A földgázra is szükség van a napenergia végső győzelméig

2018. június 7. 13:01  english version   
nyomtatás
 
A megújuló energiaforrások és a földgáz nem egymást kizáró, inkább egymást kiegészítő szerepet tölthetnek be az energiamixben; ezt igazolja az is, hogy a MET Power tevékenységének két meghatározó egysége a 794 MW földgáztüzelésű Dunamenti Erőmű és az épülő, immár befejezéshez közeli 17,6 MW Dunai Solar Park is - mondta Horváth Péter, a társaság üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a gázüzemű erőművek fogják biztosítani az átmenetet a megújulókra való áttérésig.


Az energiaszektorban a centralizált termelőeszközöket váltják a decentralizált, a monopol piacokat és tervezhető profitot a verseny és az eltűnő profitok, a nagy hálózatokat pedig a flexibilis és hatékony megoldások - fejtette ki Horváth Péter a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 konferenciáján. Az elektrokémiai alapú energiatároló megoldások ma még nem képesek a szabályozási igények gazdaságos kiszolgálására. Az átmenetet a gázüzemű erőművek tudják biztosítani a megújulókra való áttérésig, amihez az energiatárolás fejlesztésére van szükség, amelyben ugyanakkor nagy potenciál van és egy évtizeden belül akár nagy változás is bekövetkezhet ezen a területen.

Az elmúlt 50 évben minden technológiának volt egy reneszánsza, a megújuló energiaforrások a '90-es évektől kezdtek el feltörni, ezzel együtt a piacszerkezetek is alapjaiban változtak, illetve változnak meg. Az iparágban az irányváltások gyorsasága a tektonikus lemezek mozgásához hasonlóak, 20-30 év egy stratégia megvalósítása, és az új trendek kihasználása, beépítése mellett a legfontosabb tényező az energiabiztonság kérdése - fogalmazott.

Ha megpróbáljuk újradefiniálni a szerepeket a megújuló és foszilis erőművek között, akkor a rendelkezésre állásban mutatkozó különbségeket is figyelembe véve előbbiben a termék maga a mennyiség, a másikban pedig az opcionalitás. Ezen filozófia mentén hajtjuk végre befektetéseinket is, és ezen megfontolás mellett lehet a gázerőmű nem versenytársa, hanem kiegészítője a napelemerőműnek - tette hozzá.

A következő előadásban az energiatárolásról beszélt részletesen Beöthy Ákos, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) senior kutatója. Véleménye szerint a termelésnek nem kell folyamatosan a fogyasztáshoz alkalmazkodnia, a megoldás kulcsa a energiatárolásban van. Korábban a szivattyús - tárolós erőművek voltak a legelterjedtebbek energiatárolás szempontjából, de ez a struktúra nem nagyon felel meg az új kihívásoknak. Míg még 2016-ben is túlnyomó többségeben a szivattyús - tárolós és sűrített levegős megoldásokról szóltak a prognózisok is, de 2018-ra fordult a világ, megjelentek a disztributív megoldások, illetve az akkumulátoros energiatároló technológia is a gyakorlati alkalmazás küszöbére ért.

Beöthy szerint a tároló technikák térnyeréséhez ugyanakkor egyelőre hiányoznak a rendeleti szabályozások. Jelentős akadályt jelenthet például az, ha az energiatárolást a fogyasztás és a termelés kombinációjaként értelmezik, ebben az esetben ugyanis súlyos adókkal sújthatók. A szabályozó környezet megteremtése azért is olyan komplex feladat, mert többféle területen jelenhetnek megoldást, amelyekre különböző szabályok vonatkoznak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium