szerző

Az egyik legnagyobb magyar cég bedőlésével riogatnak - Egy egész várost veszélyeztetnek

2018. január 10. 05:40  english version   
nyomtatás
 
Sorozatban a negyedik éve csökken a dunaújvárosi vasmű árbevétele, immár nyolcadik éve veszteséges a vállalat, a határidőn túli kötelezettségek megugrottak. Az érem másik oldala, hogy közben viszont mérséklődött a veszteség is, létfontosságú beruházások valósultak meg, az alkalmazkodás, kiszervezés folyik - ezt lehet kiolvasni az ISD Dunaferr nemrégiben megjelent legfrissebb, 2016-os beszámolójából. Vannak, akik nagyon sötét képet festenek fel, sőt, olyan hírek jelentek meg, amelyek a cég bedőlésével riogatnak, ezért célszerű a helyére tenni az építőkockákat, nem csak kiragadni egyet-egyet.


A számok nyelvén


Közzétette a két ünnep között 2016-os beszámolóját az ISD Dunaferr, ami a napokban kapott nagyobb figyelmet több sajtóbeszámolónak köszönhetően. Ha csak a legfontosabb (konszolidált) üzleti számokat nézzük, egyértelműen megállapíthatjuk: a dunaújvárosi vasmű nem szívesen rakja ki az ablakba ezeket az adatokat, ezek alapján ugyanis nincs könnyű helyzetben.

Az értékesítés nettó árbevétele 231 milliárd forintra rúgott, ennél alacsonyabban az elmúlt években a gazdasági világválságot követő 2009-es évben volt. 2012-ben még 326 milliárd forint volt a cég bevétele, négy év alatt ez közel 30%-kal zsugorodott.

Az egyik legnagyobb magyar cég bedőlésével riogatnak - Egy egész várost veszélyeztetnek


A részletes adatok alapján azt is megállapíthatjuk: a társaság exportpiacain ment végbe a kedvezőtlen folyamat. A belföldi értékesítés nettó árbevétele 100 milliárd forint körül ingadozott az elmúlt években, a külföldi értékesítés viszont határozottan lefelé tart. Legutóbbi, jókora késéssel közzétett beszámolójában a cég meg is említi:

Az ISD Dunaferr Zrt. nem tudta teljes mértékben kihasználni a 2016. II. félévi pozitív ártrendet, mivel az rendelkezésre álló hengerelt késztermék mennyisége csökkent.

Az egyik legnagyobb magyar cég bedőlésével riogatnak - Egy egész várost veszélyeztetnek


Annak ellenére, hogy 2015-ről 2016-ra 42 milliárd forinttal, 15%-kal csökkent a vasmű árbevétele, az üzemi vesztesége megfeleződött. A korábbi -18,5 milliárd forint után -9,9 milliárd forint szerepelt ezen a soron az eredménykimutatásban. Ez a költség oldalon az anyag jellegű ráfordítások látványos csökkenésével függ össze. Az anyag jellegű ráfordítások 42 milliárd forinttal, 18%-kal 191 milliárd forintra csökkentek (ez az Ukrajnából származó nyerstermékek mennyiségének csökkenésével függhet össze). Emellett az egyéb ráfordításokon is megtakarított a társaság 4 milliárdot és a személyi jellegű kiadások is mérsékelten csökkentek.

A pénzügyi műveletek eredménye azonban tovább rontotta a képet, így az adózás előtti veszteség 14,4 milliárd forint volt, míg a mérleg szerinti veszteség -15,1 milliárd forint.

Az egyik legnagyobb magyar cég bedőlésével riogatnak - Egy egész várost veszélyeztetnek


Nyolc év alatt -185 milliárd, ennek ára van


A társaság már a nyolcadik éve mutat ki veszteséget, a halmozott mínusz már a 185 milliárd forintot is meghaladja. A sorozatos veszteséges működés egyenes következménye, hogy az eredménytartalék méretes mínuszra hízott: 2013-ban még 18 milliárd forintos pluszt mutatott, 2014-ben -2,6 milliárd, 2015-ben -23,6 milliárd, 2016-ban pedig már -56,6 milliárd forint volt az eredménytartalék összege. Éppen emiatt a saját tőke 37 milliárdos mínuszba csúszott, a 27 milliárd forintos jegyzett tőke értéke mellett (amit 2016 decemberi döntésével emelt vissza 6 milliárd forintról). Ezek a számok is arra utalnak, hogy társaság nincs könnyű helyzetben, a tulajdonosnak viselnie kell a veszteséges működést és annak minden következményét. Az idei beszámolóban is megemlíti például a cég, hogy "a veszteséges gazdálkodásából fakadóan finanszírozási nehézségek adódtak". Ennek pénzügyi hatása, hogy 2016. december 31-én 89 milliárd forintos határidőn túli szállítói, beruházási szállítói tartozással rendelkezett, igaz ennek nagy része (74 milliárd forint) kapcsolt vállalkozásokkal szemben keletkezett.

Mindezek ellenére az is látható, hogy a tulajdonos kitartott európai uniós leánya mellett (egyes vélemények szerint ez nem véletlen, az ukrán Donbass számára értéket jelent a cégcsoporton belüli nyersanyag-elszámolás).

Közben viszont kedvező tendencia, hogy a Dunaferr EBITDA-mutatója 232 millió forintos pluszba fordult 2016-ra a 2015-ös -8,2 milliárd forint után és a 2014-es 4,5 milliárdos plusz után. Emellett a cég folytatta a 2008-ban a pénzügyi válság miatt megszakított beruházási programjának megvalósítását. A 2-es számú kohó felújítására például 3,7 milliárd forintot számolt el, de összességében 10 milliárd forintot költött 2016-ban beruházásokra.

Próbálkozik a cég


A számok alapján látható, hogy az elmúlt évek felívelő gazdasági konjunktúráját nem tudta meglovagolni a cég.


Ennek voltak egyedi okai, mint például az ukrán anyavállalatnál jelentkező nehéz helyzet és katonai konfliktus, valamint a kritikus beruházások késése, finanszírozás szerzése (ami összefügg az anyavállalat finanszírozási helyzetével), az elmúlt évek negatív eredményei, és voltak európai acélpiaci magyarázó tényezői is, mint például a Kínából származó jelentős acélimport.

2013-ban döntötte el a tulajdonos, hogy a nehéz helyzetre leépítéssel reagál a Dunaferrnél. Végül az eredetileg tervezettnél kisebb csoportos létszámleépítés valósult meg, azonban előszeretettel nyúlt a kiszervezés eszközéhez a cég és teszi azóta is. Az alkalmazotti létszám csökkenése 2013 után gyorsult fel, azonban a csökkenés már a 2005-ös csúcs óta megfigyelhető, lassú ütemben. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kiszervezett munkavállalók helyzete a kiszervezést követően is a cég jövőjétől függ, ezért valójában a jelenleg 5000 fős alkalmazotti létszámnál lényegesen nagyobb a társaság szerepe Dunaújváros és környékének foglalkoztatottságában, főleg ha a beszállítókat is figyelembe vesszük.

Az egyik legnagyobb magyar cég bedőlésével riogatnak - Egy egész várost veszélyeztetnek


A létszámadatok és adófizetési képesség szempontjából továbbra is a legnagyobb foglalkoztatóról van szó a környéken, ezért a város szempontjából sem mindegy, hogyan muzsikál a vasmű és milyen a társaság jövője.

Rémhírek helyett


A napokban azonban a 2016-os beszámolóhoz csatolt könyvvizsgálói jelentés egy kiragadott mondata alapján olyan hírek terjedtek el, miszerint a cég a bedőlés szélén lenne. Ez a sokat idézett mondat az E&Y könyvvizsgálójától:

... a fent hivatkozott bekezdésekben szereplő egyéb ügyek jelentős bizonytalanság fennállását jelzik az ISD Dunaferr Zrt. jövőbeni folyamatos működési képességével kapcsolatban.


Erre az egyetlen mondatra alapozni a cég bedőlésére utaló kijelentéseket és riogatni, nagy felelőtlenség. Főleg, hogy a Dunaferr beszámolóit rendszeresen követők számára ez a mondat nem jelenthet újdonságot.

Ez a mondat ugyanis (más megállapításokkal együtt) szóról szóra 2009 óta minden egyes könyvvizsgálói jelentésben szerepel. 2018 elején kiragadni egy közel 10 éves (kötelező jelleggel szerepeltetendő) kijelentést finoman szólva sem megalapozott gyakorlat.


A Dunaferr az éves beszámolójában ennek kapcsán rendszerint hangsúlyozza: az anyacég felőli források fenntarthatóak, az átszervezési intézkedéseket sikeresen végrehajtják és a cég "képes fenntartani folyamatos működését a következő években".

Az elmúlt évek sorozatos és méretes veszteségei ellenére ugyanis az ukrán anyacég és a tulajdonosi jogokat gyakorló orosz fejlesztési bank, a Vnyesekonombank kitartott a dunaújvárosi vasmű mellett. 2016 nyarán például jelzésértékű látogatást tett Dunaújvárosban Szergej Gorkov, a Vnyesekonombank (VEB) vezérigazgatója. Akkor olyan tervek is napvilágot láttak, hogy a Dunaferrnek fontos szerepet szánnak a paksi beruházásban, az orosz fél pedig egy évvel ezelőtt is jelezte nyitottságát, hogy jelentős beruházásokat hajtson végre a dunaújvárosi vasműben. Vagyis a legnagyobb Magyarországon tervezett orosz beruházásból közvetve (a vasműn keresztül) újabb orosz cég profitálhatna végső soron.

Az egyik legnagyobb magyar cég bedőlésével riogatnak - Egy egész várost veszélyeztetnek

Szergej Gorkov, a Vnyesekonombank (VEB) vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójának avatásán 2016. július 25-én.


Nem mellékes az a szál sem, hogy pontosan egy évvel ezelőtt felreppentek olyan hírek, miszerint a Vnyesekonombank érdekeltségébe tartozó vasmű tulajdonost vált. Az azóta sem megerősített hírek szerint az egyik leggazdagabb orosz üzletember, Kerimov Szulejman (akit tavaly novemberben őrizetbe vett a francia rendőrség adóelkerülés gyanújával) kerülhetett közel a vasműhöz (az nem derült ki azonban, hogy az orosz fejlesztési bank, illetve az ukrán anyacég milyen szerepet tölt be azok után, hogy az orosz üzletember megjelent a cégben).

Az egyik leggazdagabb orosz üzletember nem véletlenül legyeskedik a veszteséget halmozó gyár környékén és/vagy az orosz állami fejlesztési bank is feltehetően azért áll ki a cég mellett, mert lehetőséget látnak benne, és könnyen lehet, hogy ez a lehetőség a magyar és orosz állam legnagyobb közös projektje, Paks-2 körül keresendő.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium