Előfizetői tartalom

Addig matekoztak, míg eljutottunk oda, hogy olaj- és áramhiány fenyeget

Portfolio
Egyértelműen meghúzta a vészcsengőt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a World Energy Investment report című jelentésében. 2015 után ugyanis 2016-ban ismét, ezúttal 12 százalékkal csökkent a globális energiaszektorba áramló beruházások összege, ami hosszabb távon olaj- és villamosenergia-hiányt idézhet elő - figyelmeztetett. A szervezet szerint a fosszilis tüzelők kitermelésébe, új erőművek építésébe, a villamos energia hálózat fejlesztésébe, valamint az energiarendszer más területeire 2016-ban érkezett 1700 milliárd dollár hosszabb távon már kevés lehet a világ növekvő energiaéhségének kielégítéséhez.

A jövőbeni energiaellátás szempontjából aggasztó trend különösen súlyosan érinti a konvencionális olaj- és gázkutatás és -termelés területét. Ennek fő oka az olajárak pangása, amely érthető módon nem motiválja kellő befektetési aktivitásra az iparágat. A jelenség - ha nem is rövid távon - a nyersolaj mellett a finomított termékek piacán is hiányt okozhat - hangsúlyozza...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés