Üzlet

Az ipar 4.0 túlmutat a technológia megoldásokon

Portfolio
Az ipar 4.0-ás megoldások egyelőre egyedi, elszigetelt megoldások, nincsenek kiforrott alkalmazási példák, és ezek jellemzően technológiai megközelítésűek, nem elég rendszerszemléletűek, vállalaton átívelő megoldások - mondta Ács István, a magyarországi Bosch Csoport i4.0-ért felelős vezetője, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója, a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferenciáján.
Ács szerint ez azonban a jövőben változni fog a jövőbeli ügyfélkövetelmények mentén, melyek között az egyedi gyártást preferálják majd, a globális termelési hálózatokat és rugalmas gyárakat, ami tömeges technológia változásokat, csökkentett gyártási időt és befektetést, nagyobb változtathatóságot és testreszabást és új gyártási technológiák megjelenését hozza el.

Amíg a logisztikában már vannak rugalmas megoldások, addig a gyártás még merev, nehezen konfigurálhatók a gyártósorok. A jövőben semmi nem lesz biztos, csak a négy fal. A gyártófelület egy rugalmas, szabadon berendezhető felület lesz. Ehhez olyan gyártómodulok kellenek, amelyek önmagukban változtathatók. A Boschnál már most is vannak ilyenek, például kollaboratív robotok. Az eszközöket, gyártási rendszereket először a virtuális térben tervezzük meg, így gyorsabb lesz az átállás is

- mondta Ács.

Az ipar 4.0 túlmutat a technológia megoldásokon
Most ott tartunk, hogy a mechatronikai termékek elérhetők, amik jól beépíthetők, a Bosch termékeinek 90 százaléka ipar 4.0 képes, tehát hálózathoz kapcsolható. Bár ma még ezt nem használjuk ki. A következő lépés a robotika és a mesterséges intelligencia elterjedése, ezen túl pedig az összekapcsolt, rugalmas, vezeték nélküli gyártás.

A jövő gyárának három alapvető alkotóeleme

  • az intelligens szoba,
  • a mobil eszközök
  • és virtuális termékek.


Ács példaként a megelőző szervizelés esetét hozta fel, ahol a karbantartás optimális, kevesebb az állásidő, és végső soron fokozódik a termelékenység.

  • Optimális karbantartási intervallum meghatározása
  • Nem tervezett leállás megakadályozása
  • Szerviz tevékenységek jobb tervezése
  • Maximált alkatrész élettartam
  • Fokozott termelékenység


A Bosc Rexroth részéről ez olyan szolgáltatás nyújtását teszi lehetővé, ahol:
  • magas a rendszerelérhetőség a legalacsonyabb üzemeltetési költségen
  • bemutatják a megelőző karbantartást a kritikus folyamatokban
  • és üzemidő-karbantartási szerződéseket tudnak kínálni alkatrészek és rendszerek számára

Ács szerint a legfontosabb, hogy az Ipar 4.0 lényege az ügyfélközpontúság és a folyamat maga túlmutat a digitális technológiák alkalmazásán.

"Újradefiniáltuk az MFB szerepét, a következő 5 évben a piaci rések betöltése lesz a célunk" - ezt már Bacsfay Péter az MFB ügyvezető igazgatója mondta előadásában. A bank a legkisebb és a legnagyobb szereplők felé nyit: a mikrovállalkozások és az igazán nagyok felé. Bacsfay hangsúlyozta a kkv gazdaságban betöltött szerepének fontosságát, ez a szektor adja a cégek 99,9 százalékát, a bruttó hozzáadott érték 55 százalékát és a foglalkoztatottak 71 százalékát.

Ennek ellenére a szektor banki finanszírozottsága jelentősen elmarad a környező országokétól. Amíg Ausztriában 38 százalékos a kkv-hitelek GDP arányos hányada, addig ez Magyarországon csak 12 százalék. De nemcsak az osztrákoktól maradunk el, Szlovákiától (16%), Lengyelországtól (17%) és Csehországtól (16%) is.

Az ipar 4.0 túlmutat a technológia megoldásokon
Bár a hitelezés bővülő tendenciát mutat, nem minden kkv jut forráshoz, ami az MFB ügyvezetője szerint abból fakad, hogy a cégek 2/3-a esetében az elutasítástól való félelemből fakad. A szektor 700 milliárd forintos forráshiánnyal küszködik, amelyre szükség lenne ahhoz, hogy a cégek le tudják küzdeni az előtt álló kihívásokat:

  • tőkehiány
  • beszállítóvá válás
  • regionális terjeszkedés
  • generációváltás


Az Európai uniós forrású hitelek kihelyezése azonban segíthet ezen a problémán az új hiteltermékekkel: 2018 második félévére 60 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a KKV Technológiai Hitel és 7,5 milliárd a Digitális Jólét Program keretében, amelyet 0 százalékos kamattal hívhatnak le a vállalkozások.

A bank refinanszírozási konstrukciója keretében 70 milliárd forint érhető el, amiből eddig 14 milliárdot helyezett ki, 230 ügylet keretében, aminek az 56 százaléka Budapesten valósult meg.
Hamarosan pedig érkezik egy új konstrukció, az MFB Fix, amely egy hosszú futamidejű, fix kamatozású hiteltermék lesz, amelynek célja, hogy a tőkehiányos helyzeten változtasson.

De az uniós kockázati tőkeprogramok keretén belül is elérhető 6 tematikus program 140 milliárdos kerettel, amiből durván 50 milliárd a Hiventures kezelésében van. 2017-ben a kihelyezett kockázati tőke 92%-át a Hiventures adta. Eddig 18 milliárd forint odaítéléséről született döntés, amiből 12 milliárdot folyósítottak eddig.

Az MFB Csoport által nyújtott Garantiqa Hitelgarancia termékek mögött pedig 691 milliárdos állomány van, amely 3. legnagyobb garancia-állomány az EU-ban/GDP, aminek 17-18 százaléka KKV hitelek mögötti garancia.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya