2008-hoz hasonló gazdasági válság jöhet, ha tovább pusztítjuk a környezetünket

2019. február 12. 20:05    
nyomtatás
 
Olyan példa nélküli környezetkárosítás idejét éljük, ami akár egy 2008-hoz hasonló gazdasági összeomláshoz is vezethet - állítja egy friss tanulmány.


A CNBC által idézett tanulmány szerint a klímaváltozás csak az egyik a számos környezeti fenyegetés közül, amelyek együttesen veszélyeztetik a társadalmi stabilitást. A természeti rendszereket annyira gyorsan destabilizálta az emberi tevékenység, hogy hamarosan elérjük a fordulópontot - állítják.

Az emelkedő globális átlaghőmérsékletnek olyan következményei lesznek, az extrém időjárási jelenségek megnövekszenek, nagyszabású migrációval, konfliktusokkal és éhezéssel lehet majd számolni.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) a potenciális gazdasági hatásokat egyenesen a 2007-es, 2008-as válsághoz hasonlítja. Extrém környezeti károsodás esetén az emberi rendszereket is a katasztrofális összeomlás fenyegeti, a globálisan összekapcsolódó rendszereken keresztül a gazdaság, a társadalom és a politika szintjén is. Hozzáteszi, hogy a szegényebb országok a sérülékenyebbek és ők tudnak a legkevésbé felkészülni arra is, hogy válaszoljanak rá.

A tanulmány rávilágít, hogy a gondolkodásmódon is változtatni kell, a politikusok még nem ismerték fel, hogy a környezeti változások milyen katasztrofális fenyegetéssel járhatnak. Egész iparágak üzleti modellje épül a környezet pusztítására, és arra használják a vagyonukat, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, ezzel megakadályozva a környezetvédelemért tett lépéseket. A becslések szerint a világon 100 vállalat felel az 1988 óta kibocsátott összes üvegházhatású gáz 71 százalékáért - állítja a tanulmány.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium