Az adatbotrány ellenére is veszi a Facebookot a világ legnagyobb alapkezelője

2018. április 17. 12:34    
nyomtatás
 
Az elmúlt időszak adatbotránya után a Facebook részvényei jelentős esést produkáltak, és míg a piaci szereplők egy része meglehetősen borúsan látja a közösségi média szolgáltató jövőjét, addig a BlackRock szakértői optimisták, a társaság Global Allocation Fund alapja az adatbotrány után növelte a Facebook részvényekben fennálló pozícióját.

Kereskedés Facebook-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Jelentős botrány robbant ki nemrégiben a Facebooknál, miután napvilágot látott, hogy a brit politikai elemzőcég, a Cambridge Analytica 50 millió Facebook felhasználó adatához férhetett hozzá, és ezen adatok felhasználásával a brit cég az amerikai elnökválasztásokat is befolyásolhatta. A botrány később tovább dagadt, a Facebook pedig elismerte, hogy a korábban becsültnél lényegesen több, mintegy 87 millió felhasználó adata szivároghatott ki.

A napvilágra került visszaélések hatására a Facebook részvényei hatalmasat estek, azonban az adatbotránnyal kapcsolatos piaci aggodalmak közepette is akadtak optimista befektetők. A BlackRock legnagyobb, egyedi részvényeket is tartó alapja márciusban jelentősen növelte a kitettségét a Facebook-ban, miután a BlackRock szakértői úgy vélekedhetnek, hogy az adatbotrány hatásai nem sokáig húzzák majd vissza a Facebook részvényeit.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó iparági források szerint a BlackRock Global Allocation Fund nevű alapja jelentős mennyiségű Facebook részvényt vásárolt, és bár a részvényvásárlások mennyisége és pontos időpontja nem került közzétételre, azonban mindez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a 36,7 milliárd dollárnyi vagyont kezelő alap tíz legnagyobb részvénybefektetése közül március végére a hatodik helyre emelje a Facebook-ot.

A BlackRock által január 31-én közzétett tájékoztatás szerint a Global Allocation Fund 1,38 millió darab Facebook részvénnyel rendelkezett, amely alapján a közösségi médiaszolgáltató papírjai 16. helyen álltak az alap részvénybefektetései között. Az alap újabb részvényvásárlásai után a Facebook pozíciók a BlackRock Global Allocation Fund befektetéseinek kevesebb mint 1 százalékát teszik ki, miután az alap a több száz részvénypozíciója mellett kötvényekbe, aranyba és más nyersanyagokba is fektet.

A Facebook-részvények vétele mindemellett fontos üzenetet is jelent, egy olyan nagyméretű, külső részvényestől, amelynek vásárlásai megerősítést jelentenek egy olyan időszakban, amelynek során a piaci szereplők egy része azt találgatja, Facebook targetált reklám-üzletága túlélheti-e a szabályozás szigorítását.

Összességében a Facebook részvényei idén eddig több mint 6 százalékos mínuszban járnak, komoly nyereséghez juttatva a technológiai szektor túlértékeltségével kapcsolatos aggodalmakból, és a közösségi média adatvédelmi problémáival összefüggő félelmekből profitáló eladókat. A Cambridge Analytica botrányt követő esésben ugyanakkor más befektetők vételi lehetőséget látnak, hogy az S&P500-as index egyik leggyorsabb árbevétel-növekedési ütemmel rendelkező cégét diszkont mellett vásárolhassák meg.

Az adatbotrány ellenére is veszi a Facebookot a világ legnagyobb alapkezelője


(Reuters)

Címlapkép forrása: AFP/Josh Edelsomn

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium