1100 fős leépítés az Opelnél

2019. július 11. 14:05    
nyomtatás
 
Több beruházást is végrehajtanak, hogy az Opel németországi gyártását továbbra is biztosítsák, ennek azonban ára van, több mint ezer munkahely szűnik meg a következő években.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia


Június végén állapodott meg az Opel menedzsmentje, a német üzemek vezetése és a szakszervezet arról, hogy hogyan biztosítsák a németországi gyártást. A megállapodás értelmében további beruházások várhatók a német üzemekben, aminek eredményeként 2021-től nem csak Insigniát, hanem újra Astrát is gyártanak majd, Kaiserslauternben egy acélformázó egységet és egy akkumulátorcella-üzemet is létrehoznak, Eisenachban pedig a következő hetekben már a Grandland X-ek gurulnak le a szerelősorokról.

A beruházásokkal párhuzamosan azonban masszív létszámleépítést hajtanak végre a német gyárakban, Rüsselsheimban végkielégítéssel, illetve korengedményes nyugdíjazással 600 fős létszámleépítés lesz, ezen felül a Handelsblatt információi szerint Kaiserslauternben 300, Eisenachban 200 dolgozót bocsátanak el, vagyis összesen 1100 fős leépítést hajtanak végre az Opelnél. A német lap értesüléseit az Opel megerősítette.

A francia PSA 2017 nyarán vásárolta meg az Opelt, akkor még 19 300 alkalmazottat foglalkoztatott Németországban a német autógyártónál, azóta csak Németországban 6800 fős leépítést hajtottak végre, vagyis a dolgozók több mint harmadától vált meg a francia tulajdonos. Az Opel vezetése azonban vállalta, hogy fiatalítást hajt végre, többek között a munkavállalók korengedményes nyugdíjazásával elsősorban az idősebb kollégáktól válnak meg, és helyükre, de más munkakörbe több száz fiatalt képeznek ki, így nettóban 6300 fős lesz az alkalmazotti létszám csökkenése. Két évvel ezelőtt világszerte még 38 ezer alkalmazottja volt az Opelnek, tavaly év végén pedig már csak alig 30 ezer, vagyis a leépítés nem csak a németországi üzemeket érinti.

Az elbocsátásokra részben azért van szükség, mert az Opelnél kifejezetten magasak voltak a költségek, a vállalat két évtizeden keresztül veszteségesen működött, részben a költségcsökkentéseknek köszönhetően azonban tavaly már operatív szinten nyereséget termelt az Opel.

(Handelsblatt)


Címlapkép: Uli Deck/picture alliance via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium