíthat, ahol az El Nino idején gyakoribbak az aszályok és az erdőtüzek, valamint az USA déli részére, ahol viharosabbak és hűvösebbek a telek ilyenkor, New Yorkban pedig több hó eshet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF