A tengerentúli tőzsdéket is megviselte a török válság Percről-percre

2018. augusztus 13. 22:22    
nyomtatás
 
A kockázatkerülés dominált az amerikai és európai tőzsdéken hétfőn, miután a török devizaválság és annak esetlegesen tovagyűrűző negatív hatásai aggasztották befektetőket. A magyar tőzsdén is az eladók diktálták az ütemet, a BUX eséssel fejezte be a hét első napját, a blue chipek felemásan zárták a kereskedést, nagyot esett azonban hétfőn az OTP és a Richter is.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Eséssel fejezték be a napot a tengerentúli tőzsdék 2018.08.13 22:22

Noha az amerikai társaságok gyakorlatilag nem rendelkeznek kitettséggel a török piac felé, a török devizaválság az Egyesült Államokban is rátelepedett a befektetői hangulatra.

tovább a cikkhez...

Gyenge hétfőt zártak az európai tőzsdék 2018.08.13 18:34

A meghatározó európai tőzsdeindexek gyengüléssel zártak hétfőn. A hangulatot a Törökországgal kapcsolatos aggodalom határozta meg.

A frankfurti DAX fél százalékkal 12 358 pontig gyengült, a párizsi CAC 40 minimálisan, kevesebb mint 0,1 százalékkal 5412 pontig ereszkedett le, a londoni FTSE 100 index pedig 0,3 százalékkal 7642-ig süllyedt. A kereskedés hangulatát alapvetően befolyásolta a Törökország megrendült pénzügyi helyzetével kapcsolatos félelem, illetve az ennek továbbterjedésétől való aggodalom. A török hatás a szektorok között a banki részvényeket viselte meg leginkább, a török leánybankokkal rendelkező holland ING, a spanyol BBVA és az olasz UniCredit árfolyama több mint 3 százalékot esett. A BNP Paribas ugyanakkor, amely szintén jelentős törökországi kitettséggel rendelkezik, megúszta 1 százalékos gyengüléssel.

Az egyes papírok között a leginkább figyelemreméltó teljesítményt - negatív értelemben - mégis a Bayer részvénye nyújtotta. A gyógyszergyár papírjának árfolyama 10 százalékkal zuhant egy pénteki tengerentúli bírósági döntés következtében. Ennek értelmében a 63 milliárd dollárért megvásárolt Monsanto vállalatot 289 millió dollár kártérítésre kötelezte egy San Franciscó-i bíróság. Az ítélet szerint a társaság, noha tudott arról, hogy Roundup nevű gyomirtója rákkeltő, erről mégsem tájékoztatta ügyfeleit. Az ítélet után valószínűsíthető, hogy további számos kártérítési pert indítanak a vállalat ellen. A Monsanto fellebbezett a döntés ellen.

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde 2018.08.13 17:15

Bár a hétfői mélypontjáról a nap második felében felfelé mozdult el a hazai részvényindex, azonban a magyar tőzsde végül eséssel fejezte be a hétfői kereskedést, miután a nap folyamán a török devizaválság vetett árnyékot a kontinens részvénypiacaira. A BUX végül 477 pontos esés mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, a pénteken nagyot eső OTP számára hétfőn is folytatódott a lejtmenet, a bankpapír 2,1 százalékos esés után 10 020 forinton zárta a napot. Rossz napja volt a Richternek is, a gyógyszergyártó papírjai 2,5 százalékos esés után 5010 forinton zártak, a Magyar Telekom mindemellett 1,2 százalékkal került lejjebb. A pozitív kivételt ezúttal a Mol részvényei jelentették, az olajcég papírjai 0,3 százalékos emelkedéssel zárták a hétfői kereskedést.

10 000 felett próbál megkapaszkodni az OTP 2018.08.13 16:42

A hétfői piaczárás felé közeledve mérséklődtek a mínuszok az európai tőzsdéken, a kontinens börzéi felfelé kapaszkodnak, a DAX index 0,3, a brit FTSE100 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC40 pénteki záróértéke fölé kapaszkodva 0,2 százalékkal került feljebb, a hangulatra azonban továbbra is árnyékot vet a török devizaválság. A magyar tőzsde is ledolgozott egy keveset a nap első felének eséséből, a BUX index 405 pontos mínusz mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, a blue chipek továbbra is esnek, a Mol 0,3, a Magyar Telekom 1 százalékkal került lejjebb. A Richter mindemellett közel 2, míg az OTP 1,5 százalékkal került lejjebb. A bankpapír ezzel ismét a lélektani 10 000 forintos szint fölé került vissza.

Elmondta Elon Musk, honnan lenne pénz a Tesla kivezetésére 2018.08.13 16:15

Már két éve győzködi a szaúdi alap Elon Muskot, hogy vezesse ki a tőzsdéről a Teslát és nem véletlenül írta múlt héten a Tesla vezére, hogy biztosított a tranzakció finanszírozása - írja a Reuters.

tovább a cikkhez...

10 000 közelébe esett az OTP, fontos támaszt tesztelhet a Richter 2018.08.13 15:46

Esnek az európai tőzsdék hétfőn, miután a részvénypiacokra a török devizaválság árnyéka vetül, a hazai részvényindex esetében is az eladók diktálják az ütemet, az OTP egészen a 10 000 forintos szint közelébe esett, míg a Richter is kiemelt támasz közelében jár. Mindemellett a Graphisoft Park fontos ellenállás közelébe érkezett meg.

tovább a cikkhez...

Zuhan a török tőzsde, de az európai börzéken is eladók mutatják az irányt 2018.08.13 14:14

Továbbra is a török devizaválság aggasztja a befektetőket, a török pénzügyminiszter a hétvégén adott interjújában akciótervet jelentett be a piaci szereplők megnyugtatására, azonban Berat Albayrak a terv konkrét részleteiről nem beszélt. A török jegybank mai bejelentése sem javított érdemben a hangulaton, miután az ország központi bankja a bankrendszer likviditási helyzetének javítása érdekében csökkentette a török bankok számára előírt kötelező tartalékrátát, amelyet a befektetők egy része úgy értelmezett, hogy a török jegybank politikai okok miatt továbbra is vonakodik a kamatemeléstől. Kora délután a török elnök ismét megszólalt, azonban Erdogan szavai sem voltak képesek megnyugtatni a piaci szereplőket, az isztambuli részvényindex közel 6 százalékkal került lejjebb, míg a török tőzsdeindex komponensei közül a török szupermarket-lánc a Migros Ticaret papírjai teljesítettek a leggyengébben, a társaság papírjai 17,8 százalékkal kerültek lejjebb.

Az európai tőzsdéken is az eladók diktálják az ütemet, a CAC40 0,1, a brit FTSE100 0,5 százalékkal került lejjebb, a milánói börze 1,4 százalékot esett, míg a DAX index 67 pontos mínusz mellett közel 0

0,6 százalékkal került lejjebb. A német tőzsde komponensei közül a bankpapírok továbbra is gyengélkednek, a Deutsche Bank 2,3, a Commerzbank papírjai 1,6 százalékkal kerültek lejjebb. A leggyengébben azonban a Bayer részvényei teljesítenek, a német gyógyszergyártó papírjai 12,2 százalékos zuhanás után ötéves mélypontra estek, miután a Bayer által nemrégiben megvásárolt Monsantót 287 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezték a társaság által gyártott, rákkeltő gyomirtó miatt.

Éppen az ellenkezőjét teszi Szaúd-Arábia annak, mint amit ígért 2018.08.13 14:11

Júliusban 41 ezer hordóval napi 32,3 millió hordóra nőtt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) termelése. A szervezet jelentése szerint ugyanakkor meglepetésre csökkent az egyik legnagyobb termelő, Szaúd-Arábia olajtermelése, annak ellenére, hogy június végén ezt közös megállapodásban vállalta, illetve hogy erre állítólag Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének is ígéretet tett.

tovább a cikkhez...

10 000 alatt az OTP 2018.08.13 13:08

A török devizaválság és annak tovagyűrűző negatív hatásai miatt lefelé pénteken nagyot estek az európai tőzsdék, azonban a hét első napja sem hozott megnyugvást, a kontinens börzéin ismét az eladók ragadták magukhoz az irányítást. A magyar tőzsde is eséssel indította a napot, a negatív részvénypiaci hangulat közepette a hazai részvényindex a kereskedés második felére ráfordulva még tovább esett, a BUX index 3,1 milliárd forintos forgalom és 643 pontos mínusz mellett 1,8 százalékkal került lejjebb. Esnek a blue chipek is, a Magyar Telekom 1,4, a Richter közel 1,5, a Mol pedig 1,2 százalékkal került lejjebb, mindemellett az OTP közel 2,4 százalékkal került lejjebb, a bankpapír ezzel a 10 000 forintos szint alá került.

Továbbra is Törökország aggasztja a befektetőket 2018.08.13 12:55

A török árfolyamválság vet árnyékot az európai börzékre a hétfői kereskedésben, bár a török pénzügyminiszter a hétvégén a líra további gyengülését megakadályozni hivatott intézkedés-csomagot lebegtetett meg, míg a török jegybank ma reggeli közleménye szerint az ország központi bankja minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja a török kereskedelmi bankokat, azonban ez sem tudta maradéktalanul megnyugtatni a piaci szereplőket, a török tőzsde 4 százalékkal került ma lejjebb, miután a jelentős hétfői esés közepette több török részvény kereskedését is ideiglenesen felfüggesztették ma, miután azok napi limittel estek.

Az európai börzéken ismét az eladók ragadták magukhoz az irányítást, a török devizaválsággal kapcsolatos aggodalmak hatására továbbra is a kockázatkerülés dominál, a francia CAC40 0,3, a brit FTSE100 0,5, míg a DAX index 73 pontos esés mellett 0,6 százalékkal került lejjebb. A német tőzsdeindex komponensei közül a Bayer papírjai teljesítenek a leggyengébben, miután a nemrégiben a Bayer tulajdonába került vállalatot, a Monstantót közel 290 millió dolláros bírság megfizetésre kötelezték a cég rákkeltő gyomirtója miatt. Mindemellett a bankpapírok továbbra is gyengélkednek, a Deutsche Bank részvényei 2,5, a Commerzbank papírjai pedig 1,7 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Tovább adták a török kitettséggel rendelkező pénzintézetek papírjait is, a spanyol BBVA 3,9, az UniCredit 3,2, míg a BNP Paribas részvényei közel 1 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Egyre közelebb a 10 000-hez az OTP 2018.08.13 12:12

A hétfői kereskedés második felére ráfordulva továbbra is a kockázatkerülés az irányadó az európai részvénypiacokon, miután a török árfolyamválság-, és annak továbbterjedésével összefüggő félelmek vetnek árnyékot a befektetői hangulatra. Míg az irányadó részvényindexek esnek, a régiós indexek azonban felemás képet mutatnak, a lengyel tőzsde emelkedik, a WIG mérsékelt, 0,2 százalékkal került feljebb, a prágai tőzsde mindemellett 0,3, míg az osztrák tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb.

A hazai börzén is az eladók diktálják az ütemet, a BUX 2,2 milliárd forintos forgalom és 494 pontos esés mellett közel 1,4 százalékkal került lejjebb, a nagypapírok is kivétel nélkül esnek, a Magyar Telekom 1,2, a Mol 1,3 százalékkal került lejjebb, a Richter közel 1,9 százalékkal került lejjebb, míg az OTP sem talált magára, a pénteki hatalmas zuhanása után a bankpapír tovább esik, az OTP közel 1,4 százalékkal került ma lejjebb, egyre közelebb kerülve a lélektani 10 000 forintos szinthez.

Fontos szintet tört le a Konzum 2018.08.13 11:44

Tovább esik a magyar tőzsde, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó részvények is esnek hétfőn, a CIG Pannónia 1,2, az Appeninn 1,3, az Opus pedig közel 2,1 százalékkal került ma lejjebb, nem indult jól a hét a Konzum számára sem, amelynek részvényei 2,6 százalékkal került lejjebb. A Konzum grafikonjára pillantva látható, hogy az árfolyam letörte a 2715-2700-as támaszzónát, megnyitva ezzel az utat a további lejtmenet előtt.

Felpattant a Waberer’s 2018.08.13 10:28

Felpattant a Waberer's

A Waberer's a keddi piaczárás után publikálta második negyedéves gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy bár a társaság árbevétele a végrehajtott áremeléseknek és a Link akvizíciójának köszönhetően emelkedett, azonban a megugró költségek és az áremelés miatti alacsonyabb kapacitáskihasználtság következtében jelentősen csökkent a profitabilitás, a veszteséges negyedévről beszámoló Waberer's révényei az elmúlt hét második felében újabb és újabb történelmi mélypontra estek.

A társaságot követő Renaissance Capital pénteken friss elemzéssel jelentkezett, a társaság elemzői bár visszavágták a Waberer's részvényeire vonatkozó célárukat, azonban megerősítették a cég papírjaira vonatkozó vételi ajánlásukat. Mindemellett érdemes kiemelni, hogy a Renaissance Capital elemzői továbbra is optimisták, a módosított, 4667 forintos célárfolyam 68,4 százalékos felértékelődési potenciált jelent a részvény pénteki záróárához képest. A hétfői kereskedés első felében a Waberer's részvényei felpattantak, a cég papírjai közel 1,1 százalékkal kerültek feljebb.

Egyre nagyobb az esés a magyar tőzsdén 2018.08.13 09:54

Míg az európai részvénypiacokon is a kockázatkerülés dominál a török árfolyamválság miatt, a magyar tőzsdén is egyre nagyobb az esés, a BUX index 364 pontos mínusz mellett közel 1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a Mol 1,2, a Magyar Telekom 1,5, a Richter részvényei 1,6 százalékkal kerültek lejjebb, míg a napot a jelentős pénteki zuhanás után óvatos emelkedéssel indító OTP részvényei is lefordultak, a bankpapír 0,9 százalékkal került ma lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék 2018.08.13 09:49

A török árfolyamválság vet árnyékot az európai börzékre a hétfői kereskedésben, bár a török pénzügyminiszter a hétvégén a líra további gyengülését megakadályozni hivatott intézkedés-csomagot lebegtetett meg, míg a török jegybank ma reggeli közleménye szerint az ország központi bankja minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja a török kereskedelmi bankokat, azonban ez sem tudta maradéktalanul megnyugtatni a piaci szereplőket, a líra a dollárral szemben a reggeli erősödési kísérlete után ismét a 7-es szint közelében, míg az isztambuli tőzsde 2,3 százalékkal került ma lejjebb.

Az európai tőzsdék is esnek, a CAC40 0,3, a DAX 0,6, míg a milánói börze 0,7 százalékkal került lejjebb, a bankpapírokat ma is adják a befektetők, a török kitettséggel rendelkező pénzintézetek papírjai ma is esnek, a spanyol BBVA 2,8, az UniCredit 2,2, míg a BNP Paribas részvényei 1,1 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Hatalmasat zuhantak a Bayer részvényei 2018.08.13 09:27

Nagy eséssel indítja a hét első napját a Bayer, miután egy amerikai bíróság közel 290 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került vállalatot, a Monsantot. Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a Monsantót abban, hogy - miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról - nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről. A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A döntést követően a Bayer részvényei hatalmasat zuhantak, a társaság részvényei 9,1 százalékkal kerültek lejjebb, ami több mint kétéves mélypontot jelent.

Az európai börzéken is eladók diktálják az ütemet 2018.08.13 09:14

A jelentős pénteki zuhanás után továbbra is eladók mutatják az utat az európai tőzsdék számára, a török árfolyamválság árnyékot vet a részvénypiacokra, a DAX index 0,6, a CAC40 0,2 százalékkal került lejjebb a hétfői piacnyitás után A líra pénteki összeomlása után a török pénzügyminiszter a hétvégén akciótervet lebegtetett meg a befektetők megnyugtatására, amelynek végrehajtását hétfőn meg is kezdenék, azonban Berat Albayrak a Hürriyetnek adott interjújában nem árult el részleteket a terv részleteivel kapcsolatban.

Eséssel indul a hét a magyar tőzsdén 2018.08.13 09:02

Eséssel indul a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX index 115 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, a Mol 1,3, a Magyar Telekom 1, a Richter pedig 0,7 százalékkal került lejjebb. A pénteken hatalmasat zuhanó OTP mérsékelt emelkedéssel indította a napot, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb a hétfői piacnyitás után.

Az oroszok is nagyot bukhatnak Törökország vergődésén 2018.08.13 08:41

Mintegy 28%-ot, vagyis közel 1 milliárd dollárt veszített értékéből a török Denizbank azóta, hogy Dubaj legnagyobb bankja, az Emirates NBD a közelmúltban adásvételi szerződést kötött róla az orosz Sberbankkal. A Bloomberg szerint elemzők úgy spekulálnak, hogy még újratárgyalhatják a tranzakciót, ami jókora bevételkiesést hozhat az oroszoknak.

tovább a cikkhez...

Az összeomló líra vethet árnyékot az európai tőzsdékre 2018.08.13 08:39

Mi történik a tőzsdéken?

  • Eséssel indult a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az amerikai tőzsdéken is eladók diktálták az ütemet pénteken, miután a befektetőket a török helyzet aggasztotta, A Dow végül 196 pontos esés mellett közel 0,8 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,7 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq szintén 0,7 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

  • A török pénzügyminiszter hétvégén adott interjújában bár Törökország elleni politikai támadást vélt felfedezni a líra jelentős gyengülése mögött, azonban Berat Albayrak a líra további gyengülését megakadályozni hivatott akciótervet lebegtetett meg, azonban a miniszter konkrét részleteket nem árult el a tervről.

  • Ázsiában is esnek az irányadó részvényindexek a hét első napján, miután a piaci szereplőket továbbra is török árfolyamválság aggasztotta, a Nikkei 1,8 százalékkal került lejjebb, a kínai tőzsdék is esnek, a hongkongi részvényindex 1,6, a sanghaji börze 1 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is negatív hangulatban telik a hétfői kereskedés, a szingapúri tőzsde 1, a dél-koreai Kospi 1,6 százalékkal került lejjebb.

  • Nagyot esett a hazai részvényindex pénteken, a BUX index 674 pontos mínusz mellett 1,8 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott 0,5 százalékos emelkedéssel bezárni, a Mol mindemellett 0,1, a Richter pedig 1 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját. Különösen rossz napja volt pénteken az OTP-nek, a bankpapír a társaság vártnál kedvezőbb gyorsjelentése ellenére is hatalmasat esett, miután a befektetők büntették a bankpapírokat a hét utolsó napján. Az OTP végül 4,2 százalékos zuhanás után 10 240 forinton fejezte be a pénteki kereskedést.

  • A határidős DAX index 69 ponttal került lejjebb hétfő reggel, 0,6 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.

  • A feltörekvő piaci devizákat nyomás alatt tartja a török árfolyamválság, miután a török líra új mélypontra gyengült a dollárral szemben ma reggel. A forint is gyengüléssel indította a napot az euróval szemben, egy euróért 323,92 forintot kell fizetni hétfő reggel, míg egy dollár 284,07 forintba kerül.

Mire figyelnek a befektetők?

  • Hétfőn a KSH a júniusi ipari termelés második becslését teszi közzé.

  • A hét első napján az MNB a júliusi statisztikai mérlegét publikálja majd.

  • Az Egyesült Államokból nem érkezik kiemelt makroadat.

Az összeomló líra vethet árnyékot az európai tőzsdékre

Mi történt idén a tőkepiacokon?

  • A török árfolyamválság és a török helyzettel kapcsolatos aggodalmak hatására jelentős eséssel zárták a hét utolsó napját az európai részvényindexek, a kontinens börzéinek idei teljesítménye felemás, a CAC40 1,9 százalékkal került idén feljebb, míg a DAX index 3,8 százalékkal került feljebb idén.

Az összeomló líra vethet árnyékot az európai tőzsdékre

Gyorsjelentések a héten

Hétfőn nem érkezik kiemelt gyorsjelentés.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium