Egyre elszántabbak: sztrájkoltak az Audi és a BMW dolgozói

2018. január 13. 08:40    
nyomtatás
 
Németországban egyre több vállalatnál kezdenek sztrájkba a dolgozók az egyik legerősebb szakszervezet, az IG Metall kérésére. Csütörtökön az Audi, míg pénteken a BMW több gyárában is beszüntették a munkavégzést annak érdekében, hogy kiharcolják a magasabb fizetést és a munkaidő csökkentését a munkaadóknál.

Kereskedés BMW-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


Az IG Metall elmondása szerint az Audi ingolstadti üzemében az éjszakai műszak dolgozói beszüntették a termelést csütörtökön. Egy nappal később a BMW három gyárában: Dingolfingban, Landshutban és Regensburgban szintén leálltak a gyártással. A Dingolfingban végrehajtott munkabeszüntetésről, illetve arról, ahogy az ottani dolgozók elhagyják az üzemet, videó is készült:Az IG Metall közel 3,9 millió dolgozónak akar kiharcolni 6 százalékos béremelést. Érvelésük szerint ennyi járna egy olyan környezetben, ahol a német gazdaság egyre jobban teljesít, míg a munkanélküliség rekord alacsony szintre esett. Ez az elképzelés viszont egyelőre nagyon messze van a munkáltatók felajánlásától, amely 2 százalékos béremelésről és egy egyszeri 200 eurós (durván 61 800 forint) kifizetésről szól.

Még nagyobb a távolság a másik fő szakszervezeti követelés ügyében: az IG Metall szerint be kell vezetni, hogy a dolgozók külön indoklás nélkül heti 28 órára csökkenthessék munkaidejüket, két évi időtartamra, és a kieső bér egy részét a munkaadó pótolja, a munkaadói oldal szerint viszont inkább a heti 35 óránál hosszabb munkaidő vállalásának lehetőségét kell bővíteni.

A munkaadói oldal szerint a szakszervezet elrugaszkodott a valóságtól a 28 órás munkahét bevezetésére irányuló követelésével, amelynek teljesítése ráadásul jogellenes is lehet, mert a kieső bér pótlása hátrányosan megkülönböztetné mindazokat az alkalmazottakat, akik meg is dolgoznak a bérükért.

Ezen a héten egyébként összesen 160 ezer dolgozó sztrájkolt különböző német cégeknél annak érdekében, hogy támogassák az IG Metall törekvéseit, illetve hogy minél nagyobb nyomást gyakoroljanak a munkaadókra. Hogyha ezek a megmozdulások nem vezetnek eredményre, akkor a szakszervezet tovább fog lépni, bejelentették ugyanis, hogyha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak, akkor 24 órás munkabeszüntetésre szólítják fel a dolgozókat, amely már komoly fennakadásokat okozhat a termelésben.

(Reuters)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium